100 MÅL PÅ 120 MATCHER ÄR HELT SJUKT”

Nyheter

suarezHetlevrad och komplett. Skyttekung och framspelare.
Luis Suárez är Barcelonas nya frontman.
– Lagkamraterna passar mig mer och mer, säger superstjärnan.

MSN har gjort sig känd som Europas mest fruktade anfallstrio. Få lag i världen kan matcha ett anfall med Messi, Suárez och Neymar. Ifjol stod den sydamerikanska trion (en argentinare, en uruguayan och en brasse) för 131 mål när Barcelona vann La Liga för 24:e gången och Copa del Rey för andra året i rad. Alltid har Leo Messi varit den hyllade trions frontfigur, men sett till det senaste året kan det lika gärna vara Luis Suárez.

– De har inte sagt någonting, men jag har märkt på sistone att mina lagkamrater letar efter att passa mig mer och mer. Det är ett tecken på bra lagmoral, säger Luis Suárez.

Barcelonas nummer nio gjorde 59 mål ifjol, 18 fler än kedjekamraten Messi. Suárez vann skytteligan i La Liga och blev även hela Europas skyttekung.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få spela på den positionen eftersom Messi hade rollen som ”nia”. Jag tänkte: ”Var ska de spela mig?”. Jag och Messi trivs väldigt bra tillsammans, både på och utanför planen. Ibland är det svårt att förstå eftersom en striker alltid är arg när han inte får vara den största stjärnan, men i Barcelona finns det ingen sådan prestige, säger Suárez.

100 MÅL PÅ 120 MATCHER

Suárez kom till Barcelona för tre år sedan efter en strulig sommar. Genom åren har han gjort sig känd som en hetlevrad poängmaskin och efter en bitattack mot Giorgio Chiellini i VM 2014 stängdes anfallaren av i fyra månader. Det hindrade inte Barcelona att värva honom från Liverpool för 750 miljoner kronor även om han inte ens fick träna med laget till en början på grund av avstängningen.

Efter ett tag lindrades straffet och Suárez fick träna med sina nya lagkamrater och i slutet av oktober 2014 fick han debutera i El Clásico mot Real Madrid på bortaplan. Barça förlorade med 1–3, men Suárez bildade för första gången den fruktade anfallstrion tillsammans med Leo Messi och Neymar.

– Det är otroligt att ha dessa tre spelare i samma lag. Suárez är en av världens bästa anfallare. I slutet av förra säsongen började sportchefen Andoni Zubizarreta tänka på att vi behövde värva ytterligare en anfallare till klubben, sa Barcelonas president Josep Maria Bartomeu efter debuten.

”UTAN TVEKAN VÄRLDENS BÄSTA NIA”

Resultatet tre år senare: Över 100 Suárez-mål på 120 tävlingsmatcher. Uruguayanen har blivit en succévärvning för Kataloniens stolthet och har länge ansetts vara en av världens bästa anfallare. Hans 100:e mål för klubben innebar också mål nummer 300 på tre säsonger för ”MSN”-trion.

– När han kom hit sa ni att han var överviktig efter avstängningen. Nu försöker ni hitta ord för att beskriva hur bra han har varit. Jag menar… 100 mål på 120 matcher. Det är helt sjukt, vissa kan inte ens göra så många mål på träning utan målvakt. Det var ett bra beslut att värva honom, inte bara som spelare, utan också som person, säger Barças tränare Luis Enrique.

I Barcelona har Suárez inte bara bidragit med mål. 30-åringen är också en fenomenal framspelare som jobbar hårt för laget. När han vann skytteligan i La Liga förra säsongen slutade han även på 19 assist. Genom åren har Suárez därför fått det välförtjänta omdömet att han är en komplett anfallare med tydliga spetsegenskaper.

– Suárez är utan tvekan världens bästa nia. På sina 100 första matcher gjorde han 88 mål och 43 assist för Barcelona. Han var alltså inblandad i 131 mål. När ser du det från en anfallare? Messi och Ronaldo är freaks, så jag räknar inte med dem. Men bland de dödliga är Suárez bäst i världen, säger Thierry Henry, Arsenal-legendaren som spelat i Barcelona och som numera är tv-expert.

Källor ESPN, Eurosport, Bein Sport.

Läsarkommentarer