2015: Özgür Yasar

Guldskon

ozgur_GSÖzgür Yasar hade aldrig gjort mer än tolv mål på en säsong. I år blommade 34-åringen ut som målmaskin – och blev hela Sveriges skyttekung.
Efter segern i Svenska Guldskon fick han dessutom en speciell hälsning från ungdomskompisen och landslagsstjärnan Erkan Zengin.

Senaste sex åren har nästan bara stjärnor i allsvenskan vunnit Svenska Guldskon. Med två undantag: Andrés Thorleifsson 2013 och Özgür Yasar i år.

Özgürs vinst är mer unik än så. Dels för att han i år spelat för ett bottenlag, dels för att 34-åringen aldrig har blivit skyttekung tidigare, dels för att han tio omgångar in i serien bara hade gjort två mål för sitt Konyaspor KIF.

– Då hade jag inte ens en tanke på att jag skulle kunna vinna Svenska Guldskon, säger Özgür Yasar.

Sedan exploderade han och gjorde 28 mål på resterande 16 matcher. Däribland fem mål på 23 minuter (!) mot mittenlaget FC Gute.

I september tog han över ledningen i Svenska Guldskon. Snacket började gå. Özgür jobbar som elevassistent på Bäckahagenskolan och blev ständigt påmind om sitt guldläge i MATCH målskyttetävling.

– Eleverna, mina kollegor och andra som gillar fotboll har tagit upp det i skolan och sms:at en hel del, säger Özgür Yasar.

Segermarginalen var minimal. När han hade spelat färdigt jagades han av IFK Norrköpings nyblivne a-landslagsspelare Emir Kujovic. En speciell situation för Özgür, som hejade på Norrköping i guldstriden samtidigt som han ville vinna Svenska Guldskon.

– Jag har släktingar i Norrköping och det är mitt favoritlag i Sverige, även om jag inte är någon fanatiker längre. Det var jag när jag var yngre och Janne Hellström, Johnny Rödlund, Tor-Arne Fredheim och Sulo Vaattovaara spelade i laget.

Inför sista omgången i allsvenskan hade det räckt med två mål av Kujovic för att gå förbi. 30 minuter in i guldmatchen mot Malmö FF i sista omgången gjorde Kujovic 1–0. Men något mer mål blev det inte. SM-guldet hamnade i Norrköping och Svenska Guldskon hos Özgür i Konyaspor KIF – med 0,6 poängs marginal.

– Det känns fantastiskt bra att få ett sånt bevis på att man har gjort något bra, säger hela Sveriges skyttekung.

Zengins sms-hämnd

Özgür Yasar växte upp i Stockholmsförorten Fittja, precis som Turkietproffset och landslagsstjärnan Erkan Zengin. När de stora grabbarna spelade fotboll på asfaltsplaner eller ungdomsgården var ibland Erkan med, trots att han är fyra år yngre.

– Han var rätt duktig redan när han var snorunge, så han fick vara med oss äldre, säger Özgür och skrattar.

När match sms:ar Erkan Zengin för att berätta nyheten gratulerar han Özgür – och tar chansen att hämnas på sin väns snorunge-uttalande.

– Hälsa honom att han är den hårigaste spelaren som har vunnit Svenska Guldskon, skriver Zengin.

Özgür tar den skämtsamma hälsningen med ett skratt.

– Hahaha, Erkan är speciell. Jag väntar fortfarande på en matchbiljett han sa att han skulle fixa för fyra år sedan.

Efter att ha fotbollsfostrats i Norsborg bytte Özgür till Mälarhöjden som 14-åring. Det skulle visa sig vara det första av väldigt många klubbyten.

– Min chef brukar säga att jag har varit i varenda Stockholmsklubb, säger Özgür Yasar och skrattar.

Efter ett par år i serierna strax nedanför allsvenskan med Spårvägens FF, Café Opera och Väsby United var han med och spelade upp Syrianska FC i superettan. Han minns fortfarande första gången han träffade SFC:s legendariska tränare och sportchef Özcan Melkemichel.

– Jag gick dit för att lyssna på vad han hade att säga. När jag gick därifrån hade jag skrivit på ett kontrakt. Sådan pondus hade han.

Istället för att följa med Syrianska upp i superettan skrev han på för seriekonkurrenten Vasalunds IF.

– Då var inte Özcan glad. Och jag förstår honom. Det var känsligt att gå över dit. Med facit i hand hade han rätt. Det var inte lika familjärt och mycket high-chaparral. Vi hade ett bra lag, men kom toksist i superettan. Efter den säsongen gick fem spelare till allsvenskan, tre till topplag i superettan och en blev utlandsproffs. Det säger ju något om vilka spelare vi hade.

2012 hörde Özcan Melkemichel av sig igen. Nu ville han erbjuda Özgür att göra allsvensk debut som 29-åring. Det blev sex matcher och ett mål i högstaligan, innan han skadade sig. Efter säsongen återvände han till Konyaspor KIF.

Gått upp åtta kilo

En förklaring till att Özgür Yasars bästa målnote- ring under en säsong fram till i år var tolv mål för Spårvägen 2001 är att han under alla år som senior nästan uteslutande spelat ytter fram till i år. Det finns fler förklaringar.

– Jag trivs otroligt bra på jobbet och med mina rutiner. Jag hinner jobba, gymma och spela fotboll. När man har det flytet i livet känns fotbollen bra.

Den 186 centimeter långa anfallaren uppskattar att han vägde 74 kilo när han spelade elitfotboll. Nu? 82.

– Men jag kör ingen bänkpress, däremot mycket bål. Det är inte så att jag satsar på fitness, men jag gillar inte att köra tungt. Jag kör hellre många repetitioner med hyfsat lätta vikter. Jag tror att det är en anledning till att jag vinner de flesta närkamperna.

Andrés Thorleifsson belönades med ett kon- trakt med allsvenska Falkenberg efter att han vann Svenska Guldskon för två år sedan. 34-årige Özgür har inte gett upp tanken på att spela i de högre divisionerna igen.

– Jag ska avvakta och lyssna på de som är intresserade ett tag till innan bestämmer jag mig.

Text Sebastian Sundberg

Läsarkommentarer