”Vissa spelare grinar hela tiden när de får smällar”

Nyheter

johnterryHänsynslös och orädd.
John Terry är kaptenen som går i bräschen.

På Stamford Bridges ena kortsida, Matthew Harding Stand, hänger en blå banderoll med vit text: ”JT – Captain, Leader, Legend”. En hyllning till John Terry som växt upp i Chelsea och varit lagkapten för klubben sedan 2004.

– Sättet han försvarar på och hans pondus på planen är otrolig. Jag hade turen att få spela med honom under en lång tid. Han föddes till att bli en ledare. John hade mobilnumret till alla spelare i laget, medan jag kanske bara hade till halva truppen. Han var en inspirerande kapten – och vi var bra på att följa honom, har Chelsea-ikonen Frank Lampard sagt.

Många före detta spelare och experter har beskrivit John Terry som ”den sista blod-svett-och-tårar-ledaren”. En spelare som offrar sig och som skulle kunna göra vad som helst för tre poäng. I VM 2010 kastade sig John Terry till exempel med huvudet före för att täcka ett skott. Och i Ligacupfinalen mot Arsenal 2007 fick han en spark i huvudet när han försökte göra mål på en slängnick. Terry blev medvetslös och var nära att svälja tungan.

– För John Terry skulle det vara en ära att dö på planen. Jag gillar hans stil. För en tränare är det fantastiskt att ha en person som honom. Vissa spelare grinar hela tiden när de får smällar. Det gör inte Terry. Du skulle behöva döda honom, kanske till och med då skulle han fortsätta spela, sa Luiz Felipe Scolari när han var tränare för Chelsea.

Inspirerades av Adams

Terrys inställning och förmåga att driva på ett helt lag har gjort honom till en uppskattad spelare på brittiska öarna.

– Fotbollsspelare har förändrats under de senaste 20 åren. Nio av tio spelare öppnar inte munnen. Spelare som John Terry, som bossar över människor, pushar på och organiserar laget är värda sin vikt i guld. Han är ”old school” och är intresserad av fotboll, säger den etablerade tränaren Harry Redknapp.

Under hela sin karriär har Terry jämförts med Tony Adams, en annan engelsk mittbacksgeneral som agerade med stor pondus på planen. Terry berättar att han inspirerades av Adams när han var ung.

– Jag är ganska lik Tony. Som liten grabb brukade jag titta på honom och ta till mig saker i hans spel. Vi båda har samma bakgrund från Essex där man växte upp från ingenting. Vi hade en vilja att bli något och förbättra oss själva. Vi har aldrig tagit något för givet och har alltid satsat 100 procent, säger Terry.

Sparkade ner stjärnan

Mittbacken minns när hans lagkamrater fick se hans tuffa attityd och inställning för första gången.

– Det var mitt första träningspass med Gianluca Vialli som var den stora stjärnan i Chelsea. Jag sparkade ner honom bakifrån och killarna sa till mig: ”Så kan du inte göra”. Men Vialli kom fram till mig, skakade min hand och sa att det var vad han ville se, säger han och fortsätter:

– Jag gillar att vara en ledare på och utanför planen där jag är mycket högljudd. Om någon måste få en tillsägning sköter jag det, oavsett vem det är.

I december fyller Terry 36 år, men han är fortfarande lika viktig för sitt Chelsea. ”JT” har gjort så många som 66 mål under sina 19 säsonger i Chelsea. I Europatoppen är det få mittbackar (kanske ingen) som kan matcha det resultatet.

Under nye managern Antonio Conte kommer John Terry att få en nyckelroll.

– John har alltid spelat för klubben. Han är historisk här och det är viktigt för mig att han kan förklara vad det betyder att spela för Chelsea. Vad det innebär att bära tröjan och märket. Jag tycker att det är viktigt att ha honom i omklädningsrummet, säger Conte.

Text Marcus Heed
Källor Daily Mail, BBC, Daily Mirror

Läsarkommentarer