”Man får klirret i kassan på en gång”

Ungdom

MATCH Bollstanäs SK-27Sverige är fullt av ungdomar som drömmer om fotbollsframgångar. De tolvåriga tjejerna i Bollstanäs SK är inget undantag.

Det är en härlig sommarkväll när vi anländer till Bollstanäs IP i norra Stockholm. Värmen går upp till 25 grader och det är få moln på himlen. Stämningen runt omkring idrottsplatsen är lugn och stilla, med både villor och en skola precis intill. 

Överallt i Sverige finns det människor som brinner för fotbollen. Det här är en av dessa platser. Det blir tydligt när man samtalar med Sara Sörling, tränare för Bollstanäs SKs flickor födda år 2005. Hon trivs väldigt bra med att vara ungdomstränare.

– Man får en otrolig glädje och energi. Det är så kul att få se dem lyckas göra saker som vi tränat på och att få se dem växa. Vi har många tjejer som knappt vågade gå in i en närkamp för några år sen och nu är en av dem kanske den modigaste på plan, säger Sara Sörling.

”Vi har många som vill nå långt”

Precis som på många andra platser i Sverige så drömmer tjejerna i Bollstanäs om att nå långt inom fotbollen.

– Vi har några stycken som först har ett mål om att komma upp till damlaget. Sen vill de nå ännu längre, att vinna VM till exempel, säger Sara Sörling.

MATCH Bollstanäs SK-3

För att lyckas nå så långt är det inte bara viktigt att spela mycket själv. Hon tycker även att det är viktigt att man kollar på proffsen för att se vad de gör för att lyckas.

– Vi försöker få med tjejerna och titta på damlagsmatcher. Vi var även på Sverige-Vitryssland och har tittat på en träning med Djurgårdens herrar. Det är nyttigt, så att de får se att de stora killarna och tjejerna kör samma övningar som dem.

Cup i Örebro

För att få in pengar till laget så har Bollstanäs börjat sälja Sverigelotten. Det har varit effektivt.

– Vi är 35 tjejer och fick ihop 15 000 kronor. Det som jag tycker är så bra med Sverigelotten är att man får klirret i kassan på en gång, säger Sara Sörling.

MATCH Bollstanäs SK-5

Pengarna kommer laget att använda till aktiviteter både på och utanför planen.

– Nu ska vi åka iväg på en cup i Örebro. Pengarna till den turneringen har vi fått ihop via Sverigelotten. Sen så kommer vi ha olika aktiviteter under hösten. Ungefär en gång i månaden kommer vi göra någonting tillsammans utanför fotbollen. 

Foto: Bengt Jörnåker

Läsarkommentarer