Albin Ekdal: ”Det biter inte på mig om det blir tufft”

Nyheter

ekdal
Bundesligas svenska profil.
MATCH har snackat med Albin Ekdal om hur Hamburg ska bli stabilt – och om saker som inte skrämmer honom.

Hamburg var bara några minuter ifrån fiasko. Efter en tuff säsong hamnade laget på kvalplats och skulle möta Karlsruhe som var på väg upp från Bundesligas andradivision. Första mötet på Volskparkstadion slutade 1–1 inför 56 000 åskådare och i returen tog Karlsruhe ledningen med tio minuter kvar av matchen. Då slog HSV till. På tilläggstid kvitterade Marcelo Díaz på frispark och i förlängningen satte Nicolai Müller det avgörande målet. Hamburg höll sig kvar i Bundesliga och smeknamnet ”Der Dino” (dinosaurien) kunde leva vidare. Klubben är nämligen den enda i Tyskland som aldrig har åkt ur högstaligan sedan Bundesliga startade 1963.
På arenans kortsida och på klubbens hemsida finns dessutom en digital klocka som visar hur många år, dagar, timmar, minuter och sekunder Hamburg har varit en Bundesliga-klubb. Nu har klockan tickat på i över 52 år.
Efter några tuffa år har HSV börjat om. Inför säsongen släppte klubben äldre spelare som Rafael van der Vaart och Heiko Westermann och började bygga om med nya spännande spelare. En av dem är Sveriges landslagsstjärna Albin Ekdal, som även jagades av PSG och Roma enligt agenten Martin Klette.

– Jag hade länge suktat efter Bundesliga. Det verkade vara en tuff liga med mycket fans och med en snabb och rolig fotboll. Det var något jag ville prova och då passade Hamburg bra, säger Albin Ekdal till MATCH.

Hamburg är en av Tysklands största klubbar med stark tradition och historik. I början av 80-talet dominerade de tysk fotboll och vann även Europacupen (nuvarande Champions League) 1983. I modern tid har Bayern München varit den självklara giganten. Men HSV är en av landets största föreningar med över 70 000 medlemmar och för två år sedan fanns klubben med på Forbes lista över världens 20 mest värdefulla klubblag.

– Jag visste att det är en otroligt stor och välkänd klubb i både Tyskland och Europa. Men också en klubb som haft det lite tufft under de senaste åren av olika orsaker. Hamburg är en storklubb med alla förutsättningar att bli en toppklubb igen, men som haltat lite.

Ekdals nya roll

Albin Ekdal är Hamburgs andra svenska spelare på 2000-talet. För två år sedan spelade Marcus Berg i klubben, även om den sejouren inte blev särskilt lyckad.

– Jag snackade med honom på en landslagssamling innan jag gick till Hamburg. Självklart fick jag lite bra info. Han sa att han trivdes i klubben, i stan och att han gillade Bundesliga. Han hade det lite tufft där och spelade inte så mycket, men jag frågade mest om han trivdes. Och det gjorde han.

Hamburg öppnade ligan starkt med tio poäng på sex matcher. På kort tid har Albin Ekdal blivit en viktig spelare på lagets mittfält efter flytten från Cagliari i somras.

– Det har känts helt okej. Både för egen del och för laget är det godkänt. Det är en ny typ av fotboll jämfört med Serie A och det tar lite tid att komma in i det. Men jag räknar med att jag kommer att lära mig i varje match och prestera bättre med tiden.

Du spelade i Italien under många år. Vad är annorlunda i Tyskland? 

– Det är mer direkt fotboll här. Mer anfall och försvar som avlöser varandra direkt. I Italien kan man lugna ner spelet utan att motståndarna tokpressar. Så funkar det inte i Bundesliga. Sen är det svårt att jämföra städerna. I Cagliari bor 200 000 människor, i Hamburg två miljoner. Där var det medelhavsbehagligt. Nu är det mer storstadsliv.

Som central mittfältare har Albin Ekdal också fått en annan roll.

– Under inledningen har jag spelat som en ”nummer sex” framför backlinjen. Jag ska fördela boll och inte komma löpande in i boxen varje gång. I Cagliari hade jag en roll som kallas ”Mezzala” på italienska. Man är mer som en länk mellan mittfält och anfall istället för att ligga framför backlinjen. Där kunde jag följa med upp oftare. Så det är inte lika mycket offensivt för mig i Hamburg, men det kanske kommer.

”Dröm att spela EM”

Även i landslaget har Albin Ekdal haft en viktig roll. Han slog sig in i startelvan på allvar under VM-kva- let för två år sedan och har sedan dess varit given på mittfältet. Även i EM-kvalet har 26-åringen imponerat trots att Sverige slutade trea i gruppen bakom Österrike och Ryssland som tog direktplatserna till EM i Frankrike. I november väntar playoff där vinnaren får en plats i mästerskapet nästa sommar.

– Nu är det kniven mot strupen. Och det är extra laddat. Alla vet att det betyder oerhört mycket för landslaget och för supportrarna. Alla kommer med en extra boost till de här matcherna.

Annars har Erik Hamrén och landslaget fått mycket kritik. Hur är det att spela när det är så? 

– Det har varit så ganska länge. Media är ganska negativa, de ska skriva och sälja tidningar. Det är lite gnälligt kan jag tycka, och folket hakar på det. Därför vore det extra skönt att lösa det här. Det vore en dröm att spela EM för Sverige.

”Inget som skrämmer mig”

De senaste åren i Hamburg har varit kaosartade. Klubben har varit nära att åka ur Bundesliga två år i rad och haft tolv olika tränare på fem år. Ekdal var med om en liknande situation i Cagliari som på lika många år hade 14 tränare.

– I Italien var jag rätt van vid att tränare fick sparken. Här vet jag inte hur det kommer att vara om det händer, men känslan är att vi kommer att ha Bruno Labbadia ett tag framöver. Jag tror inte vi kommer att få se lika många tränarbyten i år.

Hamburg har ju ett par dåliga år bakom sig. På vilka sätt är du redo om det börjar blåsa igen? 

– Jag har varit med om det förut i Italien. Det biter inte på mig om det blir tufft. Det är bara att köra vidare. Det är inget som skrämmer mig.

Generellt sett, hur ser du på att många klubbar har så stor omsättning på tränare? 

– Jag tycker kanske att det sparkas lite för mycket. Efter enbart tre-fyra matcher ryker vissa tränare ute i Europa. Det behövs mer tålamod. Man bygger inte upp någonting på bara några veckor eller några månader. Det blir lite väl desperat ibland.

Bruno Labbadia, som tog över laget i april och höll laget kvar i Bundesliga, har fått förtroendet och siktar på att ta HSV högre upp i tabellen. Albin anser också att Hamburg har stor potential.

– Det finns otroligt mycket potential eftersom det är en så stor klubb med så många fans. Det är en stor stad och vi har 55 000 på varje hemmamatch. Det som krävs är lite bättre resultat. Spelare kanske inte vill komma hit om det är bottenstrid hela tiden. Men det ska vi ändra på successivt.

De två senaste åren har slutat med kval till 2. Bundesliga. Vad talar för att ni inte hamnar där i år igen? 

– Vi har ett ganska bra lag i år och har inlett helt okej. Vi har bara varit utspelade i en match. Det var mot Bayern München, men de spelar ju trots allt ut alla lag. Vi kan mäta oss med de flesta lagen, och vi har en tränare som är målmedveten och jobbar för att vi inte ska hamna i den där situationen igen.

Hamburgs framtid

Trots att Hamburg kämpat i botten under de senaste åren har publiken på Volksparkstadion aldrig svikit. Ifjol hade klubben fjärde bäst hemmasnitt i ligan och sex helt utsålda matcher.

– Det är skitkul och häftigt att spela inför 55 000 åskådare varje match. Det ger en extra kick som kanske gör att man spelar lite bättre också. Man spelar ju hellre inför många än inför få. Det är enbart positivt.

Har folk större förväntningar på er än att bara klara sig undan nedflyttning? 

– Ja, absolut. HSV bör ligga på övre halvan med den statusen klubben har. Det har varit tufft i två år, men det gäller att inte ha för höga krav på en gång. Det gäller att stabilisera nu och öka successivt för att ta sig högre upp. Och vi är redo att göra det i år.

Är det realistiskt att kunna jaga Bayern i framtiden med tanke på HSV:s historia, starka tradition och stadens storlek? 

– Det är svårt att säga. Nu är Bayern så överlägsna och det mesta har ju med ekonomi att göra. Skulle vi ha många bra år och bygga upp en ekonomi som skulle matcha deras… På några år är det inte realistiskt för det är inte dem vi jagar. Vi tänker på oss själva. Bakom Bayern finns det tre-fyra lag som är lite bättre än övriga. Och på sikt vore det inte omöjligt att se Hamburg där igen.

Text Marcus Heed

Läsarkommentarer