ALBIN EKDAL OM VM-KVALDRAMAT

Nyheter

161010 Sveriges Albin Ekdal reagerar under fotbollsmatchen i VM-kvalet mellan Sverige och Bulgarien den 10 oktober 2016 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Sverige har chansen att gå till VM för första gången på tolv år. Men först måste Blågult ta sig förbi Luxemburg, Holland och ett eventuellt playoff.
– Det finns inget lag som man bara kör över, säger Albin Ekdal till Match.

För fyra år sedan hade Sverige chansen att ta sig till VM. Då slutade de tvåa i kvalgruppen och ställdes mot Portugal i ett playoff där vinnarna skulle ta en av de sista platserna till mästerskapet i Brasilien. Efter en knapp förlust i Lissabon hölls VM-drömmarna vid liv när Zlatan Ibrahimovic tryckte in två mål på fyra minuter. Men bara några minuter senare släcktes samma VM-drömmar när Cristiano Ronaldo avgjorde dubbelmötet med två snabba mål på Friends Arena.

Nu har Sverige skaffat sig en ny möjlighet att ta sig till VM för första gången sedan 2006. Efter åtta kvalomgångar ligger Blågult tvåa i kvalgruppen, en poäng bakom Frankrike. Under den senaste samlingen förlorade Sverige mot Bulgarien med 2–3, men ett par dagar senare slog landslaget tillbaka genom att besegra Vitryssland med 4–0.

– Med facit i hand så är det lite jobbigt att vi inte vann mot Bulgarien. Normalt sett vinner vi en sådan match, men vi var lite tafatta bakåt och tog inte vara på våra chanser framåt. I och med att Frankrike kryssade mot Luxemburg så hade vi varit etta i gruppen just nu. Men fotboll är oförutsägbart och det är lite utav charmen. Det gäller även oss. Men sedan var det skönt att vi vann andra matchen mot Vitryssland så att vi kunde behålla vår andraplats, säger Albin Ekdal till MATCH.

HÖJDPUNKTEN MOT FRANKRIKE

På senare år har Albin Ekdal spelat till sig en ordinarie landslagsplats. Han var med i förra VM-kvalet (även om han missade playoff-spelet mot Portugal på grund av skada) och i EM 2016 startade han två matcher på Sveriges centrala mittfält. Efter att flera rutinerade spelare valde att sluta efter EM har Ekdal nu fått en ännu större roll i Janne Anderssons nybyggda landslag.

– Jag har väl fått en lite viktigare roll nu när Kim Källström har slutat, men även efter spelare som Zlatan och Andreas Isaksson. Ledare som fanns förut har försvunnit. Nu ska nya formas och tanken är att jag ska vara en av dem. Större ansvar är inget som jag tackar nej till. Spelare som börjar bli lite till åren fotbollsmässigt ska väl synas och höras mer.

161010 Sveriges Albin Ekdal reagerar under fotbollsmatchen i VM-kvalet mellan Sverige och Bulgarien den 10 oktober 2016 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Under Janne Anderssons första år som förbundskapten har Sverige hyllats för sitt vägvinnande spel och starka kollektiv. Höjdpunkten kom tidigare i år när ett Frankrike fyllt av världsstjärnor kom till Friends Arena som stora favoriter. Men Sverige gjorde sin bästa insats i VM-kvalet och besegrade ”Les Bleus” med 2–1 efter att Ola Toivonen avgjort gruppfinalen med matchens sista spark från halva planen.

– Att vi presterat bra under kvalet beror på en blandning av flera saker. Många spelare har utvecklats mycket och blivit duktiga. Sedan spelar vi och jobbar som ett kollektiv. Sverige har aldrig haft ett lag med de mest individuellt skickliga spelarna. Då får vi försöka vara bäst i världen på att spela tillsammans istället. Det har vi lyckats bra med hittills.

”DEN RÄTTA VÄGEN ATT FÖLJA”

För några år sedan kunde man inte se Sverige slå en stornation som Frankrike i en match som gäller så mycket för båda lagen. Vad är det som gör att Sverige kan lyckas med det nu?

– Det är som jag sa tidigare. Jobbar man extremt hårt och bryter ner motståndarna finns det en chans att vinna mot toppnationer. Det i kombination med att Frankrike inte var enormt bra när vi slog dem. Sedan kanske man ska ha en gnutta tur också, och det hade vi i den matchen.

Det är väl egentligen bara i matchen mot Bulgarien som Sverige har underpresterat under Jannes tid som förbundskapten?

– Ja, absolut. Det var ingen toppmatch, men det var inte heller en kollektiv kollaps som vissa ville få det till. Vi skapade tillräckligt mycket chanser för att vinna. Samtidigt slog vi ju Frankrike och tog en pinne mot Holland med lite flyt. Sådana saker jämnar ut sig. Vi har ganska bra förutsättningar inför de två sista matcherna ändå.

Flera spelare i landslaget har sagt att Janne Andersson är väldigt tydlig med hur ni ska spela. Kan du ge ett exempel på hans tydlighet?

– Ja, vi får klara direktiv. Alla spelare lyssnar på honom och det är bra dialog mellan ledarteamet och spelarna. Det är avslappnat och högt i tak. Det är svårt att ge exempel, men vi har haft några genomgångar som varit väldigt tydliga. Sedan är Peter Wettergren pedagogisk och duktig på att förklara saker. Det är svårt att inte förstå vad de menar. Alla har en roll och följer man den kan man vinna mot lag som Frankrike. Tränarnas väg har burit så här långt hittills. Då känner ju alla att det också är den rätta vägen att följa.

”ALLA LAG KAN FÖRSVARA SIG”

I oktober väntar de två sista kvalmatcherna som kommer att avgöra om Sverige kvalificerar sig för VM i Ryssland nästa sommar. Först står Luxemburg för motståndet. Sedan åker Blågult för att möta grupptrean Holland.

– Vi går in för att vinna mot Luxemburg med så många bollar som möjligt. Men det blir inte lätt. Det såg man när Frankrike spelade 0–0 mot dem. De flesta som håller på med fotboll förstår också att det inte bara är att gå ut och göra en massa mål. Alla lag på den här nivån kan försvara sig. Det finns inga lag som man bara kör över, säger Ekdal och går in på den sista matchen mot Holland:

– Det kommer bli kul att möta dem. Det lär vara en häftig inramning. Det är bara att hoppas att vi kan göra en grym match och skaffa oss ett bra läge för att nå VM.

ekdal3

Under din tid i landslaget har Sverige aldrig kvalificerat sig för ett VM. Vad skulle det betyda för dig att få spela VM i Ryssland nästa år?

– Självklart är det en dröm att ta sig till ett VM. Men det är svårt att ta sig dit och under en karriär är det ingen garanti att man får uppleva det. Det är ett mål som hade varit väldigt häftigt. Ett VM är ju något som alla fotbollsspelare drömmer om att få spela. Och ett VM berör ju så många. För Sverige har det inte blivit så många VM-minnen sedan 1994. Det hade varit mäktigt att se hela svenska folket heja och sitta framför tv:n om vi tar oss dit.

UTMANINGARNA I HAMBURG

Till vardags är Albin Ekdal inne på sin tredje säsong i Hamburg. Den tyska storklubben har aldrig åkt ur Bundesliga, men på senare år har det varit nära ett par gånger. Ifjol slutade HSV till exempel en poäng ovanför kvalstrecket. Sedan flytten från Cagliari 2015 har Ekdal hunnit med drygt 40 matcher men också drabbats av en del skador.

– Det har gått ganska bra för mig. Personligen trivs jag bra i stan. Sedan är Bundesliga häftigt i och med att det alltid är fullsatt och bra tryck på matcherna. Bland det negativa finns de många skadorna som jag haft och att laget gått tufft. Det har varit krävande och psykiskt jobbigt, men man växer sig starkare av det. Jag gillar utmaningar. Jag vill inte spela där man inte pressas till max varje match. I Tyskland måste man verkligen göra sitt yttersta hela tiden och det är därför det är en häftig liga.

Nu har Hamburg inlett den nya säsongen starkt. De vann sina två första matcher i Bundesliga och i bortamatchen mot Köln stod Ekdal för en imponerande soloprestation. I slutet av matchen forcerade mittfältaren från halva planen till kortlinjen och spelade fram Lewis Holtby till målet som satte spiken i kistan.

– Det kan svänga snabbt i Bundesliga. Vi kan slå alla om vi har en bra dag. Men vi kämpar på och vill inte hamna där vi var förra säsongen. Vi vill visa att vi är bättre än så.

Med tanke på att Hamburg är Tysklands näst största stad, klubbens traditioner och antal supportar – borde inte HSV vara ett topplag med de verktygen?

– Jo, det kan man tycka. Sedan är det svårt för mig att svara på varför vi inte är det. Men i grunden

handlar det om en bra ekonomi. Har man inte det går det inte att slåss i toppen av Bundesliga. Hamburg är en storklubb med en anrik tradition och jag hoppas att det kan lyfta lite inom de närmsta åren.

Hamburg slutade i botten förra säsongen, men hade fjärde bästa publiksnittet i ligan. Hur är det när det blåser i en sådan stor klubb?

– Det är höga krav från både media och fans. Men jag har spelat sju år i Italien och vet lite hur det funkar när det går sämre. Hade jag varit 20 år nu hade det nog varit lite jobbigare. Men nu har man lärt sig hur reaktionerna kan bli, men jag har lärt mig att ta det lite med en klackspark. Man behandlar det negativa lite lugnare och friskare.

Text: Marcus Heed


FRÅN KROSSADE VM-DRÖMMAR TILL NYA

2006 var senaste gången Sverige spelade ett VM-slutspel. Under Lars Lagerbäck åkte Sverige ut i åttondelsfinal mot hemmanationen Tyskland. Detta har hänt sedan dess.

Kval till VM 2010 i Sydafrika
placering: Trea.
tuffaste motståndare: Danmark och Portugal.
bästa målskytt: Olof Mellberg (3).

Erik Hamréns första uppdrag som svensk förbundskapten slutade med varken fiasko eller succé. Dammark tog sig direkt till VM som gruppetta, Portugal som tvåa och Sverige fick istället ställa in siktet mot EM 2012 efter att ha slutat en poäng bakom portugiserna. Blågult spelade 0–0 i båda matcherna mot Portugal, men förlorade med 0–1 mot Danmark både på Råsunda och Parken.

Kval till VM 2014 i Brasilien
placering: Tvåa.
tuffaste motståndare: Tyskland, Österrike och Irland.
bästa målskytt: Zlatan Ibrahimovic (6).

Sverige imponerade och slutade tvåa bakom Tyskland i ett svängigt kval. Mest ihågkommen är bortamatchen mot Tyskland där Sverige hämtade upp 0–4 till 4–4. Sedan tog sig landslaget förbi Österrike och säkrade en plats i playoff. Där blev Portugal för svårt och Cristiano Ronaldo hade stor show när han gjorde motståndarnas samtliga fyra mål.

Kval till VM 2018 i Ryssland
placering: Tvåa inför de två sista matcherna.
tuffaste motståndare: Frankrike och Holland.
bästa målskytt: Marcus Berg och Emil Forsberg (4).

Med Janne Andersson som förbundskapten formas ett helt nytt landslag. Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson har slutat och gör plats för nya landslagsstjärnor som Emil Forsberg, Victor Nilsson Lindelöf och Ludwig Augustinsson. Sverige har besegrat Frankrike på hemmaplan och med två omgångar kvar har Sverige en chans att ta sig till VM för första gången på elva år.

TABELLEN
Nation Matcher Segrar Oavgjorda Förluster Målskillnad Poäng
1. Frankrike 8 5 2 1 +10 17
2. Sverige 8 5 2 1 +11 16
3. Holland 8 4 1 3 +5 13
4. Bulgarien 8 4 0 4 -4 12
5. Luxemburg 8 1 2 5 -10 5
6. Vitryssland 8 1 2 5 -12

Läsarkommentarer