BOXENS KUNG

Nyheter

lewandowskiJürgen Klopp formade honom. Carlo Ancelotti förädlade honom. Robert Lewandowski har under sin korta tid i Bayern München redan gjort över 100 mål och börjat att jämföras med en av klubbens stora legendarer.
– Jag vill skriva min egna historia och göra saker som ingen gjort än, säger Europas bästa boxspelare.

Under flera år har Robert Lewandowski varit en pålitlig målskytt. Eller vad sägs om 203 mål på sju säsonger sedan polacken kom till Tyskland från Lech Poznan? Senast han överhuvudtaget slutade på under 25 mål på en säsong var under debutåret i Borussia Dortmund 2010/11.

   – Enligt mig är Lewandowski världens bästa nia. Han är bättre än spelare som Luis Suárez. Lewandowski gör mål med vänsterfoten, med högern, med huvudet. Han bidrar också med assist och är fantastisk med bollen, säger Tysklands landslagsikon Lothar Matthäus.

Tiden i Dortmund formade Robert Lewandowski till en av Europas skickligaste avslutare. Under Jürgen Klopp blev han själv medveten om vad som krävs för att bli en effektiv anfallare.

   – Han var den som gav mig självförtroende. Under de fyra första månaderna i Dortmund körde vi en vadslagning, Klopp mot anfallarna. Till en början vann han hela tiden, men efter hand vann jag mer och mer när jag blev skickligare på att göra mål. Vi spelade om 50 euro per träning och till slut ville han inte spela mer! Det var då jag också insåg hur viktigt det var att träna mycket, säger Lewandowski och fortsätter:

   – Jag lärde mig hur jag skulle agera på planen när jag inte hade bollen. Om man tittar på Liverpool nu ser man hur de pressar motståndarna. Det lärde jag mig av honom. Han utvecklade även mitt målskytte. När jag kom till Dortmund var det inte så bra. Han sa till mig att bli bättre och visade vad jag skulle göra.

LÄRDE AV THIERRY HENRY

Förutom Klopp har även en gammal storspelare inspirerat Robert Lewandowski. Som ung brukade han ofta studera Thierry Henry.

   – Jag älskade sättet som han sprang med bollen på och hans teknik var något jag ville kopiera. Jag var imponerad över alla mål han gjorde, speciellt när han använde sin snabbhet och curlade in bollen i bortre gaveln. Jag ville inte bli likadan som honom, men jag tänkte att jag kunde lära mig mycket genom att titta på honom.

Lewandowski gjorde en känslig flytt från Borussia Dortmund till Bayern München för tre år sedan. På fyra år hade den polske anfallaren hunnit med att vinna två ligatitlar och ta laget till Champions League-final där Dortmund förlorade mot just Bayern.

I München har Lewandowski fått erkännandet som en av världens bästa målgörare. Ifjol gjorde han 42 mål på 51 matcher och under hösten berättade ”Lewy” att han utvecklats ännu mer med Ancelotti som tränare.

   – Jag är en bättre anfallare nu. Ancelotti vill att jag ska tänka mer som en riktig striker. Han har sagt: ”I de viktigaste situationerna ska du inte ha taktik i huvudet, då ska du plocka fram din killer-instinkt”, säger han och fortsätter:

   – Som anfallare handlar det om att ha tålamod och att lita på sig själv. Man kommer inte att röra bollen 100 gånger som en mittfältare gör under en match. Ibland rör man knappt bollen, men man måste hålla fokus och kämpa för målchansen. I Bayern dyker det alltid upp chanser till slut. Det här är något som man blir bättre på när man samlar på sig erfarenhet.

AUBAMEYANGS BERÖM

I slutet av februari gjorde Lewandowski sitt 100:e mål för klubben. På kort tid har polacken redan börjat att jämföras med Gerd Müller, Bayerns stora skyttekung på 70-talet.

   – Det är svårt att jämföra med spelare som var aktiva för 20-30 år sedan. Jag blir ju glad när jag hör att jag är på samma nivå som Gerd Müller, men jag skriver min egna historia. Jag vill visa något nytt och göra saker som andra inte har gjort än.

Nu är Robert Lewandowski påväg mot sin tredje raka Bundesligatitel med Bayern München. I Champions League hade den effektive boxspelaren gjort sju mål före kvartsfinalerna mot Real Madrid. Mot Arsenal hade han och flera andra spelare till exempel stor show när tyskarna vann båda matcherna med 5–1.

I Bundesliga tampas han mot Pierre-Emerick Aubameyang (Dortmund) och Anthony Modeste (FC Köln) i skytteligatoppen. I början av mars hade Dortmunds hypersnabba anfallare övertaget, men Aubameyang medgav ändå att Lewandowski i Bayern München är strået vassare.

   – Lewandowski är väldigt komplett. Han kan hålla i bollen och bygga upp spelet, han kan dribbla och göra mål från var som helst. Han är snabb och stark i luften. Enligt mig är han världens bästa anfallare just nu. Han är mer komplett än vad jag är.

Källor Sport Bild, FourFourTwo, Daily Mail, ESPN.

Läsarkommentarer