PAWEL CIBICKI: ”FARSAN VAR LITE SUR I BÖRJAN”

Nyheter

pawelPawel Cibicki valde bort Polen.
Nu reser han till sina föräldrars hemland för att spela U21-EM – och möta värdnationen.
– Jag ångrar inte att jag valde Sverige, säger MFF-stjärnan till MATCH.

I ett dominerande Malmö FF har en nygammal spelare tagit störst plats i stjärnbygget. Pawel Cibicki kom inför säsongen tillbaka efter en lyckad utlåning till Jönköpings Södra, där han gjorde tio allsvenska mål, och har gjort succé för Malmö FF under vårsäsongen.

– Det har gått bra för mig och för laget. Det finns så klart saker man kan bli bättre på, men det är bara att kämpa vidare och hoppas på ännu mer utdelning.

23-åringen gjorde mål i premiären mot IFK Göteborg och följde upp det med en bländande insats mot Halmstad på Örjans Vall. Först klackade han fram Anders Christiansen till 1–0 för att sedan utöka ledningen via en bicicleta. Cibicki avslutade sedan matchen med att skruva in en boll i bortre krysset. På de sju första omgångarna gjorde anfallaren fyra mål och en assist.

– Jag tar större ansvar nu och gör hela tiden det jag är bra på. Jag är inte rädd för att misslyckas, att jag ska göra något fel och bli utbytt. Jag kör mitt race, sedan får det bära eller brista.

Du har spelat på flera olika offensiva positioner under våren. Hur är det?

– Så länge jag spelar ska man inte klaga. Det är en fördel och underlättar bara om man kan spela på flera positioner. Det är en trygghet för Magnus Pehrsson att han vet att flera spelare kan spela på olika positioner.

FIRAR JUL I POLEN VARJE ÅR

MATCH träffar Cibicki på Swedbank Arena två dagar före matchen mot Östersund och med drygt en månad kvar till U21-EM i Polen – ett mästerskap som blir extra speciellt för Pawel Cibicki.

– Ja, det blir speciellt. Jag valde att spela för Sverige istället för Polen och det är ett beslut jag står för. Att vi dessutom fick Polen i vår grupp gör det ju ännu mer speciellt.

pawel 3

Pawels båda föräldrar är från Polen. De kommer från en liten ort som ligger 20 minuter utanför huvudstaden Warszawa. 1992 flyttade familjen till Sverige och två år senare föddes Pawel i Malmö.

– Vi pratar polska hemma – jag, mamma, pappa och syrran. Resten av släkten bor kvar i Polen och vi brukar åka dit varje jul. Så fort man har tid åker man ner dit, säger Pawel och fortsätter:

– Vi åker dit ibland på somrarna. Nu har det blivit mindre, men när jag var liten åkte vi till Polen på semester varje sommar.

”FARSAN VAR LITE SUR I BÖRJAN”

Det var också länge osäkert vilket land Pawel Cibicki skulle spela för. MFF-stjärnan har dubbla medborgarskap och har spelat pojklandskamper för Polen, men förra sommaren tog anfallaren beslutet att spela för Sverige. Landslagsvalet blev också uppmärksammat, främst i polska medier.

– Ja, det var mitt eget fel. Jag blev kallad till Polens och Sveriges U21-landslag och tackade ja till båda. Det blev lite uppskruvat. Till slut valde jag att spela för Sverige och det ångrar jag inte.

Cibicki kritiserades hårt i föräldrarnas hemland och en polsk fotbollssajt skrev: ”Han är som en liten flicka som lägger flera timmar i ett köpcentrum bara för att välja en klänning” och ”Du är född i Malmö, uppvuxen i Sverige med massa Ikea-möbler och svenska vänner. Normalt sett ska du ju spela för Sverige. Men varför i hela världen går du runt och säger att du vill spela för Polen då”.

Det blev ju ganska starka reaktioner. Var det jobbigt?

– Absolut inte. Man tog det med en nypa salt. Jag brydde mig inte. Om de ville lägga energi på sådana saker så fick de göra det.

Är det hetsigare i Polen? En svensk tidning hade nog aldrig skrivit sådana saker om dig ifall du hade gjort det motsatta valet?

– Nej, det är lite annorlunda i Polen. Det är hetsigare och mentaliteten är lite starkare än i Sverige.

Varför valde du att spela för Sverige?

– Jag tänkte på mig själv och var jag har störst chans att lyckas. Då föll valet på Sverige och det kändes helt rätt.

Hur reagerade dina föräldrar när du valde bort Polen?

– Farsan var lite sur i början. Han ville att jag skulle spela för Polen, men han släppte det efter ett tag.

Du spelar i Sveriges landslag. Men känner du dig ändå polsk?

– Det är klart jag gör. Jag är från Polen och kommer alltid att känna mig polsk.

När Pawel hade gjort sitt val fick han direkt chansen i Håkan Ericsons landslag. I sin första match borta mot Kroatien i EM-kvalet räddade han oavgjort – en poäng som visade sig bli avgörande i slutändan.

– Det var riktigt skönt att man fick sätta dit ett mål redan i den första u21-matchen för mig. Det kändes skönt att jag fick förtroendet att spela direkt. Sedan dess har jag fått spela mycket.

GRUPPETTA FÖRE SPANIEN

De sista matcherna i EM-kvalet blev en nervös historia. Först var Spanien var på väg att säkra förstaplatsen i gruppen, men i slutminuterna fick Sverige med sig ett självmål och ytterligare en poäng. Vinst mot Estland med 3–0 och 4–2 hemma mot Kroatien i sista kvalmatchen ledde till att Sverige vann gruppen och kvalificerade sig för ett nytt mästerskap i Polen.

pawel 2

För Pawel Cibicki är mästerskapet extra speciellt, men det är också en udda situation för nästan hela truppen. Sverige går nämligen in som regerande mästare efter EM-guldet i Tjeckien för två år sedan  är Guidetti, Carlgren och kompani besegrade Portugal efter straffar. Bara två spelare från guldlaget 2015 är med i Håkan Ericsons nya U21-trupp.

– Vi går inte in som favoriter i turneringen även om vi är regerande mästare. Vi slår underifrån och det ska gynna oss bara. Det kommer inte att bli enkelt. Mycket hänger på första matchen mot England. Kan vi ta tre poäng där så ser det bra ut inför resten av matcherna.

”JAG VILL VINNA EM”

Kommer du att ta en extra stor roll under EM med tanke på att du kan språket?

– Kanske när vi går ut med grabbarna, men annars kommer jag inte att göra det. Det är bara att vara som vanligt och köra på.

I tidigare U21-mästerskap har många spelare imponerat inför ögonen på stora klubbar. Hur ser du på EM när det gäller din egen framtid som spelare?

– Det är klart att det är ett bra skyltfönster. Många agenter och klubbar är på plats under matcherna. Men det är inget som jag kommer att tänka på när jag är där. Mitt enda fokus blir att spela så bra som möjligt.

Vad är ditt drömscenario?

– Det är att vinna hela EM så klart. Kanske att vinna skytteligan i turneringen också. Det hade inte varit fel.

Och senare i höst med Malmö FF?

– Det kommer vara ett spännande år. Vi vill ta våra poäng och fortsätta att spela bra fotboll. Och senare i sommar kommer kvalet till Champions League. Sedan är det bara SM-guld som gäller också. Detta känns som ett roligt år.

Text Marcus Heed
Foto Daniel Nilsson, Bildbyrån


Svenskar med polska rötter

Enligt den statistiska centralbyrån finns det cirka 103 000 svenskar med ursprung från Polen. Förutom Pawel Cibicki finns det flera kända svenskar med polsk bakgrund. En av dem vann U21-EM för två år sedan och är hans lagkamrat i Malmö FF.

Izabella Scorupco, skådespelare.
Dominika Peczynski, artist och tv-personlighet.
Danny Saucedo, artist.
Anna Anka, modell.
Katrin Zytomierska, krönikör.
Kissie, bloggare.
Ivo Pekalski, fotbollsspelare (Halmstads BK).
Oscar Lewicki, fotbollsspelare (Malmö FF).

Vägen till Polen

Sverige kvalificerade sig till EM genom att vinna sin kvalgrupp före Spanien och Kroatien. Här är alla matcher och målskyttar.

Sverige–San Marino 3–0
målskyttar: Kristoffer Olsson, Muamer Tankovic och Kerim Mrabti.

Sverige–Estland 5–0
målskyttar: Gustav Engvall (2), Ferhad Ayaz (2) och Melker Hallberg.

Spanien–Sverige 1–1
målskytt: Gustav Engvall.

Georgien–Sverige 0–1
målskytt: Kerim Mrabti.

San Marino–Sverige 0–2
målskyttar: Alexander Fransson och Samuel Gustafson.

Sverige–Georgien 3–2
målskyttar: Kristoffer Olsson, Emil Krafth och Jordan Larsson.

Kroatien–Sverige 1–1
målskytt: Pawel Cibicki.

Sverige–Spanien 1–1
målskytt: Självmål.

Estland–Sverige 0–3
målskyttar: Filip Dagerstål, Muamer Tankovic och Joel Asoro.

Sverige–Kroatien 4–2
målskyttar: Linus Wahlqvist, Kristoffer Olsson, Melker Hallberg och Carlos Strandberg.

Läsarkommentarer