DAMERNAS NYA SUPERLIGA

Nyheter

dam_englandMer pengar, fler klubbar som satsar och en populär destination för svenska spelare. Den engelska damfotbollen har på senare år fått ett rejält uppsving.

2014 deltog Manchester City för första gången i FA Women’s Super League 1 – den högsta engelska damdivisionen. Två år senare var klubben ligamästare och tre år senare spelade City semifinal i Champions League. För Citys damer har det precis som för herrarna gått snabbt sedan klubben blev uppköpt. Det är en resa som på fler än ett sätt symboliserar hur den engelska damfotbollen utvecklat sig på senare tid med den nykonstruerade serien FA Women’s Super League som det stora flaggskeppet.

Den nya högstadivisionen, WSL 1, kickade igång 2011 och inleddes med två raka seriesegrar för den klubb som dominerat fotbollen sedan den tidigare förstadivisionen kom till 1991/92: Arsenal. Med tolv ligatitlar i den gamla serien och två i den nya är de Englands främsta damklubb genom tiderna. 2006/07 blev de dessutom som första engelska klubb bäst i Europa. Därefter har mycket handlat om Manchester City och Chelsea. Deras ägare som båda investerat enorma summor i herrlaget har mer och mer börjat intressera sig för damlagen och valt att investera mer pengar där.

– Det är väl Chelsea och City som driver på utvecklingen. Men sen är det inte jättelångt ner till de andra lagen. Liverpool känns ganska heta. Arsenal är en utmanare som fått otroligt bra spelare. Även Birmingham är bra, sa Chelsea-målvakten Hedvig Lindahl till MATCH i somras.

hedvig_england

Vidare konstaterade Lindahl att ”när herrklubbarna väl bestämmer sig för att satsa på damfotboll kan det gå väldigt snabbt”. Det finns också en annan sida av myntet för klubbar som inte haft samma uppbackning ekonomiskt. Citys inträde i WSL var till exempel på bekostnad av en av den engelska damfotbollens första giganter – Doncaster Rovers Belles. I samband med omstruktureringen till det Women’s Super League vi ser i dag var alla klubbar tvungna att skicka in en formell ansökan för en plats. Doncaster klarade inte av alla krav varpå FA beslutade att nyrika City helt sonika skulle ersätta Doncaster i den högsta divisionen. Ett beslut som ledde till enormt mycket kritik från de övriga klubbarna och som fick Arsenals gamla Europacupvinnande tränare Vic Akers att ryta ifrån till BBC och kalla det för en ”moralisk skandal”.

Doncaster spelar i dag vidare i WSL 2. Värre gick det för Notts County som två dagar innan förra säsongen skulle starta meddelade att de gått i konkurs och således måste dra sig ur serien. Istället för att förbereda sig för en premiär mot Arsenal fick Notts County-spelarna istället börja leta efter ett nytt jobb och i vissa fall även boende.

”Been find out we have no more club…thanks @Official_NCFC left jobless and homeless”, twittrade den landslagsmeriterade mittfältaren Danielle Buet efter beskedet.

För svenska spelare har serien också blivit en populär destination. I dag spelar Jessica Samuelsson (Arsenal), Jonna Andersson (Chelsea), Magdalena Eriksson (Chelsea) Hedvig Lindahl (Chelsea) och Julia Spetsmark (Manchester City) alla i serien. På senare år har spelare som Kosovare Asllani (Manchester City), Louise Fors (Liverpool), Emma Lundh (Liverpool) och Sofia Jakobsson (Chelsea) också spelat i WSL 1.

– Jag tror det beror på att damligorna runt om i världen har blivit bättre och bättre och engelska ligan är en av de som satsar en hel del just nu. Även om damallsvenskan fortfarande är bra så är den inte rankad lika högt som den var för ett antal år sedan, säger Arsenal-spelaren Jessica Samuelsson i en längre intervju med MATCH.

FA Women’s Super League:

WSL 1 är namnet på den engelska förstadivisionen för damer. WSL 2 är namnet på andradivisionen. Båda divisionerna består av tio klubbar.

Sedan införandet av WSL 1 från och med säsongen 2011 har Arsenal, Liverpool och Chelsea vunnit två titlar vardera. Manchester City har vunnit ligan en gång.

Med 12 titlar i föregångaren till WSL 1, Women’s Premier League National Division, är Arsenal landets mest framgångsrika damklubb. Arsenal är också den enda engelska klubb som har vunnit Women’s Cup (i dag Women’s Champions League).

Svenskar i WSL 1:

Jessica Samuelsson (Arsenal)
Jonna Andersson (Chelsea)
Magdalena Eriksson (Chelsea)
Hedvig Lindahl (Chelsea)
Julia Spetsmark (Manchester City)

Text: Karl Sundström

Läsarkommentarer