”De fick fotboll att vara roligt”

Nyheter

fletcher moss 3Någon måste alltid bana väg. För Fletcher Moss Rangers var det Wes Brown som öppnade dörren mot proffsvärlden. En snart avslutad karriär senare blickar han tillbaka på Mersey Bank-åren med värme.
– Jag älskade verkligen tiden där, säger han till Match. 

Det blåser kyligt i Blackburn. Sedan Rovers ligaseger 1994/95 har det bara blivit kallare i den gamla textilstaden. För att ta sig till Blackburn Rovers träningsanläggning får man bege sig ut på tur som skulle få varenda anglofil att gå i taket. Någonstans mitt ute i ingenstans, förbi åkrar med betande djur, finner jag till slut träningskomplexet. En vänlig receptionist tar emot innan dåvarande huvudtränaren Owen Coyle, sedvanligt klädd i shorts, traskar förbi. Jag bjuds på en kopp svagt te och hinner knappt dricka upp innan Fletcher Moss Rangers ”first son” knackar mig på axeln.

– Hur känner du till Fletcher Moss, frågar dubbla Champions League-vinnaren och femfaldiga engelska ligamästaren Wes Brown.

Geografiskt skiljer det egentligen inte särskilt mycket från Didsburys gräsytor till Rovers träningsanläggning beläget i byn Langho, en knapp mil norr om Blackburn. Wes Brown tog sig från Fletcher Moss till Manchester United där han byggde sitt fotbollsliv. Sedan bar det av till Sunderland innan han sedan denna säsong är ny i Blackburn Rovers som spelare och tränare i klubbens U23 och akademi. Denna bistra dag har Rovers just avslutat förmiddagens träningspass ute i blåsten. De flesta spelarna har satt sig i den gemensamma matsalen. Brown passar på att jogga ner i klubbens inomhushall. Han viftar skämtsamt bort några av de yngre lagkamrater som skjuter fotbollar mot honom. ”Banter, you know”. I dag, på proffskarriärens sista vers, är verkligheten annorlunda. Genom åren har han hunnit med att spela med några av världens bästa fotbollsspelare, vunnit flera tunga titlar och spelat landskamper för England. När Brown blickar tillbaka och talar om Fletcher Moss – och det faktum att han var den första spelaren att gå vidare och bli proffs därifrån – breder han ut i ett enda stort leende.

– Det är en stolt känsla. I början var det lite tufft för det var så mycket talang i lagen. Men åren går och du kan så tydligt se att det bara kommer mer och mer talang från den klubben, säger han.

Brown var i nioårsåldern när han kom i kontakt med klubben. Han hade tidigare hållit på med karate. Men det var fotboll som alltid var nummer ett. Så han hakade på några av sina kamrater från Manchester-stadsdelen Longsight och hamnade på ett stort gräsområde i södra Manchester.

– Jag hade inte ens spelat i skollaget för jag gick fortfarande bara i grundskolan. Så jag hade inte spelat många matcher, men vi brukade spela fotboll på gatan varje dag. Du lärde dig fortfarande fotboll på den där tiden. Du hade koll på positionerna, men du visste inte riktigt hur fotboll spelades. Du kunde spela, men Fletcher Moss var starten på allt.

Majoriteten av barnen var United-supportar. Men det var alltid några City-fans i laget också. ”Så det var mycket skratt”, tillägger Brown. Det ena började sedermera också leda till det andra i takt med att barnen blev äldre och utvecklades. Det som började med att Browns pappa brukade packa bilen full med ungdomar och skjutsa till träningarna skulle alltså till slut bli Manchester United för Brown. United tog initialt kontakt med Browns föräldrar och frågade om han ville vara med i en träningsturnering, coachade av United-legendaren Nobby Stiles. När han blev äldre började han gå på en del provspel. Först ett hos Oldham och sedan med Manchester City som han fick nobben av.

– Så här i efterhand känns det bra, skrattar Brown.

Några veckor senare stod han på Uniteds träningsanläggning The Cliff och blev kvar där i 19 år. Av Fletcher Moss-spelarna som kommit fram efter Brown sticker bland annat Danny Welbeck ut. Efter genombrottet i Manchester United, med en ligatitel som höjdpunkt, blev han under Louis van Gaals ledning såld till Arsenal då nederländaren ansåg att Radamel Falcao var en spelare som var mer värd att satsa på. Att Welbeck tog sig till de stora scenerna förvånar inte Brown.

– Vi har känt Danny sedan en lång tid tillbaka eftersom att vi bodde på samma gata. Så vi brukade alltid spela fotboll. När de valde lag så brukade Danny och min lillebror (Reece, i dag proffs i Bury) som är jämngamla, alltid bli valda före de äldre killarna. Det är lite roligt i efterhand och säger en del om hur bra de faktiskt var redan på den tiden.

Welbeck har därefter blivit till Ravel Morrison som blivit Tyler Blackett som blivit Cameron Borthwick-Jackson som blivit Marcus Rashford som är på väg att bli RoShaun Williams. Brown har sin framgångsteori klar:

– Det är en bra familjeklubb. Alla föräldrar är där och de känner tränarna också. Det var lite annorlunda, vi tränade bara en gång i veckan. Matcherna var ofta på söndagarna så vi tränade på lördagarna. Vi hade alltid en bra grupp spelare som kunde spela fotboll. Det fanns alltid en äkta talang där.

Nog för att Uniteds akademi var av högsta klass redan på tiden Wes Brown anslöt. Men det undgår inte det faktum att United och så gott som varenda en av de engelska proffsklubbarna har rustat upp sina akademier rejält i symbios med att TV-pengarna blivit helt gigantiska i landet. Faciliteterna blir således fräschare och spelarna scoutas ännu yngre. Något som både har sina för- och nackdelar, menar Brown.

– Jag vet att akademier söker spelare i U5-lag nuförtiden. Så flera killar växer upp utan att spela för Sunday League-lag numera. Om de ser potential går de direkt till en större klubb. Så det är lite sorgligt att de missar den biten.

På senare år har Leicesters Jamie Vardy och West Hams Michail Antonio lämnat starka avtryck i Premier League. De båda kommer från en något tidsotypisk bakgrund långt bort i från storklubbarnas fashionabla akademier. Dörröppnaren Wes Brown fick både det ena och det andra. Grunderna på Fletcher Moss gräsyta på Mersey Bank. Förädlingen och steget till seniorvärlden på Manchester Uniteds träningsanläggning. En kombination som banade väg för en titelmaxad proffskarriär.

– Vi spelade varenda sport som var möjlig när vi var yngre. Men fotboll var alltid favoriten. Det fanns inget bättre än helgerna då man spelade matcher. Och för det mesta vann vi också. Så det var bra att mentalt få känna det och sen inse att när man inte vinner så är det något som man inte vill. Fletcher Moss fick fotboll att vara roligt, säger han.

Text Karl Sundström


Wes Brown

född: 13 oktober 1979 i Manchester-stadsdelen Longisht. ungdomskarriär: Började spela med Fletcher Moss när han var nio. Flyttade till Manchester United som 12-åring. seniorkarriär: 15 säsonger i United. Fem ligatitlar, två Champions League-vinster och två FA Cup-pokaler. Därefter i Sunderland och nu i Blackburn. landslaget: 23 matcher för England. 8 U21-matcher. övrigt: Brodern Reece, också i Fletcher Moss en gång i tiden, spelar i dag för Bury i League One.

Läsarkommentarer