DE STUPADE JÄTTARNAS LIGA

Nyheter

olssonEn gång en klassisk sparka-och-spring-serie. Sedan började pengarna trilla ned och en nytt Championship ta form.
– Ligan blir bara större och större, säger Derby-spelaren Marcus Olsson.

Under ett kort ögonblick tystnade de 33 000 åskådarna på Pride Park. Sedan mötte Marcus Olsson bollen med högerfoten och fick hela Derby att explodera. England kryllar av heta lokalderbyn och i East Midlands handlar det om Derby County mot Nottingham Forest. En gång i tiden var det ett derby i högstadivisionen mellan två toppklubbar som frekvent spelade i Europa.

Idag är det en match mellan två klubbar i andradivisionen. Matcherna de båda klubbarna emellan spelas inför fullsatta läktare och vinnaren får en pokal i det som kallas för Brian Clough Trophy.

– Det är en stor grej här. Det är viktigt att ha den där pokalen. Vi ville komma upp till Premier League och vinna matcher. Men det är också en rivalgrej. Det skiljer bara en kvart mellan städerna och man märker det tydligt. Det är aggressivt och man känner det i luften, säger Marcus Olsson.

När Olsson år 2016 smekte in avgörandet med tio minuter kvar var det ett perfekt sätt att presentera sig för den klubb han nyligen hade skrivit på för. Men det var också signifikativt för The Championship. Det var två klassiska klubbar som haft svårt att hävda sig på senare år. Men läktarna var fullsatta och avgörandet dramatiskt.

– Det var en bra dag, konstaterar Olsson belåtet när han tänker tillbaka.

TVILLINGKANTEN I BLACKBURN

Marcus Olsson lämnade moderklubben Högaborgs BK 2007 och blev allsvensk med Halmstads BK. På januarifönstrets sista dag 2012 skrev han på för Blackburn Rovers och återförenades med tvillingbrorsan Martin. Tillsammans bildade de en minnesvärd vänsterkant då Marcus fick debutera borta mot Manchester City. Blackburn skulle åkte samma vår ur Premier League. För Marcus Olsson väntade en ny verklighet i Championship.

– Jag visste inte så mycket om ligan då. Men det är många lag som har blivit bättre och bättre. Det är mer pengar nu än under första tiden då jag var i Blackburn i Championship, säger han.

The Championship har en speciell plats i fotbollsvärlden. Med Premier Leagues kolossala kommersiella och ekonomiska kraft var känslan länge att Championship var ligan som gick miste om festen. Ligan för de som fick stanna hemma och där fotbollen snarare var klassiskt brittisk än mer globalt influerad som i Premier League. Men ju tyngre Premier Leagues tv-avtal blivit, desto mer pengar har börjat trilla ned till andradivisionen. Med Premier League som något slags heligt ekonomiskt land lockandes i horisonten har många klubbar också blivit uppköpta av utländska ägare och börjat satsa ännu hårdare på uppflyttning. Synergier som i sin tur förändrat ligan rejält.

– Det är en bra och tuff liga. Det är bättre klubbar nu som spenderar mycket pengar. Det kommer också mycket mer pengar till ligan. Man ser det på träningsanläggningarna, arenorna, planerna och spelarna. Det blir bara större och större.

Kring engelsk fotboll – i synnerhet i de lägre divisionerna – finns en stereotypisk bild av en mycket primitiv och klassisk sparka-och-spring-fotboll. Olsson menar att den typen av klubbar finns kvar i botten av serien men att det mer och mer börjar försvinna från The Championship.

– Många tror att det mest bara är långbollar här. Men det är många lag som spelar bra fotboll. Vi är ett spelande lag. Det är det som den här klubben vill. Vi vill gå uppåt och satsar på det och har också varit nära ett par gånger nu. Vi vill spela bra fotboll och vinna matcher.

MARATONSERIEN

The Championship är också serien som gjort sig känd som ett smärre maraton. Alla spelar 46 omgångar och för lagen placerade 3–6 stundar playoff. Det är ett system som ibland kan innebära tre matcher i veckan och en belastning som få andra ligor är i närheten av.

– Det är många matcher, väldigt många matcher. Man blir van vid det efter ett tag och man tränar inte lika mycket. Det blir mer rehab och lite lugnare. Det kan ta tid och det är tufft.

När Derby spelar derby mot Nottingham är det två forna jättar som möts. Derby upplevde sin storhetstid under 70-talet med två ligatitlar. En av dessa kom under ledning av den legendariske tränaren Brian Clough som senare skrev på för rivalen Nottingham Forest och vann både ligan och dåvarande Europacupen. Denna säsong är Derbys nionde raka i andradivisionen och de är knappast ensamma om att ha fastnat i träsket nedanför Premier League.

– Jag tycker att den här klubben har allt för att vara i Premier League. Vi har ett bra lag, bra träningsanläggning, fullsatt varje hemmamatch och bra bortasupportrar. Det är en lång säsong och man måste orka hela vägen och ha det där lilla flytet.

DERBYS REKORDUSLA SÄSONG

Senast Derby spelade i högstaligan 2007/08, slutade laget sist på bara elva poäng – det sämsta någon klubb haft i Premier League sedan införandet av tre poäng. Därefter har klubben flera gånger varit nära att ta steget upp, men stupat på mållinjen.

– Vi siktar på playoff. Det är det klubben går för. Vi siktar på det varje säsong. Det var nära första året jag var här och vi ligger bra till nu. Jag tycker att det känns okej och vi har en bra stämning i laget, säger Marcus Olsson.

Text: Karl Sundström


Svenskar i Championship

Niclas Eliasson, Bristol City.
Gustav Engvall, Bristol City
Marcus Olsson, Derby County.
Sebastian Larsson, Hull City.
Pontus Jansson, Leeds United.
Pawel Cibicki, Leeds United.
Marcus Antonsson, Leeds United (utlånad till Blackburn) .
Anel Ahmedhodzic, Nottingham Forest.
Joel Asoro, Sunderland.

Läsarkommentarer