Dele Allis superform

Nyheter

alliEfter 50 ligamatcher var Dele Alli bättre än Steven Gerrard och Frank Lampard tillsammans.
Ikväll ska han skjuta liv i guldstriden mot ligaledaren Chelsea.

Efter en trög säsongsinledning har förra årets succévärvning Dele Alli kommit igång på allvar igen. Ifjol fick han sitt stora genombrott i Tottenham när han på kort tid utvecklades till en av ligans bästa på sin position och tog en ordinarie plats i engelska landslaget. Nu har han på de tre senaste matcherna gjort fem mål när Spurs gått som tåget under julhelgerna.

När Dele Alli hade spelat sin 50:e Premier League-match förra veckan hade han gjort 16 mål och tio assist. Steven Gerrard och Frank Lampard (som anses vara två av Premier Leagues bästa spelare under 2000-talet) hade inte ens kommit upp i Allis halva poängskörd efter lika många matcher. Efter 50 matcher hade en ung Gerrard ”bara” lyckats göra två mål och tre assist. Och Lampard hade mäktat med fem mål och två assist för West Ham.

I sin 51:a ligamatch fyllde Dele Alli på målkontot ytterligare genom att näta två gånger mot Watford.

– Idag visar Alli upp en kvalitet och talang som är svår att hitta bland alla Europas 20-åringar. Det är ingen tvekan om att han kommer vara en av Englands bästa spelare under de tio-tolv kommande åren. Kanske i hela världen också. Premier League är den tuffaste ligan i världen, om du är en av de bästa i England så är du det i Europa också, säger Spurs manager Mauricio Pochettino.

”Viktigt för hela ligan att vi vinner”

Ikväll ställs Tottenham mot Chelsea på White Hart Lane. Ett Chelsea som imponerat stort under Antonio Conte (13 raka vinster) och som kan rycka till åtta poängs försprång ner till tvåan om de besegrar Spurs ikväll. För att hålla liv och spänning i guldstriden krävs det nästan att Tottenham lyckas knipa alla tre poäng mot Londonrivalen.

– Chelsea är i mycket bra form och det kommer att bli en väldigt tuff match, men det är en grym möjlighet för oss att försöka stoppa dem och minska gapet i tabellen. Jag tror att det är viktigt för hela Premier League om vi vinner ikväll. Då kan vi också sikta på att hamna topp-fyra, säger Pochettino.

Många minns säkert vårmötet på Stamford Bridge mellan klubbarna. Tottenham kämpade för ligatiteln och Chelsea ville sätta käppar i hjulet för rivalen. Det som följde blev en av de fulaste och stökigaste matcherna som ligan skådat under de senaste åren. 12 gula kort delades ut och i andra halvlek urartade matchen med flera fula satsningar och bråk. Chelsea hämtade upp ett underläge till 2–2 och hjälpe Leicester City mot en sensationell ligatitel. Efter matchen anmäldes både Tottenham och Chelsea eftersom de inte lyckades kontrollera sina spelare.

– Vi vill vinna matchen och minska gapet, men inte på grund av hämnd efter förra säsongen. Det kapitlet är avslutat. Om man ska skylla på någon efter förra säsongen så är det bara oss själva, som inte lyckades hela vägen, säger Pochettino.

***

Bättre än Gerrard och Lampard – tillsammans

Efter 50 Premier League-matcher hade Dele Alli gjort 16 mål och tio assist. Den poängskörden är bättre än vad några av Englands bästa mittfältare under 2000-talet haft efter lika många matcher.

1. Dele Alli: 16 mål, 10 assist.
2. Paul Scholes, 16 mål, 3 assist.
3. Frank Lampard, 5 mål, 2 assist.
4. Steven Gerrard, 2 mål, 3 assist.

Läsarkommentarer