CORINTHIAN-CASUALS

Nyheter

Match_Londonspec OK_24_web

För mer än 100 år sedan gjorde de fotbollen populär i hela världen. Vi har besökt Corinthian-Casuals som spelar i landets åttonde division.

Vilket är laget som har fler fans än Malmö FF på Facebook? Eller laget som är anledningen till att Champions League-mästarna spelar i vita tröjor? I sydvästra London finns en klubb som få människor i England känner till, men de har påverkat fotbollen mer än vad folk tror. Corinthian-Casuals i åttondedivisionen spelar sina hemmamatcher på King George’s Arena i Tolworth, drygt två mil utanför stadskärnan.
Redan när man kommer innanför grindarna till anläggningen märker man att passion värderas högst för en engelsk klubb utanför proffsligorna. Bröderna Brian och Roger Phillips har arbetat för klubben i 25 år utan att ha tjänat en enda krona. Just nu håller de på att förbereda planen inför helgens match. Brian kritar linjer och Roger drar ut stora slangar för att sköta vattningen.

– Förra året vann vi en utmärkelse för att vår plan är den bästa i hela England på den här nivån. Men det är en annan person som sköter klippningen av gräsmattan, säger Brian.

King George’s Arena ligger precis nedanför tågspåret och har tre läktare. Ståplats på båda kortsidorna och en sittplatsläktare på ena långsidan. På anläggningen finns det även en träningsplan, ett styrelserum, omklädningsrum och en klubbstuga för spelare och fans. Vid ingången möts man av en stor skylt där man välkomnas till klubben som bidrog till att fotboll blev världens mest populära sport.

Corinthian-Casuals bildades 1939 som en sammanslagning mellan Corinthian och Casuals och historian gör dem till klubben som har varit viktigast för fotbollens världsutveckling. Föregångaren Corinthian FC grundades 1882 för att utmana det skotska landslaget som vunnit sex av de sju senaste landskamperna mot England. Då fanns det bara amatörfotboll i England och när det blev mer professionellt valde Cortinthian att gå en annan väg. Grundinställningen var att de fortfarande skulle vara amatörer och då tog de sig an ett annat uppdrag: Att sprida fotbollen runt hela världen.

Större i Brasilien än i England

Klubben åkte på turnéer runt hela världen för att popularisera fotboll. 1897 åkte de till Sydafrika och 1904 kom de till Sverige. Då fick svenskarna inspiration och bildade det svenska fotbollsförbundet samma år. Corinthian fick även en cup uppkallad efter sig. Corinthian Bowl spelades i 15 år och blev en föregångare till svenska cupen.

Störst avtryck gjorde Corinthian i Brasilien. Efter turnén i Sydamerika bildades Corinthians Paulista i Sao Paulo. De tog samma namn och färger som den engelska klubben och nu är de Brasiliens största klubb. Idag har Corinthian-Casuals över 126 000 fans på Facebook och 124 000 av dem kommer från Brasilien. En annan klubb som har influerats av Corinthian är Real Madrid som tog efter lagets vita tröjor.

– Varje matchdag kommer det hit brassar och gråter. De tar med sig grässtrån hem till Brasilien och gråter när de får träffa spelarna. Det här är en klubb som ingen annan på den här nivån, säger Chris Watney.

Chris Watney kom till Corinthian-Casuals 1999 och spelade 15 år i klubben. Han är filmmakare och startade ett eget företag för två år sedan. Chris slutade spela inför den här säsongen och har blivit commercial manager i ”Casuals”. Veckan innan vi träffar honom på Corinthian-Casuals anläggning var han i Brasilien i en vecka för att inleda ett samarbete med Corinthians Paulista.

– Jag kom till Brasilien första gången 2001 och visste inte vad vi skulle förvänta oss. De behandlade oss som om vi vore Manchester United under en vecka. Fans jagade oss, stod kvar vid hotellet och vi var på tv varje dag. Det var samma sak den här gången. Jag var med på tv och presskonferenser, säger Chris.

Anledningen till att han var i Brasilien var att den engelska klubben fick flera bilder skickade till sig under VM i Brasilien i somras. På arenorna hade brasilianska fans fejkversioner av Corinthian- Casuals matchtröja och på Englands matcher fans det flera brasilianska fans som hade brunrosa tröjor på sig.

– När jag var i Brasilien gick jag in i en butik och såg att de säljer fejktröjor. Jag träffade även en 18-årig tjej som hade på sig vår matchtröja. Om man går runt i London finns det ingen som vet om vårt namn. I Brasilien går en 18-årig tjej runt i en Corinthian-Casuals-tröja och känner till vår klubb. Vi är stora i Brasilien.
Från och med i höst kommer Corinthian-Casuals officiella tröjor och prylar att säljas i 250 Corinthians Paulista-butiker runtom i hela Brasilien.

– Det kan förändra vår klubb. Jag ansvarar för det och jag håller även på att göra en dokumentärfilm om klubbens story. Vi inledde ett samarbete med Corinthians för att kunna sälja våra prylar och göra dokumentären officiell.

Känns inte allt det här lite overkligt?

– Ja, och det är lite av mitt problem. Jag försöker få alla att ta till sig berättelsen. Det är nästan för mycket för en enda klubb att uträtta. Det var vår klubb som populariserade fotboll i världen och skapade historia. Utan Corinthian vet man inte vad som skulle ha hänt. Någon annan idrott kanske hade dominerat världen.

Match_Londonspec OK_27_web

Passion större än pengar

I början av oktober låg Corinthian-Casuals femma i Ryman South League. En av spelarna som har varit i klubben länge är Daniel Green. Han är polis till vardags och har spelat för klubben i tio år. Mittbacken är övertygad om att laget kan klättra uppåt i divisionerna.

– Jag är 100 procent säker på att klubben kan ta några steg framåt. Vi har startat briljant den här säsongen, men under de senaste åren har vi kämpat i fel ände av tabellen. Nu har vi ett ungt lag med mycket potential och det finns ingen anledning till varför vi inte skulle vara i toppen. Jag tror inte att det finns någon gräns för hur långt klubben kan gå. Det är många som följer oss och vi har en stark historia. Det finns en bas som gör att vi kan klättra i divisionerna, säger Danny.

Har klubben förändrats på något sätt under dina tio år?

– Publiken blir större och större. När jag kom till klubben var det inte så många på matcherna, men nu finns det ett starkt följe. Det är alltid ett stort gäng som står bakom ena målet och sjunger i 90 minuter både hemma och borta. Det är kul att ha folk som stöttar en och det gör skillnad.

Det har gått över 100 år sedan ursprungsklubben turnerade runtom i världen. Då tjänade inga spelare eller ledare några pengar. Den inriktningen har Corinthian-Casuals fortsatt med. De säger sig vara den enda klubben i ligan som inte betalar ut några pengar till varken spelare eller ledare.

– Många människor underskattar nog oss på grund av det. De tänker: ”Om ingen har betalt finns det heller inga bra spelare”. Pengar gör ingen skillnad här. Det är bra att tjäna pengar såklart, jag har varit i klubbar där jag tjänat pengar. Men om olika spelare tjänar olika mycket pengar blir det spänningar i truppen. Det är bra att alla går i samma riktning och vill uppnå saker genom att spela fotboll. Vi är inte här för att hämta pengar.

Gör det klubben mer passionerad än andra?

– Ja, definitivt. Folk spelar här för att de älskar fotboll. De vill uppnå något genom att spela. Inte för att tjäna pengar. Det är mer passion här och det är mer en hemtrevlig klubb som man inte hittar på andra ställen.

Chris Watney minns en händelse från förra säsongen när han själv spelade i laget. Efter en hemmamatch som ”Casuals” vann höll motståndarnas manager kvar sina spelare i omklädningsrummet under två timmar.

– De andra lagen hatar att förlora mot oss. Vissa av dem tjänar mycket pengar och när vi slår dem blir de helt galna. När vi satt och åt i baren satt motståndarna fortfarande kvar i omklädningsrummet. De tycker att det är pinsamt att förlora mot ett lag där ingen får betalt. Men ingen förstår egentligen vad vi håller på med här. De tänker bara att vi är amatörer, men vi är likadana som dem. Skillnaden är bara att vi gör någonting som är så mycket mer värt än pengar. Det är ganska unikt och det driver oss vidare. Vi är det högst placerade rena amatörlaget i England. Det finns ingen klubb som oss i de här divisionerna.

Hur gör ni för att locka till er spelare om de inte får betalt?

– Man kan gå till ett annat lag och tjäna 200 pund i veckan, men ingen bryr sig om en. Om man gör ett mål för oss på en lördag lägger vi upp bilden på Facebook. Och en sådan bild får typ 6000 likes. Laget vi möter som betalar pengar till spelarna har typ 70 fans på Facebook. Vi har 126 000. Man är en del av något som är mycket större om man spelar oss, även om man inte får pengar.

Att alla spelare är jämlikar har bidragit till en bra atmosfär i laget. En av sakerna som det brukar skämtas om är att Danny är polis. I laget finns det ett par spelare som har suttit i fängelse.

– Haha, det är ganska unika gliringar. Men när jag kommer hit är jag fotbollspelare och lagkamrat. Inte polis.

Match_Londonspec OK_22_web

”Det ska vara unikt”

En av lagets supportrar är Keith Blunt. I Sverige är han känd för att ha tränat Malmö FF under 80-talet. Först blev han assisterande tränare till Bob Houghton efter Europacupfinalen 1979 när Malmö förlorade mot Nottingham Forest. När Houghton lämnade Malmö blev Keith Blunt ny huvudtränare.

– Det var excellent. Det var en underbar upplevelse i Sverige. Det var bra människor där och det var spännande matcher, säger Blunt.

Han kom till Sverige under en tid då det blev vanligt med engelska tränare i Sverige. Roy Hodgson hade vunnit två SM-guld med Halmstad och Bob Houghton fanns i Malmö. Efter tre år i klubben flyttade Keith Blunt hem till England.

– Jag ville att mina söner skulle gå i skolan i England. Det var ett tufft val att lämna. Man hade gjort ett hårt jobb att få nya, unga spelare redo för allsvenskan. När jag var tränare var det en stor generationsväxling där alla äldre spelare som hade gjort ett enormt jobb för klubben slutade. Men jag njöt av min tid i Malmö.

Keith blev supporter till Corinthian-Casuals för att hans son spelade över 450 matcher för klubben. Efter tiden i Malmö stack Blunt vidare till Norge och under tio år var han i Kina till och från. Där startade han bland annat två akademier och coachade u23 och u19-landslaget. Blunt var även tränare för Tottenhams ungdomsakademi under fyra år.

– När jag var hemma kom jag alltid ut hit och tittade på när min son spelade. Jag brukade hjälpa till lite grann också och har alltid supportat dem. Jag kommer ner och kollar fortfarande, men nu under senare år har det varit mer begränsat på grund av min cancer. De senaste tre månaderna har jag bara vilat.

Följer du Malmö FF på något sätt idag?

– Jag kollar på resultaten ibland. Det är inte alltid lätt, men jag har sett de europeiska resultaten. Jag är glad att de är tillbaka till den nivån. Jag har kontakt med gamla vänner som jag har i Malmö, speciellt grannarna där vi bodde. När de kommer över till England brukar vi alltid träffas i London. Mina barn skriver fortfarande till deras barn ibland också. Tiden i Sverige var en positiv del av mitt liv.

Vad tyckte du om de svenska spelarna?

– Jag tyckte att svenskarna var fenomenalt disciplinerade. Alla jobbade hårt för laget. Man visste att man fick ärliga insatser från dem. Om man får en svensk spelare vet man att man får en ärlig kille. De är inte de bästa spelarna, men de gör alltid sitt bästa. Det vill man ha som coach. Det tyckte jag var svårt i Norge. Där var det inte alls samma sak. Norrmännen hade en väldigt cynisk attityd. Många av spelarna var bara intresserade av pengar, inte av att prestera. Då är det omöjligt att vara tränare.

Om några timmar startar veckans första träning på King George’s Arena. Casuals tränar två gånger i veckan och hoppas på att klättra uppåt i seriesystemet. Om klubben lyckas ta sig in i proffsligorna handlar det om mer pengar, men Chris Watney är säker på att det finns olika sätt att behålla klubbens filosofi.

– Vi vill bygga en ny anläggning och en av delarna är att vi vill ge spelarna ännu större erfarenheter. Man kan ta med dem på turnéer till Sverige, Amerika och Brasilien mer regelbundet. Vi kan även bygga ett gym eller en swimmingpool på anläggningen. Det ska vara unikt att vara en Corinthian-Casual-spelare. Det kan bli svårt i och med att det är mer pengar i proffsligorna, men vi måste hitta andra sätt. Man skulle även kunna utnyttja våra brasilianska kopplingar. Man kanske kan ta hit akademispelare från Corinthians Paulista och ge dem en utbildning i engelsk fotboll. Det måste finnas ett sätt.

Text Marcus Heed
Foto Peter Claesson

Läsarkommentarer