”DET HÄR ÄR SOM EN STOR FAMILJ”

Ungdom

lindome_1Lindome GIF har blivit utsedd till en av Göteborgs vänligaste klubbar. Om man besöker Lindevi IP förstår man varför.
– Den här klubben är verkligen som en familj. Människor i Lindome dras hit, säger Björn Andersson.

Det är lugnt och stilla när vi anländer till Lindevi IP. Idrottsplatsen är fylld av fotbollsplaner i olika mått. Precis bredvid Lindome Gifs klubbstuga tränar föreningens herrjuniorer på en av konstgräsplanerna. Det är matchspel och högt tempo. Man får en känsla av att alla spelare vill vinna till varje pris.

I klubbstugan sitter Björn Andersson. Han är ansvarig för klubbens p16-lag. Det finns en stor anledning till att han har valt att bli ungdomstränare och ta hand om det laget.

– Jag älskar att se när andra lyckas. När de har ett problem och sedan löser det. Det är fint att se, säger Björn Andersson.

lindome_2

Minst tre gånger i veckan får han chansen att se spelarna i Lindomes p16-lag lyckas. Så ofta tränar de. Utöver det blir det ofta ytterligare minst ett tillfälle per vecka för tränaren att se sina spelare. Det är när det är match.

”DET HÄR ÄR SOM EN STOR FAMILJ”

För att se till att spelarna utvecklas optimalt, både under träning och under match, har tränarna i laget en speciell modell som de använder.

– Under ett antal veckor försöker vi fokusera på en viss sak i vårt spel. Till exempel kan det handla om speldjup. Då ska vi anpassa det vi lär oss om speldjup till de övningar vi har på träning och de situationer som uppstår under match.

Förutom att vara tränare har Andersson även andra uppgifter i Lindome Gif. Bland annat är han med och utbildar ledare i klubben. Han väljer att göra så mycket eftersom att han tycker att den här föreningen är unik.

– Den här klubben är verkligen som en familj. Vi tar hand om varandra. På grund av det så dras människor i Lindome hit.

lindome_3

Att Lindome är en trivsam klubb att vara medlem i har även människor i omgivningen uppmärksammat. Till exempel har klubben blivit utsedd till en av Göteborgs sportsligaste och vänligaste klubbar under förra året. Björn Andersson tror att det finns en orsak till att Lindome har lyckats i det avseendet.

– Vi har jobbat mycket med beteende. I stället för att prata om vad vi vill göra så talar vi om hur vi ska göra det. Till exempel fokuserar vi på vad man ska göra för att vara en bra person, i stället för att bara säga att vi ska vara bra personer. Där tror jag att vi skiljer oss från andra klubbar.

CUPER SOM SKAPAR KLUBBKÄNSLA

För att kunna utveckla klubbens verksamhet krävs det resurser. Försäljning av Sverigelotten, med en kampanj på våren och en på hösten, är en viktig del av klubbens intäkter.

– Sverigelotten har varit ett bra sätt för oss att få ihop pengar. Det har gjort så att vi kan minska avgifterna för våra spelare och åka till fler cuper, säger Andersson.

Fyra cuper är inplanerade för klubbens 16-åringar under säsongen. Syftet är att killarna ska lära känna varandra ännu bättre och byta miljö från matcherna i seriespelet. Det skapar klubbkänsla och bidrar till att Lindome även i framtiden ska vara en familjeförening för alla.

Text: Magasinet Match
Foto: Mikael Markai

Läsarkommentarer