DRÖMMER OM NY MEDALJ

Nyheter

asllaniTre raka mästerskapssortier mot Tyskland. Nu väntar skräckmotståndaren redan i första matchen.
– Drömscenariot är att vi slår dem i premiären, säger Kosovare Asllani.

Manchester är en stad i sorg. Den 22 maj drabbades staden av ett fasansfullt terrordåd. På gator ligger rosor och på torg samlas människor för att finna styrka och gemenskap. Sedan början på 2016 är Manchester också hemstad för den svenska landslagsstjärnan Kosovare Asllani – och det var med bestörtning som hon möttes av nyheterna om attacken.

– Det har inte varit en rolig vecka. Det har varit oroligt och man har verkligen känt av det. Jag bor själv i stan så det blev väldigt påtagligt när man har varit så nära. Så nu är det höjd säkerhet och jag har försökt fokusera på fotbollen för att komma ifrån. Men man påverkas helt klart, berättar hon.

På Manchester Citys träningsanläggning i de östra delarna av staden råder denna höjda säkerhet. För att ta sig in på anläggningen måste spelarna exempelvis få sina väskor genomsökta. För Asllani har det varit en lyckad tid i City med fjolårets ligaguld som den stora höjdpunkten. Till hösten byter den engelska högstaligan format. Därför har det under våren spelats en kortare serie.

”VI VAR NÄRA MOT LYON”

– Det har känts bra. Vi har haft ett väldigt tufft matchschema med många matcher och så Champions

League på det. Så det har varit väldigt intensivt och vi har varit igång länge. Samtidigt känns det bra. Vi har vunnit FA-cupen och var nära mot Lyon i Champions League. Vi gjorde en bra match men det är erfarenheten som är skillnaden, säger Asllani.

Efter vårserien väntar ett Europamästerskap för Asllani och det svenska landslaget. Och det är ett landslag som kommer till spel med ett gott självförtroende. OS 2016 blev en megasuccé där Sverige gick till en final som de sedermera förlorade mot Tyskland. Nu hoppas Asllani att känslan och självförtroendet från fjolårets bravader i Brasilien ska bana väg för nya triumfer i Nederländerna.

– Hela gruppen gjorde det bra så vi kan nog ta oss långt. Vi har en väldigt bra grupp av människor och en väldigt bra känsla i laget. Det ska vi ta med oss till EM. Nu har vi dessutom fler spelare med rutin från mästerskap.

”FÅR ANPASSA MIG EFTER DEFENSIVEN”

Silvermedaljen i OS bärgades till stor del tack vare en urstark defensiv. Som en offensiv och kreativ spelare innebar det en nödvändig omställning för Asllani.

– Man får på något sätt anpassa sig efter den defensiva fotbollen. Det hör till fotbollen. Vi var riktigt bra försvarsmässigt, det var nyckeln till OS-finalen. Jag älskar offensiv anfallsfotboll. Men om bra försvar ger framgångar tar jag det alla dagar i veckan. Det är en del av spelet och vi i Sverige är väldigt bra på det. Det ger ett stort självförtroende.

De senaste sex Europamästerskapen har Tyskland vunnit. Samma Tyskland som slagit ut Sverige i alla mästerskap under Pia Sundhages ledning. Nu gör sig Sverige redo för en sista turnering under Sundhage – och möter Tyskland redan i första matchen.

– Drömscenariot är att vi slår dem i premiären. Och jag ser egentligen bara fördelar med att vi har dem i gruppen och inte längre fram. Det ska bli sjukt kul att möta Tyskland i första matchen. Det blir troligtvis den tuffaste motståndaren direkt så det gäller att visa vilken nivå vi ligger på.

Utöver Tyskland lyfter Asllani fram Sverige, Frankrike, Spanien, Norge och England som starka nationer som kan vara med och slåss och guldet. I Spanien ser hon dessutom ett land som har potential att överraska många.

– Jag har sett Barcelona väldigt mycket och många av deras spelare spelar i landslaget. De spelar framtidens damfotboll på sättet som de spelar sig ur varje situation. Det ska bli intressant att kolla på Spanien i sommar.

”SLÅSS OM GULDET”

Ett Barcelona-inspirerat Spanien? Ett alltid lika starkt Tyskland? Ett Frankrike med dess gyllene generation? Eller varför inte Sverige? Klart är i alla fall att det blågula landslaget reser till Nederländerna stärkta av OS-upplevelsen förra sommaren.

– Jag tror att vi alla har ett stort självförtroende från OS. Vi har det svart på vitt att vi kan gå till en final. EM kommer att bli oerhört tufft med väldigt många bra lag som slåss där uppe. Men vi kan definitivt vara med där, säger Kosovare Asllani.

Text Karl Sundström


Asllani om gruppmotståndarna:

Tyskland:
– Tyskland har alltid ett väldigt bra lag. De är fysiska och har fått in den tekniska biten. De har en vinnarkultur som vi gärna vill bryta.

Ryssland:
– Vi mötte Ryssland i Algarve. Där gjorde de kanske inte sin bästa match, men vi ska inte räkna bort dem. De har en hel del bra spelare, men kvalitetsmässigt har vi ett starkare lag.

Italien:
– Italien har jag lite mindre koll på. De mötte nyligen England och jag pratade med några i mitt lag som sa att de är väldigt tekniska. Det kan nog bli en tuff match.

Läsarkommentarer