”DUBBELT SÅ MÅNGA SOM BEVAKAR MIG NU”

Nyheter

stjärnor_webb_0001_Layer-12Mästarnas nya striker.
Diego Costa har bråkat sig bort. Nu ska Álvaro Morata hjälpa Chelsea att försvara titeln.

Under tre säsonger har Diego Costa öst in mål för Chelsea. Ifjol gjorde den hetlevrade brassespanjoren 20 ligamål när ”The Blues” vann Premier League i klar stil. Men hans situation i klubben och relationen med Antonio Conte har blivit ohållbar.

Redan i vintras hamnade han i bråk med Antonio Conte och i somras dumpades han av tränaren via sms. I meddelandet skrev Conte att Costa inte längre ingår i hans planer.

– Jag är inte kriminell! Jag tycker inte att det är rättvist att behandlas på det här sättet efter allt jag gjort för klubben. Jag fick meddelandet när jag var med landslaget. Det var en chock att få ett sådant meddelande. Jag visade det för mina lagkamrater och de kunde inte tro sina ögon, säger Diego Costa.

När Costa inte längre var önskvärd valde Chelsea att värva Alvaro Morata från Real Madrid för 760 miljoner kronor, den dyraste affären någonsin för Londonklubben.

– Han är en mycket bra värvning för oss. Morata är en ung spelare med erfarenhet från stora klubbar som Real Madrid och Juventus. Han vann Champions League förra säsongen och kan sätta stora avtryck i Premier League. Det är en tuff liga, men Morata är redo, säger Antonio Conte.

BERÖM FRÅN DIEGO COSTA

Spanjoren nätade redan i debuten på Stamford Bridge, även om Chelsea överraskande förlorade premiären mot Burnley med 2–3. Nyförvärvet hyllades efter sitt inhopp – av sin företrädare Diego Costa medan han satt hemma i Brasilien i väntan på ny klubbadress:

– Morata är en fantastisk spelare. Han hade en grym säsong i Real Madrid och jag tycker faktiskt, med tanke på den här galna transfermarknaden, att Chelsea fick ett bra pris för en ung och talangfull anfallare. Han kommer att göra succé i Chelsea.

Ifjol gjorde 24-åringen succé i Real Madrid, trots begränsad speltid. I de stora ligamatcherna och i Champions Legue var Morata oftast bänkad, men han lyckades ändå nå upp till 20 mål. Av spelarna i La Liga som gjorde över tio mål var Morata dessutom mest effektiv. Hans 55 avslut resulterade i 15 ligamål (på endast 14 starter). Därför var det kanske inte så konstigt att andra storklubbar jagade anfallarens signatur – samtidigt som han själv sökte mer speltid för att ta nästa steg i karriären.

– Det är en perfekt situation för mig. Jag bestämde mig för Premier League och ville spela för Contes lag. Det känns bra att gå till den bästa klubben i England. Nu måste jag jobba hårt, göra mål och spela bra för laget. Det finns riktigt bra spelare här och jag tror att vi kan uppnå fantastiska saker den här säsongen, säger Morata.

”FOLK SÅGAR MIG REDAN”

Men det finns också frågetecken kring värvningen. Moratas kvaliteter är det ingen tvekan om, men faktum är att spanjoren aldrig varit ordinarie under hela sin karriär. Han har hela tiden tillhört två av Europas bästa klubbar, förra årets Champions League-finalister Real Madrid och Juventus, men som mest har Morata bara startat 16 ligamatcher på en säsong, i Juventus 2015/16. Då blev han bland annat italiensk mästare och nätade i Champions League- finalen mot Barcelona.

– Jag behöver starta matcher och få kontinuitet. Under de senaste tre säsongerna har jag inte fått det. I Juventus av vissa skäl och i Real Madrid är det tufft att ta en ordinarie plats. Min ambition är att starta fler matcher, då kan jag nå en mycket högre nivå.

Morata medger också att han behandlas tuffare i England – dels för att han nu är stjärnan i laget och dels på grund av den höga summan Chelsea betalade för honom.

– Före säsongen spelade jag bara två träningsmatcher och missade en straff i Community Shield och folk sågar mig redan nu. Det är priset man får betala när man är värvad som en dyr spelare. Men det är också något som motiverar mig. Det får mig att jobba hårdare varje dag och att stanna kvar på träningsanläggningen i en extra timme. Det är dubbelt så många som bevakar mig nu, säger Chelseas nyförvärv och fortsätter:

– Jag hoppas kunna göra fler än 20 mål, eftersom det är mitt jobb. Men jag kommer inte att bli besatt av att göra mål, jag byter det hellre mot att vinna titlar för laget. I Juventus nådde jag till exempel aldrig upp till 20 mål, men klubben vann allt förutom Champions League. Jag vill göra mål, men en spelare kan också bli ihågkommen för andra saker i sitt spel.

Källor: Daily Mail, Marca, chelseafc.com.

Läsarkommentarer