ELIASSONS ÄVENTYR

Nyheter

eliassonHan gjorde succé i allsvenskan och spelade U21 EM.
Sedan flyttade Niclas Eliasson till Bristol City i andraligan.
– Det ställs lite högre krav här än hemma.

Raketåret. 2017 har gått snabbt för Niclas Eliasson. Först gjorde han succé för IFK Norrköping, ledde assistligan och var en av allsvenskans hetaste spelare. Formen gav honom en plats till U21-EM och efter sommaren värvades han av Bristol City i engelska andraligan.

– Efter semestern förra vintern tränade jag hårt, så när jag kom till försäsongen med Norrköping var jag väl föreredd. Sedan rullade det på. Det gick snabbt hela vägen fram till sommaren, men det är bara kul. Man märker själv att det kan gå snabbt i fotboll åt båda hållen. Det gäller att hela tiden vara ödmjuk oavsett hur det går. Jag har alltid tränat väldigt hårt och fokuserat på att utveckla mig själv, säger Niclas Eliasson till MATCH.

Varför valde du att flytta till Bristol City?

– Jag kände att jag fick en bra bild av klubben och deras plan för mig. De har en tydlig tro på mig och med tiden är tanken att jag ska slå mig in och hjälpa laget. Sedan lockade den engelska fotbollen också. De flesta vill spela här och jag ville ta den möjligheten att få uppleva så häftiga grejer.

MATCHVINNARE I STARTDEBUTEN

Den första tiden i England har varit blandad för den svenske yttern. I ligan har han mest fått sitta på bänken, men han har fått fler chanser i ligacupen. I sin första match från start gjorde Eliasson dessutom sitt första mål för klubben när Bristol City besegrade Premier League-överraskningen Watford med 3–2. I nästföljande match mot Stoke, ännu ett Premier League-motstånd, fick han chansen i startelvan igen.

– Jag kommer in i det mer och mer. Det är stor skillnad när det gäller tempo och kultur. I början var det mycket nya intryck att ta in, men jag har lärt mig mycket på den här korta tiden och känner att det kommer bli bra i slutändan, säger Niclas och fortsätter:

–Det var kul att få göra mål i cupmatchen mot Watford. Vi gjorde en bra match och efter det har vi besegrat de båda Premier League-lagen Stoke och Crystal Palace. Snart väntar en stor match mot Manchester United i ligacupen.

I Championship har du inte fått så mycket speltid. Hur hanterar du den situationen?

– Det är såklart tuff konkurrens. Jag har bara startat en ligamatch, men jag känner ändå att jag kommer närmare. Jag ska vara så förberedd som möjligt när jag får chansen och jobba hårt på träning. Jag känner mig inte stressad, jag blir mer och mer redo för varje dag.

”DET ÄR LITE HETSIGARE”

Vad säger tränaren till dig?

– Han ser att jag har kvaliteter och tror att jag kan tillföra mycket till laget. Men han vill inte stressa mig och har sagt att jag ska komma in i det i lugn och ro. Att jag ska vara helt anpassad till den engelska fotbollen. Jag börjar bli bekväm med spelidén och känner mig redo.

Vilka är de svåraste sakerna att anpassa sig till?

– Om man jämför med Sverige och allsvenskan – den första veckan märkte man att det gick så otroligt mycket snabbare både på träning och match. Man har mindre tid på sig i alla situationer, men efter ett tag kommer man in i tempot.

Bristol City har många engelsmän i truppen kryddat med en del utländska spelare. Hur är kulturen på träning?

– När vi tränar så är det väldigt fokuserat. Det är lite hetsigare på planen och ställs lite högre krav än hemma, men jag tycker bara att det är en positiv grej. I omklädningsrummet är det avslappnat. Det är kanske inte som det var för många år sedan – att det skulle vara jättetufft och så.

LIGANS ORÄTTVISA STÄMPEL

De fotbollsintresserade som inte följer Championship kanske sammankopplar ligan med leriga planer och tufft spel. Att ligan lever kvar i den typiska engelska fotbollen som spelades för många år sedan och som inte var särskilt kreativ. Niclas Eliasson delar inte den uppfattningen.

– Championship är en väldigt bra liga med många kvalitetsspelare. Allting är väldigt professionellt, på matcherna och under vardagen på träningsanläggningen. Jag tror att många har en bild av att det är mycket tacklingar och inte så fin fotboll, men jag håller inte med om det. Många som hör Championship tror nog att det är stora engelsmän som tacklas och kör långbollar, men ligan har förändrats under de senaste åren. Klubbarna lägger mycket pengar på skickliga spelare som kommer hit från Sydamerika, Spanien och Portugal. Många är bra med bollen och det höjer kvaliteten på ligan. De skulle lika gärna kunna spela på den högsta nivån.

Vad fick du för reaktioner när du gick till Championship? Det kanske var en del som blev förvånade över ditt klubbval på grund av ligans stämpel och din spelstil.

– Jag har inte läst så mycket, men jag har bara fått positiva reaktioner av folk runt omkring mig. Och som vi var inne på så är bilden av Championship lite fel i dagsläget. Det finns många yttrar som är små och snabba här.

DRÖMMEN OM PREMIER LEAGUE

Bristol City är en anrik klubb. ”The Robins” bildades för 123 år sedan, men har bara gjort tio säsonger i högstaligan. Mellan 2013 och 2015 spelade klubben i League One (tredjedivisionen) men sedan tre år tillbaka är Bristol City tillbaka i Championship. Nu har de dessutom utvecklats till en toppklubb med en realistisk chans att nå Premier League. Ifjol hamnade de på 17:e plats, men under hösten har Bristol City hittat formen. I början av november låg laget på fjärde plats i tabellen.

– Vi är med uppe i toppen och alla är väldigt fokuserade på att nå bra resultat. Men det är väldigt långt kvar. Det är många lag som slåss i toppen och som vill ta sig hela vägen. Det finns ju inget lag som inte vill kämpa om en Premier League-plats…

Vilka lag sticker ut mest enligt dig?

– Det finns många bra. Vi har gjort det väldigt bra men om jag måste välja något lag säger jag Wolverhampton. De har några riktigt bra spelare.

Sedan återkomsten till Championship har Bristol City blivit en attraktiv plats för unga talanger i England. Många framtidslöften tillhör stora klubbar i Premier League, och för att skaffa sig nyttig erfarenhet brukar de lånas ut till Championship-klubbar. En som tog vara på den utmaningen på ett exceptionellt sätt var Chelseas supertalang Tammy Abraham. Ifjol gjorde anfallaren 23 mål för Bristol City och slutade tvåa i Championships skytteliga. Nu spelar han Premier League-fotboll i Swansea (utlånad igen) och i höstas blev han dessutom uttagen i engelska landslaget.

– Han gjorde det väldigt bra här. Vi har några spelare som blivit sålda härifrån också. Jag tror att Bristol City kan vara en klubb som både är ett bra steg och en klubb att vara i. Det är ett topplag i Championship och det är ingen dålig nivå.

Text: Marcus Heed


Bristol City

bildad: 1894. arena: Ashton Gate (27 000). tränare: Lee Johnson.

Läsarkommentarer