”En kapten ska framföra kritik på ett bra sätt”

Nyheter

erikssonHan dömer världsstjärnor och snackar med stora kaptener varje vecka.
Jonas Eriksson tycker att första intrycket är viktigt och berättar om den nya regeln som kan få spelare utvisade redan före avspark.

Jonas Eriksson, 42, dömer fotboll på högsta nivå varje vecka. I Sverige är han den mest etablerade domaren och i Champions League ansvarar han för flera stora matcher varje år. Han har också dömt i både VM och EM. Ifjol tog han dessutom hand om Europa League-finalen mellan Sevilla och Liverpool.

Genom åren har Eriksson mött många lagkaptener både i allsvenskan och på europeisk toppnivå. Men han behandlar inte dem på ett annorlunda sätt för att de har en bindel runt armen.

– Enligt regelboken har lagkaptenen ingen särskild ställning eller privilegium. De har däremot ett ansvar för lagets beteende. Men i övrigt bestraffas lagkaptenerna på samma sätt som de andra spelarna. Som domare har man inte rätt att behandla en kapten annorlunda. Den enda skillnaden rent tekniskt är att kaptenerna får singla slant före matchen och före en eventuell förlängning eller straffläggning. Många tror att kaptenerna har privilegier, men så är det inte, säger Jonas Eriksson till Match.

Har de några informella rättigheter jämfört med de övriga spelarna?

– Nej, det har de inte. Men om någon spelare beter sig mindre bra kan jag säga till kaptenen: ”Nu har jag problem med nummer 2 i ditt lag. Snart kommer det att bli varning, straff eller utvisning om han inte lägger av”. Jag säger det för att han ska förmedla det till sin medspelare, säger Jonas Eriksson och fortsätter:

– Sådana saker förenklar situationen på planen. Begåvade kaptener säger till spelaren att det kan straffa laget om något händer igen. Ingen vill ju få varningar, om man inte har en spelförstörande strategi under matchen.

Första intrycket viktigt

Inför stora matcher visas ofta i tv när lagen står uppradade i spelargången före inmarschen. När domarna kommer dit brukar det bli ett kortare snack med lagkaptenerna för båda lagen. Efter det kliver lagen ut på planen.

– Det är lite olika saker vi kan prata om. Först hälsar man på dem, och vissa känner jag ju sen tidigare. Vi är ju människor, vi pratar med varandra. Ibland berättar jag för dem att de ska tänka på vissa saker. Det kan vara hur de ska uppföra sig efter vissa domslut. När de reagerar ska de se ut på ett positivt sätt. Att spelarna inte ska springa fram och gapa till exempel.

Jonas Eriksson tror att den där korta pratstunden kan ha betydelse för hur atmosfären blir ute på planen.

– Jag tror det sätter prägel om man träffar lagkaptenerna innan. Det blir positivt om spelarnas första intryck är: ”Han verkar trevlig”. En domare som säger hej och inte tittar en i ögonen, som inte har något handslag, som pratar halvsjabbig engelska och som blandar ihop saker får man mindre förtroende för. Det är samma sak om man träffar en läkare som kallar en vid fel namn direkt. Det första intrycket är viktigt.

Ibland kallar du till dig kaptenerna under match. I vilka situationer gör du det?

– Det kan vara om det är gnälligt på planen och om spelare tar saker i egna händer och inte lyssnar på vad jag säger. Man kan hindra vissa situationer från att hända genom att prata med kaptenerna. Ibland har jag till och med kallat in dem till vårt omklädningsrum före vissa matcher. Vid stora och viktiga matcher i allsvenskan har det hänt flera gånger. Då kan jag säga till kaptenerna att de har en viktig funktion. Det är viktigt att de uppför sig, annars kan det skapa en infekterad stämning på publiken.

Har det hänt att kaptener kommer in till ert omklädningsrum efter matcher för att diskutera saker som de är missnöjda med?

– Det händer. I allsvenskan bjuder vi ibland in spelare efter matchen. Jag kan säga på planen att de är välkomna att diskutera efter matchen och ställa frågor. Ifjol dömde jag IFK Norrköping mot Häcken och dömde en straff till Norrköping som Emil Wahlström orsakade. Han kom in 20 minuter efter matchen och undrade vad han hade gjort för fel. Han kanske inte höll med mig, men han fick ett svar.

”De hade fått rött kort idag”

Domarens ansvar startar när han anländer till arenan. Det betyder att han kan bestraffa spelare redan före avspark.

– Om en spelare skulle säga ”fan vad dålig du är” till mig direkt när jag kliver in på idrottsplatsen kan jag stoppa honom från att spela matchen.

Många minns nog när Roy Keane och Patrick Vieira startade tumult i spelargången på Highbury när Manchester United skulle möta Arsenal i ett hett toppmöte. Förolämpningarna haglade mellan de båda kaptenerna, men domaren Graham Poll kunde till slut lugna ner situationen.

– Nu är det speciellt eftersom från och med den 1 juli i år går det att visa rött kort före matchen. Keane och Vieira skulle inte ha fått spela matchen om den varit idag, men tidigare var regelboken annorlunda.

Så Keane och Vieira hade blivit utvisade om samma sak hade inträffat idag?

– Absolut. Med dagens regler hade Graham Poll kunnat visa ut dem. Jag minns den matchen och kommer ihåg att han skötte den utmärkt.

Jonas Eriksson slår upp i en regelbok och läser på engelska för att förtydliga den nya regeln. Efter det sammanfattar han kort på svenska.

– Keane och Vieira hade inte fått spela matchen, men de hade inte fått ett rött kort. Och matchen hade spelats elva mot elva.

Hur ska en bra lagkapten agera enligt dig som domare?

– En bra kapten ska gå att prata med. Man ska kunna framföra ett budskap. Om de tar till sig det är det lättare att hantera spelare som har synpunkter. En kapten ska kunna framföra kritik på ett bra sätt och lyssna när domaren ger ett svar. Sedan ska de kommunicera det vidare till lagkamraterna.

”Hockeyn är bättre på det”

Vilka kaptener tycker du gör bra saker för fotbollen och uppför sig korrekt på planen?

– I allsvenskan är alla bra. Visst kan man vara oense, men det går att prata med vilken spelare som helst. Det handlar om att kunna förklara saker på ett bra sätt. Där är det lite annorlunda internationellt i och med att det finns språkbarriärer och sånt, säger Jonas Eriksson och fortsätter:

– Jag är lite rädd att ge exempel på spelare. Helt plötsligt dömer jag någon av dem i en match och ger en straff till hans lag. Om jag då någon gång har sagt att ”han är en bra kapten” kan det slå tillbaka hårt mot mig.

Efter matcherna är det tradition att spelarna kommer fram och tackar domarna och motståndarna. Är det viktigt att få det avslutet efter 90 minuters kamp?

– Ja, det tycker jag. Och fotbollen är egentligen ganska dålig på det. Där är hockeyn bättre. Även om det är slagsmål när klockan står på 19.58 så tackar man varandra efter matchen. I Sverige funkar det bra. Men om det är lite tumult på planen utomlands i slutet av en fotbollsmatch kan ett lag bara gå raka vägen ut. Det är en grundläggande sak att man tar varandra i hand och tackar efter matchen. Hur ska man kunna kräva att ungdomar och ungdomsledare ska göra det när inte ens våra stora stjärnor gör det?

Text Marcus Heed

Läsarkommentarer