Exklusiv intervju med Lukaku: ”Vill visa världen vad vi kan göra”

Nyheter

Lukaku kl
Med sin storlek och styrka ska Romelu Lukaku skjuta EM-guld till Belgien.
– Jag försöker skydda bollen och skapa utrymme för att göra mål, säger anfallaren till MATCH.

I höstas anslöt sig Romelu Lukaku till en exklusiv skara av spelare. När Everton-anfallaren gjorde sitt 50:e Premier League-mål blev han den femte spelaren under 23 år att komma över den gränsen. Tidigare hade Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Michael Owen och Robbie Fowler lyckats med samma bedrift.

– Jag har alltid trott på mig själv. Sedan jag var liten har jag alltid gjort mycket mål och jag vet att jag är bra på just det. Det handlar bara om att alltid vara så bra jag någonsin kan. För att klara det försöker jag att vara fokuserad och träna hårt varje dag. Så att jag kan få ut de där femtio extra procenten som kan få mig att slå ut min motståndare och hjälpa mitt lag att vinna, säger Lukaku till match.

I år gjorde Lukaku 18 ligamål i ett Everton som slutade på en blygsam elfteplats i Premier League.

– Personligen tycker jag att jag gjort en riktigt bra säsong. Jag har spelat bra och gjort mål under hela året. Med Everton hade vi såklart velat vinna fler matcher, men på ett personligt plan har det varit en bra säsong för mig.

Du har alltid pressen på dig att göra mål. Är det svårt att ha en sådan nyckelroll, och hur gör du för att upprätthålla det under en hel säsong?

– Jag tänker inte på det sättet. Jag vill göra mål oavsett om det är på träning, i match eller i en cupfinal. Jag vill alltid vinna och för att kunna göra det måste jag göra mål. Jag vet också att jag är privilegierad som får vara fotbollsspelare. Och för fansen som kommer och tittar på oss vill jag alltid ge 110 procent.

Försvararnas skräck

När namnet Romelu Lukaku nämns tänker nog de flesta på hans fysik och storlek. Belgaren slog igenom som ett 16-årigt underbarn i Anderlecht och har varit en skräck för många försvarare sedan dess.

– Det var bra och viktigt för min utveckling att få spela med äldre lagkamrater så tidigt i karriären. Anderlecht var också mitt favoritlag i Belgien så det var definitivt en viktig milstolpe för mig.

Vilka spelare hade du som förebilder när du var ung?

– Det har funnits flera spelare som jag sett upp till. Men när jag kom till Chelsea var Didier Drogba en spelare som hade många bra råd till mig. Och han är en så stark anfallare att han verkligen var någon som jag lärde mig mycket av.

Du är ju också en stor och stark spelare. Hur använder du de egenskaperna på bästa sätt som anfallare? 

– Jag försöker att använda min styrka och kropp för att skydda bollen och skapa utrymme för att göra mål. Självklart försöker jag också använda min storlek för att vara bra på nickar. Försvararna i Premier League är tuffa och de ger dig aldrig någonting gratis. Så man måste kunna skaka av dem på egen hand.

Med din spelstil – vilka typer av försvarare är svårast att möta och varför? 

– Hmm… Det finns många tuffa försvarare i ligan. De som alltid ligger nära dig är lite knepiga att rycka ifrån. Du vet, de som aldrig släpper taget om dig. Men naturligtvis spelar nästan alla försvarare på det sättet. Vincent Kompany är en fantastisk försvarare i det avseendet.

”Världsklass på varje position”

Nu ska Romelu Lukaku spela EM i Frankrike där Belgien har stora chanser att gå långt i turneringen, enligt honom själv.

– Jag tror att vi har alla chanser att göra något stort. Vi har ett starkt lag med världsklasspelare på varje position. Så jag ser verkligen fram emot turneringen och vill visa världen vad vi kan göra.

I VM för två år sedan var Romelu en startspelare som inte riktigt fick det att lossna. Han slutade mållös i gruppspelet och i slutspelet petades han till förmån för Divock Origi. Men i åttondelsfinalen mot USA fick Lukaku hoppa in och avgöra med ett mål. I VM 2014 saknade nästan alla belgiska spelare mästerskapsrutin, inklusive Lukaku. Det är något som spelarna kommer att ha nytta av när EM kör igång.

– Det var en bra erfarenhet för oss. Jag tror att det bara kommer att göra oss starkare till den här turneringen. Nu vet alla hur det är att spela för sitt land i ett stort mästerskap. Och ännu vik- tigare – vad som krävs för att vinna.

Vilka andra nationer ser du som huvudutmanare om EM-guldet?

– Frankrike som spelar på hemmaplan har ett riktigt starkt lag som kommer att göra allt för att vinna. Tyskland kommer naturligtvis också att vara med där uppe som de brukar vara. Men det är det fantastiska med EM, det finns flera riktigt bra lag. Jag ska inte glömma att nämna Spanien heller.

I den sista gruppspelsmatchen ställs Belgien mot Sverige i Nice. Senast länderna möttes i ett mästerskap var Romelu Lukaku bara sju år. Belgien arrangerade EM 2000 tillsammans med Holland och besegrade svenskarna i öppningsmatchen med 2–1. Då var Belgiens nuvarande förbundskapten Marc Wilmots en av lagets offensiva stjärnor. 16 år senare ställs Romelu Lukaku mot Zlatan Ibrahimovic.

Vad vet du om Sveriges lag och vad blir viktigt för att kunna besegra dem?

– Jag vet att Sverige alltid har ett bra lag när det kommer till mästerskap. Ni har några riktigt bra spelare, för att inte tala om Zlatan. Det ska bli kul att möta Sverige och jag är säker på att det inte blir någon enkel match. Som i alla matcher: Så länge vi håller oss till vårt system och inte fokuserar för mycket på motståndarna borde vi få ett bra resultat. Och även om jag har några ess i rockärmen kan jag inte avslöja något för dig eftersom du är svensk, haha.

Text Marcus Heed

Foto Ashley Lewis

Lukaku om…

…pressen på landslaget:

”Helt ärligt så tänker vi inte på det. Jag kan såklart inte tala för hela laget, men personligen tänker jag inte alls på förväntningarna andra har på oss. Vi vet vad vi vill uppnå och vi fokuserar på det. En match i taget.”

…Belgiens styrkor:

”Sett till hela laget är vi väldigt starka. VI har en fantastisk målvakt, ett starkt försvar och på både mittfältet och i anfallet har vi några toppspelare. Vi har också spelat ihop sedan ung ålder så vi känner varandra väldigt bra. Vi har en grym laganda och vi vill vinna.”

…sina egna EM-mål:

”Mina personliga mål är samma som för laget. Vi vill vinna EM. Om jag kan göra några mål på vägen som hjälper Belgien att vinna – perfekt. Men allt jag vill göra är att ge allt och hjälpa laget att vinna.”

***

Fakta

Född: 13 maj 1993. Längd/vikt: 190 cm/94 kg. Position: Anfallare. A-landskamper/mål: 43/12. Klubbar: Anderlecht (-2011), Chelsea (2011-14), West Bromwich (på lån 2012-13), Everton (2013-).

 

Läsarkommentarer