Exklusivt – Youri Tielemans: ”Jag bedöms hårdare än andra”

Stjärnan

tielemansYouri Tielemans rankas som en av Europas största talanger.
Anderlecht-ikonen Pär Zetterberg tog ett snack med klubbens nya tonårsstjärna.

Han är bara 18 år, men har redan varit med om mycket i sin hittills korta fotbollskarriär. Debut i Champions League som 16-åring, ligamästare med Anderlecht och uttagen till det belgiska landslaget är bara några saker som Youri Tielemans har hunnit under de senaste åren.

MATCH åkte till hem till Pär Zetterberg i Falkenberg för att snacka med en av Europas mest lovande talanger via Skype. Om pressen som supertalang, om hur han ser på framtiden och vad han ska göra för att ta klivet till etablerad stjärna.

Pär, som själv har hög status i Anderlecht, sitter i köket hemma i Falkenberg och inväntar Skype-samtalet från den belgiska storklubbens anläggning. Där tillbringade han själv större delen av sin proffskarriär. Redan som 16-åring flyttade han till Anderlechts akademi. Efter en lyckad utlåning till Charleroi några år senare (klubben gick till cupfinal och Pär utsågs till ligans bästa spelare) kallades han tillbaka av Anderlecht. Resten är historia. Zetterberg spelade tio säsonger i Anderlecht och förutom en treårig sejour i Olympiakos var han klubben trogen. När han avslutade sin karriär för tio år sedan gjorde han det som en av Anderlechts bästa spelare genom tiderna och som sexfaldig belgisk mästare.

Till slut ringer det från Belgien. På andra sidan skärmen sitter Anderlechts jättetalang Youri Tielemans. Han har klubbens lila träningsställ på sig och har nyss genomfört ett förmiddagspass med laget.

Pär Zetterberg har sett Tielemans spela flera gånger och glider direkt in på hans spelstil. Tielemans börjar med att beskriva sig själv som spelare.

– Jag skulle säga att jag är en mittfältare med bra tekniska egenskaper. Det är inga problem för mig att spela bollen med båda fötterna och jag har bra blick för spelet. Jag kan också fatta snabba beslut och det är något som är viktigt i dagens fotboll. Men jag har också några saker som jag måste förbättra. Bland annat måste jag jobba på att bli mer aggressiv. Och sen behöver jag mer erfarenhet, men det kommer nog med tiden.

Jag tror att du glömde en sak…

– Vad?

Du har ett bra skott!

– Haha, ja det har jag. Jag kan skjuta från alla lägen. Som mittfältare har man ibland inte tiden att komma in i boxen. Då är det viktigt att ha ett bra distansskott.

”Boss över bollen”

I Anderlecht har Tielemans position på mittfältet varierat. Ifjol spelade han mestadels som djupt liggande playmaker. Under den här säsongen har han också agerat som offensiv mittfältare och även mitt emellan de två positionerna.

– Jag skulle säga att jag trivs bäst på den där mellanpositionen eftersom jag gillar både att anfalla och försvara. För att vara bra i matcherna behöver jag båda delarna. Att vinna dueller och att ha ett bra självförtroende. Jag tycker att rollen som ”box-to-box-mittfältare” passar mig perfekt.

Å ena sidan ska man spela enkelt, å andra sidan ska man göra svåra saker som motståndarna inte förväntar sig. Hur gör du för att hitta rätt balans?

– Det är inte så enkelt att hitta den balansen. När man vet att man kan hitta en bra passning så går man för det varje gång. Men jag försöker göra mitt bästa för att hitta den balansen. Spela så enkelt som möjligt, men ibland måste man ta risker och gå framåt, sätta action på grejerna. Man måste känna av när det är rätt läge att göra det och när man istället ska lugna ner spelet. Det handlar också mycket om självförtroende. När man har det så funkar den balansen perfekt.

Då behöver man inte tänka.

– Just det. Man spelar bara på. Man känner sig som boss över bollen. Det är en fantastisk känsla.

På flera sätt är Tielemans en talang utöver det vanliga. I oktober 2013 blev han tredje yngsta spelaren i Champions League. Youri var 16 år och 148 dagar gammal när han debuterade i gruppspelet mot Olympiakos och samma säsong blev han belgisk mästare med Anderlecht. Nu är han inne på sin tredje a-lagssäsong i klubben som han redan har spelat över 100 matcher för.

– Det är väldig speciellt eftersom sådana saker inte händer varje dag. Det är en stor ära att få vara killen som började i a-laget redan som 16-åring och som nu har över 100 matcher på högsta nivå. För mig är det topp. Det var en dröm att bli professionell fotbollsspelare och nu fortsätter den drömmen.

Pzochtilo

Zetterbergs framtidsråd

Hur är det att bli betraktad som en av Europas mest lovande talanger? Youri Tielemans upplever att det finns en viss press och att det både finns för- och nackdelar med att vara högt rankad.

– I Belgien är det många experter och journalister som ser mig som en stor talang. De har en annan syn på mig. Eftersom de ser mig som en stor talang begär de alltid mer av mig. Jag försöker alltid att göra mitt bästa på planen. Ibland går det bra för mig och ibland går det mindre bra.

Du menar att de bedömer dig på ett annat sätt än de andra spelarna?

– Ja, jag bedöms hårdare. Speciellt eftersom jag också spelar i Anderlecht som är på högsta nivån i Belgien.

I samma veva som namnet Youri Tielemans nämns dyker ordet framtid upp. Det diskuteras ofta om var Tielemans kommer att hamna och det har ryktats om att stora klubbar som Barcelona, PSG, Manchester United och Chelsea har bevakat honom under en längre tid.

När Youri får frågan om hur ska ta klivet från stor talang till etablerad stjärna och om han måste byta klubb reser han sig upp från stolen. Han stänger dörren till rummet så att ingen ska höra honom och sätter sig framför skärmen igen.

– Först måste jag jobba på mina svagheter. Sedan, som jag alltid brukar säga, när tiden är rätt kommer jag att lämna Anderlecht för en annan stor klubb. För att ta fler steg och för att bli bättre än vad jag är nu. När tiden är rätt måste jag ta ett steg och flytta till en annan klubb.

Du pratar om att ta steg. Men det är skillnad på att ta ett stort steg och att ta mindre steg. Vincent Kompany gjorde så när han flyttade till Hamburg, samma när Zlatan Ibrahimovic gick till Ajax. Men om du skulle gå till Barcelona så är det ett enormt steg.

– Det är ett väldigt stort steg. Det är mer än ett stort steg.

Det kanske är smart att ta ett mindre steg, så att du vet att du långsamt utvecklas till en stor stjärna.

– Ja, det som Kompany och Ibrahimovic gjorde är bra exempel för mig. Det var bra för deras karriärer att ta små steg på vägen. Och nu spelar de på toppen av sin förmåga. Jag tror också att det är rätt sätt för mig att göra så.

Hur är det att veta att stora klubbar sitter på läktaren och följer dig? Tänker du ibland att du måste göra någonting bra om du inte har haft bollen på tio minuter?

– Ja, den känslan har jag. Men inte på sättet att jag ska visa upp mig. Man måste vara bättre än att tänka på det sättet. I varje match försöker jag att ta nya steg för att bli bättre till nästa match. Det är många som ser mig som en stor talang i Europa, men det jag måste fokusera på att göra är att spela mitt eget spel och bli bättre. Sedan får man se vad som händer.

”Lukaku är en förebild”

Anderlecht är känt för att producera framtida storspelare. Youri började spela i klubben när han var fem år och förutom honom har huvudstadslaget även fostrat belgiska landslagsspelare som Vincent Kompany och Romelu Lulaku. Nu är de stora stjärnor i Premier League.

– De är bra förebilder för mig. När Romelu spelade i Anderlecht var han min vän. Vi pratade några gånger och jag såg honom göra mål varje vecka. Det är ett nöje att se honom spela och jag är väldigt glad för hans skull. Jag har inspirerats mycket av Lukaku, men inte på sättet han spelar. Han är anfallare och där skiljer vi oss väldigt mycket åt. Men han var också ung som jag när han kom fram i Anderlecht. På det sättet är han en förebild för mig. Han kommer härifrån och gör det väldigt bra just nu.

Förra sommaren kom ytterligare ett bevis på Tielemans skicklighet. Han blev uttagen till det belgiska landslaget inför träningsmatchen mot Frankrike och EM-kvalet mot Wales. Däremot blev det ingen speltid och Tielemans väntar fortfarande på sin landslagsdebut.

– Om jag ska vara ärlig så blev jag väldigt överraskad över att komma med i truppen. Jag hade några bra matcher i belgiska slutspelet så det var därför jag blev uttagen tror jag. Det var ett stolt ögonblick att komma dit första gången vid den åldern och att få vara en del av världens bästa landslag.

Förbundskaptenen Marc Wilmots skrek åt dig på första träningen och sa: ”Det här är inte Anderlecht”.

– Ja, haha. Jag kommer ihåg det, men jag vet inte varför han sa det. Men det var på ett skämtsamt sätt. Wilmots skrattade bara och var inte arg. Vi spelade en sista match på träningen och var tvungna att springa tillbaka efter ett anfall, men vissa killar jobbade inte tillbaka. Och jag som ung spelare var alltid tvungen att springa hem. Journalister tog bilder och filmade hela situationen.

Hur ser du på möjligheterna att spela EM med Belgien i sommar?

– Om jag ska vara realistisk så tror jag inte att jag kommer att vara med i Frankrike. Mina insatser den här säsongen har inte varit på toppnivå. Men snart kommer ligans slutspel och det är det viktigaste just nu. Om vi kan hålla nivån som vi gjort i ligan på sistone så kan vi bli mästare.

Var ser du dig själv i framtiden. Vad drömmer du om?

– I framtiden hoppas jag på en väldigt bra karriär. Att tjäna ihop pengar åt min familj. Och jag hoppas att jag slipper skador. Jag vet att det kommer att hända någon gång, men jag kommer i så fall att vara mentalt förberedd på det. Jag hoppas på en fantastisk karriär och att jag kommer ha kul.

Intervju Pär Zetterberg
Text Marcus Heed

Youri Tilemans om…

…sin första a-lagsmatch:

”Jag satt på bänken och Sacha Kljestan blev skadad. Jag började värma upp tillsammans med Leander Dendoncker och jag trodde att han skulle få spela eftersom han hade hoppat in i förra matchen. Då ropade tränaren och sa att jag skulle bytas in. Det var en speciell känsla för mig eftersom jag hade stått på läktarna som väldigt ung och skrikit tillsammans med supportrarna. För mig var det en stor ära att få uppleva det ögonblicket. Mina två första bollkontakter var lite skakiga, men sen släppte det och jag gjorde en bra match.”

…Pär Zetterberg:

”Han var lagets maestro, Anderlechts Zidane. När han spelade var jag väldigt ung, men jag har sett många klipp. Och min lagkamrat Olivier Deschacht har berättat mycket om honom. Han brukar säga: ’När Zetterberg spelade i Anderlecht var alltid varje hörna och frispark bra.’ Varje passning var bra och han kunde göra allt med bollen. Allt han gjorde var bra för laget.”

…att som ung kastas in i en vuxenvärld:

”Under det första året hade vi en bra grupp med spelare som hade blivit mästare året innan. De hade mycket erfarenhet och visste hur de skulle få en att må bra i laget. För mig var det lätt att komma in eftersom jag visste att jag hade kvaliteterna för att platsa i laget. Jag kom in i gruppen och de hjälpte mig mycket. När de äldre spelarna ser att du vill göra bra saker så uppskattas det.”

…tips till unga spelare:

”Jobba på dina svagheter. Om man har svårt för något måste man nöta det varje dag tills man behärskar det. Tro på dig själv och tveka aldrig.”

 

 

Läsarkommentarer