Forsberg: ”Intresset för andraligan är groteskt stort”

Nyheter

forsberg2Han var en av planens bästa i dubbelmötet med Danmark.
Nu hoppas Emil Forsberg på EM-succé – och spel i Bundesliga nästa säsong.

Det ligger ligger fortfarande färskt i minnet för de flesta svenskarna. Dubbelmötet mot Danmark i playoff som tog Sverige vidare till EM och där Zlatan Ibrahimovic ”skickade hela deras land i pension”.

Förutom Zlatan (som gjorde tre mål i dubbelmötet) var Emil Forsberg en spelare som stack ut i en stark laginsats.

I EM-kvalet slog han sig in på allvar i landslaget och i matcherna mot Danmark spelade han en nyckelroll. I hemmamötet gjorde han matchens första mål efter ett snyggt inspel av Mikael Lustig. Forsberg placerade in bollen i bortre gaveln. Tidigt i andra halvlek höll sig ”Foppa” framme igen när han drev bollen in i boxen, blev fälld och fixade en straff som Zlatan Ibrahimovic förvaltade på bästa sätt. 2–0 till Sverige. Ett resultat som stod sit tills Danmark reducerade to minuter från slutet.

Även i returen på Parken stod Emil Forsberg för en imponerande insats. Han kombinerade sin kreativitet med en enorm arbetsinsats och fixade både hörnan och frisparken som Zlatan gjorde två mål på. När matchen var slut hade Sverige vunnit med totalt 4–3 och kvalificerat sig för EM i Frankrike.

– Mot Danmark gjorde vi det fantastisk bra rent taktiskt. Vi spelade precis som vi ville och hade sagt innan matcherna. Vi visste att de ville rulla boll, men de fick inte många chanser. De två matcherna mot Danmark är definitivt de största jag spelat. Det är något man är stolt över och något man kommer titta tillbaka på den dagen man slutar, säger Emil Forsberg till MATCH.

Du tog en plats i laget under EM-kvalet och gjorde det bra mot Danmark. Hur ser du på din utveckling i landslaget?

– Det har blivit bättre och bättre. Och det är klart att de två sista matcherna har varit ett steg framåt både för mig och laget. Vi gjorde två riktigt bra matcher. Jag har fått spela och hittat en bra roll.

”Inte så långt som man tror”

För några år sedan slog Forsberg igenom i Gif Sundsvall och efter ett år i allsvenskan värvades han av Malmö FF där han vann SM-guld redan under första säsongen. Året efter gjorde han 14 mål i allsvenskan när MFF försvarade sitt guld och lyckades ta sig till Champions League som första svenska klubblag på 14 år. Samma år fick Emil Forsberg göra landslagsdebut.

– Det har gått ganska fort för mig. Redan när jag kom till Malmö FF från lilla Sundsvall tänkte jag: ”Kommer jag att hänga med?”. Men redan efter två veckor var man inne i det. Och under andra året gick det fantastiskt bra. Jag fick stort förtroende av Åge Hareide och växte med det. Att sedan få vinna SM-guld och spela Champions League var ju jättestort.

I Champions League ställdes Malmö mot stora lag som Juventus, Atlético Madrid och Olympiakos.

– Att spela sådana matcher är det bästa man kan göra. Det var lärorikt att få få se vad de allra bästa spelarna gör på planen. Det var en utveckling på en annan nivå.

På vilka sätt då?

– Allt från hur man behandlar boll och hur man ska tänka. Allt vad de bästa i världen gör. Det gäller att tro på sig själv. Att nå dit är inte så långt borta som man tror, kände jag. Vi tog oss dit med Malmö och under matcherna springer man inte runt och tänker på vilka man möter. De är som vi liksom.

Några månader senare var det dags för nästa äventyr. I januari 2015 värvades Emil Forsberg av RB Leipzig i Tysklands andradivision. Då hade klubben bara funnits i fem år.

2009 grundades RasenBallsport Leipzig av det gigantiska energidrinksföretaget Red Bull, som köpte spellicensen av SSV Markranstädt (precis utanför Leipzig) i tyska femtedivisionen. Målet var att ta sig upp till Bundesliga inom åtta år.

När Emil Forsberg kom till Leipzig ifjol var klubben nykomling i 2. Bundesliga. Vänsteryttern fick chansen direkt under vårsäsongen och ”Die Bullen” slutade femma i tabellen. Forsberg var ändå inte helt nöjd med sina första månader i Tyskland.

– Det var segt i början i och med att jag kom till klubben och inte gjorde några mål. Man kan säga att början av äventyret var tufft. Jag gick från att göra många mål i Malmö till att inte göra några alls i Leipzig. Det var en omställning.

Succé i Leipzig

Den här säsongen har det gått mycket bättre. RB Leipzig toppar 2. Bundesliga och Forsberg har varit en av lagets bästa spelare. I början av mars hade han gjort sex mål, fem assist och tagits ut i omgångens lag av Kicker (tyskt fotbollsmagasin) var och varannan vecka.

– Redan från början kändes det bra. Jag var positiv, såg framåt och tänkte att det bara var att ta nya tag. Allt kunde bli bättre. Jag slutade inte att tro på mig själv och sedan försäsongen har det bara flutit på. Det har blivit en stegrande förbättring och jag har hittat min roll bättre, säger Forsberg och fortsätter:

– Och mitt första mål kom i andra ligamatchen. Det var en stor lättnad att få sätta dit första. Det blev som en ketchupeffekt efter det. Sen har båda jag och laget gått bra i ligan.

Nu har du varit i klubben i drygt ett år. Och när du kom hit hade klubben bara existerat i fem år. Vad var det egentligen som lockade dig att gå till RB Leipzig?

– Jag pratade med sportchefen Ralf Rangnick om klubben, hur stor den vill bli och vad den siktar på i framtiden. Och sen hur de såg på mig. Det var inget att tänka på, det matchade mina ambitioner. Många höjde kanske på ögonbrynen när jag gick till tyska andraligan, men det var det bästa jag kunde göra.

Det har ju hela tiden sagts att klubben ska etablera sig i Bundesliga. Hur märker du att Leipzig storsatsar?

– Organisationen är redan av Bundesligaklass. Man kan inte tro att vi är en klubb i andraligan. Allt sköts som en Bundesliga-klubb. Vi har bland annat en toppmodern träningsanläggning med åtta planer. Förutsättningarna för att bli en bättre fotbollsspelare finns här.

Hur är kvaliteten i näst högsta serien?

– Sett till ytor så är det faktiskt mindre än i Bundesliga. Det är svårt att förklara, men jag tycker att det är mer fart och att man har lite mindre tid på sig när man har bollen i vår liga. Jag har utvecklats otroligt mycket här och det är jättebra klass på ligan. Och det tror jag att folk i Sverige också skulle tycka om de såg matcherna. Tysk tv sänder varje match och intresset är groteskt stort.

En del av orsaken till att du gick till RB Leipzig var ju att klubben ska ta sig upp till Bundesliga. Har allt gått enligt din plan så här långt?

Ja, det får jag säga. Jag har fått chansen i landslaget och är en viktig spelare i klubblaget. Men det tog lite tid att acklimatisera sig. Det gjorde det i MFF också, men det gäller att vara ödmjuk och jobba hårt. Det har jag lärt mig. Jag var ganska hårt kritiserad i början här, men om man jobbar på kommer det till slut. Nu är målet helt klart att gå upp i Bundesliga. Det ser ljust ut, men det är många matcher kvar. Alla kan slå alla.

”Spring så får man bollen”

I sommar väntar ytterligare en stor utmaning och upplevelse för Emil Forsberg. EM i Frankrike blir 24-åringens första mästerskap för Sverige. Det är också Sveriges första stora mästerskap sedan EM 2012 i Polen/Ukraina där landslaget åkte ut i gruppspelet.

– Det ska bli fantastiskt att spela EM om jag blir uttagen. Det är saker som man drömmer om och som man har tittat på när man var liten. Och att nu få chansen att spela ett själv… Jag ser mycket fram emot det. Jag vill ju vara med och prestera så bra som möjligt. Det är inte så många spelare som får vara med om det.

Efter avancemanget till EM lottades Erik Hamréns lag i en tuff grupp. I öppningsmatchen ställs Sverige mot Irland på Stade de France och efter det väntar Italien och Belgien.

– Som lag måste vi fungera. Vi visade mot Danmark att vi kan spela bra när det gäller. Det gäller att tro på oss själva och att vi använder den skicklighet vi har. Då kan det gå bra.

Vår skickligaste spelare är Zlatan Ibrahimovic. Beskriv hur det är att spela tillsammans med honom!

– Det är fantastiskt. Han är en av världens bästa spelare och man lär sig något nytt av honom varje dag. Han ger en tips och försöker hjälpa till så mycket som det går. Det är roligt och det har funkat bra mellan oss. Det gäller bara att springa så får man bollen av honom, haha.

Det känns som att nyckelmatchen är den första mot Irland. Efter det möter Sverige riktigt starka landslag. Hur viktigt är det att få en bra start?

– Öppningsmatchen mot Irland blir otroligt viktig. Sen är det ju inte omöjligt att vi slår Italien eller Belgien heller, men om vi besegrar Irland öppnar det möjligheter inför resten av matcherna. Det är det vi går för.

Du lever i Tyskland, som är regerande världsmästare och en favorit till att vinna turneringen. Hur går snacket där före EM?

– Jag har inte så bra koll egentligen. De har ett stort självförtroende inför EM, men alla kan slå dem också. Titta bara på oss när vi hämtade upp till 4–4 i Berlin. Tyskland har fantastiska spelare, men allt kan hända i fotboll.

Text Marcus Heed

Läsarkommentarer