Från Linköping till London

Nyheter

chelsea_damObesegrade seriesuveräner och flytt i västerled. För tre av spelarna i Linköpings guldbacklinje 2016 gick flyttlasset till London. Två hamnade i samma klubb.
– Vi kände alla att vi var redo för det, säger Chelseas Magdalena Eriksson.
– Det är rätt häftigt att se att vi alla tagit det steget, säger lagkamraten Jonna Andersson.

Allt var redan klart. Men först skulle Linköpings FC bjuda på en sista sprakande fest. 1608 människor hade letat sig till Linköping Arena för att se stadens damlag sätta punkt för en enastående säsong. En säsong där epilog-matchen mot Eskilstuna skulle avgöra om de redan klara SM-guldvinnarna skulle vinna serien som obesegrade eller ej.

Efter två minuter kom 1-0. Sex minuter senare 2-0. När matchen var över hade Linköping krossat Eskilstuna med 5-0 och gått i mål som obesegrade svenska mästare – som första klubb sedan Umeå IK tio år tidigare. Tränaren Martin Sjögren hade tidigt försökt ändra fokus på Linköpings truppbygge till att huvudsakligen fokusera på unga, lovande 90-talister. Allt eftersom började bitarna sedan falla på plats och 2016 stod klubben som svenska mästare efter 20 vinster på 22 matcher. I den fyrbackslinje som ställde upp på det novembermörka Linköping Arena spelar numera tre av spelarna Women’s Super League-fotboll i London. Två av dem spelar dessutom i samma klubb.

– Jättekul att vi har vågat ta steget. Vi kände alla att vi var redo för det. Vi hade spelat länge i samma lag och liga. Så det var modigt att våga. Sen att det blev just en London-klubb var kanske lite slumpartat. Men de börjar satsa mer på den engelska ligan, säger Magdalena Eriksson.

Under sommaren 2017 flyttade Magdalena Eriksson till Chelsea. Jonna Andersson stannade säsongen ut, vann ytterligare ett SM-guld och flyttade sedan vidare till Chelsea. Och i augusti förra året tog Jessica Samuelsson steget från Linköping till Chelseas London-rival Arsenal.

– Det är rätt häftigt att se att vi alla tagit det steget, säger Jonna Andersson.

För Andersson blev det också lite utav en succéstart. I debuten för Chelsea, hemma mot just Arsenal, avgjorde Andersson i den 83:e minuten (målet bokfördes senare som självmål). När Everton senare gästade Chelsea var det Andersson som i slutskedet avgjorde.

– Det var otroligt roligt. Jag visste att det skulle bli tufft med speltid så det var kul att få hoppa in. Att sen få spela en avgörande roll var otroligt stort. Det var väl inte precis det som jag värvades för, säger Andersson.

”SPÄNNANDE ALTERNATIV”

Andersson var en del av Linköping under klubbens alla tre SM-guldvinnande säsonger. 16 år gammal gjorde hon sin allsvenska debut – en säsong som slutade med att Linköping blev svenska mästare. Efter guldåren som en ordinarie spelare 2016 och 2017 var känslan att det var dags att röra på sig.

– Jag kände efter nio år i Linköping att jag behövde något nytt. Chelsea kändes då som ett väldigt spännande alternativ, säger hon.

jonna_eng

Hennes tidigare lagkamrat i Linköping, landslagskamrat i Sverige och numera lagkamrat i Chelsea, Magdalena Eriksson, flyttade ett år tidigare och resonerade snarlikt innan kontraktet skrevs på.

– Först och främst så var det största dilemmat att lämna Linköping mitt under säsongen. Det var ett väldigt tufft beslut att ta och det var mycket som spelade in där. Ligan började då, så jag skulle få chansen att komma in direkt. Och det var samma med Champions League. Det gav mig chansen att spela det från början. Chelsea har också ett väldigt spännande lag som bara blir bättre och bättre, säger Eriksson.

I Chelsea spelade Hedvig Lindahl sedan tidigare. Eriksson berättar att hon pratade mycket med henne och i slutändan fick en väldigt bra och positiv bild. Att sedan byta allsvenskan mot WSL var ett steg som har medfört en hel del skillnader.

– Övre halvan av ligan är bättre än damallsvenskan. Men ligan är lite mer ojämn. I Sverige har man kommit längre med att hitta en jämnare nivå på lagen, säger Eriksson och fortsätter:

– I Sverige har vi mer fokus på det kollektiva och positionsförsvar. I England är det lite mer fokus på att klara sin egen duell. Speciellt bland lagen som inte är superorganiserade, säger hon.

Jonna Andersson håller med och lyfter främst fram den fysiska aspekten som en skillnad på fotbollen i England kontra den svenska.

– Första tiden här så har det varit mycket högre tempo. Det är många lag som vill gå framåt snabbare. Sen är det mycket tuffare fysiskt spel med många lag som fokuserar på det fysiska spelet, säger Andersson.

CHELSEA OCH CITY STARKAST I LIGAN

Hur kan en vanlig dag hos Chelsea se ut?

– Vi åker in till anläggningen och äter frukost vid nio-tiden. Sen brukar vi ha ett möte innan träningen börjar. Mötet kan handla om lite olika grejer, matchgenomgång till exempel. Sen är det en halvtimmes uppvärmning på gymmet med olika övningar. Sen går vi ut på planen vid 11-tiden innan vi går in och käkar lunch på anläggningen. Eftermiddagen brukar sedan vara individuell, säger Eriksson.

chelsea_eng1

De senaste tre säsongerna har Chelsea och Manchester City utvecklats till dominanter i ligan och vinner både pokaler och driver på utvecklingen. En utveckling som Eriksson skriver under på.

– Jag har mött alla lag och tycker att det är City och vi i Chelsea som just nu är de bästa lagen. De största konkurrenterna City har ett fantastiskt bra lag och spelar en väldigt fin och attraktiv fotboll, säger hon.

Eriksson menar också att ligan som helhet har tagit stora steg framåt och lyfter fram Chelseas PR-arbete som en viktig faktor för att öka intresset för damfotboll i England.

– Det känns som att intresset växer. Chelsea har en väldigt bra plattform på sociala medier med många följare och når ut till väldigt många. De är bra på att marknadsföra ligan på Facebook och i andra medier, säger Eriksson.

Text: Karl Sundström

Magdalena Eriksson

Född den 8 september 1993 i Stockholm.

Moderklubben är Enskede IK. Därefter har hon representerat Hammarby, Djurgården, Linköping och Chelsea.

Var med i Sveriges trupp till OS 2016 och EM 2017. Byttes in i OS-finalen mot Tyskland 2016 som Sverige förlorade.

Vann SM-guld med Linköping 2016.

Jonna Andersson

Född den 2 januari 1993 i Mjölby.

Moderklubben är Mjölby AI. Därefter har hon representerat Linköping under hela sin karriär innan hon skrev på för Chelsea.

Var med i Sveriges trupp till OS 2016 och EM 2017.

Har tillhört Linköping under klubbens alla SM-guldår. 2009, när Linköping vann sin första titel, debuterade Andersson i klubben. Därutöver var hon även med som en mer ordinarie spelare 2016 och 2017.

Läsarkommentarer