SMUTSIGA LEEDS BLEV BÄST

Nyheter

smutsiga leedsDe var Englands mest hatade klubb och fick smeknamnet ”Dirty Leeds”. Men de var också bäst. Här är storyn om Leeds Uniteds storhetstid.

När Don Revie tog över som manager för Leeds United 1961 satte han en helt egen prägel på klubben. Han ändrade klubbdräkten från blått och gult till helvitt (inspirerat av Real Madrid) och ungdomsakademins struktur. Ett av de mest uppmärksammade lagen i engelsk historia började ta form.

Till en början byggde Don Revie laget kring Billy Bremner och Jack Charlton. Två hårt arbetande spelare, men också två skickliga fotbollsspelare. Sedan plockades Norman Hunter (19 år) och Peter Lorimer (15 år) upp i a-laget. Ett år senare vann Leeds andraligan och tog steget upp till högstadivisionen.

– Innan Don Revie kom hit var Leeds en ”jojoklubb”. Han kom in, tog spelarna i nackskinnet och förvandlade klubben från att vara helt okänd till ett världsnamn och ett varumärke som vi fortfarande har idag, säger Peter Lorimer.

Leeds utvecklades till ett av Englands bästa lag – men också det mest hatade. Laget fick smeknamnet ”Dirty Leeds” av motståndare och engelsk press på grund av det tuffa och oftast fula spelet som ledde till bråk på planen. Norman ”Bites yer legs” Hunter och lagkaptenen Billy Bremner var ofta i centrum när vissa matcher kunde spåra ur fullständigt med knytnävsslag och tjuvsmällar.

– Det var en tid då man nästan var tvungen att mörda någon för att bli utvisad. Det fanns två eller tre händelser när jag var hänsynslös och efteråt tittade jag tillbaka på det och tänkte: ”Herregud, jag har väl inte gjort det?”. Men det hade jag. Man gick aldrig ut och skadade någon avsiktligt, men viljan att vinna var så stark. Naturligtvis hjälpte man den skadade spelaren upp och bad om nåd till domaren, säger Norman Hunter.

”VI VAR INGA ÄNGLAR”

Det var under den här tiden som titlarna också hamnade i Yorkshire. Mellan 1965 och 1974 slutade Leeds aldrig utanför topp-fyra och vann ligan två gånger (1968/69 och 1973/74). Vid flera tillfällen blev Don Revie konfronterad av sin ärkerival Brian Clough (manager i Derby) i direktsänd tv om spelarnas disciplin och lagets ”oförtjänta” titlar.

– Vi var inga änglar. Det första man sa i England då var: ”Vi måste gå ut och smälla på”. Kulturen var annorlunda på 60- och 70-talet, men det accepterades. Man skyddades inte av domarna och vi filmade aldrig eller fejkade skador. Det var hårt spel, men det var aldrig Leeds mot ett gäng änglar, säger Johnny Giles, lagets hjärna på mittfältet, och fortsätter:

– Jag har inget emot om någon säger till mig: ”Du var en smutsig liten jävel”. Men säg också att jag kunde spela fotboll. Det är samma sak med hela Leedslaget. De får gärna säga att vi var ett gäng smutsiga svin. Men säg också att vi spelade bra.

UPPSTICKARE PÅ 90-TALET

Slutet på en framgångsrik era kom när Don Revie lämnade klubben för att bli engelsk förbundskapten. Brian Clough (som tidigare hade kritiserat klubben), tog över, men sparkades redan efter 44 dagar. Samma år gick laget till final i Europacupen mot Bayern München och förlorade med 0–2. Leeds stängdes sedan av från Europaspel i tre år efter att stökiga fans bråkade på Paris gator eter finalförlusten.

Klubben har aldrig nått samma höjder igen, men under 90-talet var Leeds ändå ett stabilt lag på övre halvan i Premier League. De vann sin tredje ligatitel i klubbens historia 1991/92 och åtta år senare gick Leeds hela vägen till semifinal i Champions League.

Sedan kom krisen. Leeds drogs med ekonomiska problem och rasade till slut hela vägen ner till tredjedivisionen. Det var den sämsta placeringen i klubbens historia, men nu har det vänt. Storklubben från Yorkshire har etablerat sig i Championship och ifjol var de bara en placering ifrån att nå playoff. Kanske får vi se Premier League-fotboll på klassiska Elland Road igen inom en snar framtid.

Källor: guardian, the sun, independent.

Leeds United

GRUNDAD: 1919.
ARENA: Elland Road (37 890).
LIGATITLAR: 3 (senast 1991/92).
EUROPAMERITER: Champions League-silver 1974/75.
ÖVRIGA TITLAR: 1 FA-cupen (1971/72). 1 Ligacupen (1967/68).


Artikeln om Leeds United är en del av Championship-temat Gamla Storheter. Läs om de andra jättarna i engelska andraligan här.


 

Läsarkommentarer