ADA HEGERBERG EXKLUSIVT

Nyheter

ada_3Europas hetaste spelare. Match har snackat med norska superstjärnan Ada Hegerberg.
– Det låter enkelt i teorin, men jag har tränat hårdare för att komma dit jag är idag.

Sedan Ada Hegerberg flyttade till Lyon har allt från titlar och mål till individuella utmärkelser haglat in. Under sina tre säsonger i den franska storklubben har anfallaren gjort 112 mål på 97 matcher, vunnit ligan samtliga gånger och dessutom tagit två Champions League-titlar. Senast i våras då Lyon besegrade Paris Saint-Germain i finalen.

– Vi vann ifjol också, men det här var ”all time high” ännu en gång för mig, säger Ada Hegerberg till Match.

Ifjol blev Norges superstjärna utsedd till Europas bästa spelare och i våras utsåg BBC henne till årets spelare i världen.

– Det var helt fantastiskt. BBC är ett så seriöst företag och det var spektakulärt att utmärkelsen överlämnades av min sister Andrine.

ada_2

Vad ligger bakom din utveckling och form som du visat upp under de senaste åren?

– Det som har gjort mig till en bra målgörare i Lyon handlar i grunden om tre saker. Det låter enkelt i teorin, men jag har tränat hårdare. En tydlig prioritet vad jag ska träna på och att hålla kvaliteten och koncentrationen uppe från den första sekunden under träningarna.

”Vi får inte bränna energi”

I landslaget hoppas Ada Hegerberg på nya framgångar. Hon har bara fyllt 22 år, men redan för fyra år sedan gjorde hon mästerskapsdebut och var en nyckelspelare i det norska laget som tog silver. I finalen på Friends Arena blev Tyskland för svåra.  Nu spelar Ada Hegerberg sitt tredje mästerskap, en turnering där Norge kan utmana om medaljerna.

– Laget måste sätta sina egna mål, men jag kommer att jobba så hårt jag kan och jag förväntar mig att de andra tjejerna också har den inställningen. Jag tror att det blir en tuff turnering. Vi måste ta oss vidare från gruppen och vi kan gå långt om vi undviker skador. Vi får inte bränna för mycket energi under gruppspelet.

Hur är det att spela stora turneringar för Norge?

– Landslaget är alltid speciellt eftersom man står upp som en enhet för ditt eget land och ger något tillbaka till det land som fostrade dig.

ada_1

I laget finns även din syster Andrine. Hur är det att spela med henne?

– Det är också något speciellt. Vi har spelat tillsammans i många turneringar och mer än 20 gånger i landslaget. Det senaste året har vi inte förlorat med oss båda på planen så jag hoppas att det kommer att fortsätta på den vägen.

”Har fått en mer dynamisk roll”

EM-silver för fyra år sedan. Hur ska ni göra för att kunna gå långt igen?

– Vi måste vara smarta som lag och spara energi när vi kontrollerar bollen. Så det är ytterst viktigt att vi kan hålla en hög nivå i passningsspelet.

Förbundskapten för det norska landslaget är svenske Martin Sjögren. Ifjol ledde han Linköping till SM-guld och efter framgångarna antog han en ny utmaning som norsk förbundskapten.

– Enligt min åsikt har en bra tränare en enorm inverkan på ett lagresultat. Martin är en sådan tränare. Han har en kommunikation och en spelidé som laget förstår och står bakom.

Har han försökt att ändra något i ditt spel?

– Ja, i de flesta matcherna har han gett mig en mer dynamisk roll där jag kan använda mer av min repertoar och även utveckla mig själv som spelare.

Text: Marcus Heed
Intervju: Martin Lidholm

Läsarkommentarer