HENRYS ARVTAGARE

Nyheter

stjärnor_webb_0004_Layer-2En legendarisk fransman är Arsenals bäste målgörare genom tiderna. En ny ska skjuta Arsenal till toppen igen.
Lyckas Alexandre Lacazette hålla uppe sitt imponerande målsnitt?

I flera år var han en av Ligue 1:s hetaste målskyttar. Sedan Alexandre Lacazette skolades om till anfallare i Lyon gjorde han 113 mål på fyra säsonger. Men det är först nu, 26 år gammal, som han väljer att flytta till en större klubb. Ifjol gjorde Lacazette 28 mål i franska ligan, nu ska han vräka in bollar i Premier League för Arsenal.

I somras blev anfallaren ”The Gunners” dyraste värvning genom tiderna när klubben köpte loss honom från Lyon för 600 miljoner kronor.

– Jag är glad och stolt över att få spela för en legendarisk klubb som Arsenal. Jag gillar klubbar med historia och det faktum att tränaren har varit här i många år visar att Arsenal är en stabil klubb. Enligt mig spelar Arsenal den bästa fotbollen i England, så jag ville verkligen komma hit, säger Lacazette.

I flera år har Arsenal suktat efter en renodlad anfallare med näsa för mål. Sedan Robin van Persie försvann till Manchester United för fem år sedan har klubben saknat en naturlig centerforward. Olivier Giroud har som mest gjort 16 ligamål på en säsong och ifjol fick Alexis Sanchez dra ett stort lass i Arsenals offensiv. Inför säsongen kunde Arsène Wenger inte dölja sin lycka över att klubben lyckats knyta till sig en av Europas hetaste målgörare.

– Vi är väldigt glada över att Lacazette kom hit. Han har visat under flera år att han kan göra mål och att han är en väldigt effektiv avslutare. Dessutom har han väldigt intressanta tekniska kvalitéer och en stark karaktär. Det är en stor förstärkning för oss. Han kommer hjälpa oss att utmana på toppnivå den här säsongen, säger Wenger.

DEN FRANSKA TRADITIONEN

I Arsenal för Lacazette den franska anfallstraditionen vidare. Nämnde Giroud har varit en pålitlig målskytt under flera år, även om han aldrig har öst in mål. Det gjorde däremot Thierry Henry, som är en av Lacazettes stora förebilder. Anfallaren är alltjämt Arsenals bäste målskytt genom tiderna med sina 228 mål mellan 1999-2007 och han var dessutom med när klubben vann Premier League senast och fick smeknamnet ”Invincibles”. Andra franska spelare som blivit populära bland fansen är Robert Pires, Patrick Vieira och Laurent Koscielny.

– Under hela min barndom har jag drömt om att spela för Arsenal. Thierry Henry var en stor förebild för mig. Att uppnå det han gjorde för klubben är exceptionellt. Jag vill skriva mitt eget kapitel här, men jag skulle gärna vilja göra fansen lika glada som Thierry gjorde. Nu är det några franska spelare i laget och det gör det lättare att anpassa sig, säger Lacazette.

Thierry Henry, som numera är assisterande förbundskapten i Belgien och tv-expert på Skysports, tror att Alexandre Lacazette kan göra succé i norra London – med stjärnor som Alexis Sanchez och Mesut Özil bakom sig.

– Jag gillar honom. Hans mångsidiga spel passar perfekt. Det vikigaste är att han gör mål. Självklart är jag partisk eftersom han är fransman och spelar för Arsenal, men jag gillar hans spelstil. Väldigt stilig och ”clean”. Han kan göra allt som spelet kräver av honom.

”DET ÄR UPP TILL MIG”

Ibland känns det skrivet i sten att tunga nyförvärv ska lyckas i debuten. Romelu Lukaku gjorde det. Samma sak med Alvaro Morata. För Alexandre Lacazette tog det bara 94 sekunder innan han hade gjort sitt första ligamål för Arsenal. I en svängig premiär mot Leicester nickade fransmannen in ett inlägg i andra spelminuten och när matchen var slut hade Arsenal vunnit med 4–3.

– Första matchen var en berg- och dalbana, men det gick bra. Jag försöker anpassa mig till det engelska spelet, och jag lär mig. Det är intressant och annorlunda jämfört med franska ligan, men det visste jag om. Det är upp till mig att anpassa mig, säger Lacazette.

Arséne Wenger tror att Lacazette kan kliva in i en nyckelroll direkt och att hans målsnitt från tidigare säsonger håller i sig.

– Hans snitt i franska ligan ifjol var ett mål var 80:e minut. Det hade varit idealt för oss om han kan fortsätta att göra ett mål per match. Målgörandet är inget du nödvändigtvis kan flytta från en liga till en annan. Men Zlatan Ibrahimovic hade till exempel ett nästan lika högt målsnitt när han flyttade från Frankrike till England. Den målsättningen borde Lacazette sträva efter också.

Källor: arsenal.com, Skysports, Independent

Läsarkommentarer