”Finns inga spelare som leder sina lag på egen hand”

Nyheter

lahmDen tysta kaptenen.
Philipp Lahm låter spelet tala.

I sin 113:e landskamp nådde Philipp Lahm toppen på en lång landslagskarriär. I Brasilien 2014 vann Tyskland sitt första VM-guld på 24 år och kapten Lahm fick lyfta pokalen i det som blev hans sista framträdande för tyska landslaget.

– Att vinna VM är höjdpunkten i alla spelares karriärer och att göra det som kapten är extra speciellt. Det är ett av de största ögonblicken i mitt liv och något som kommer att leva med mig för evigt, sa Lahm.

Efter turneringen vällde hyllningarna in till Bayern Münchens ytterback, som fick beröm av både spelare och tränare världen över. Lahm fick även ta emot uppskattning från personer på ledande positioner i Europa. Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa till exempel att ”fotboll är ett lagspel, så därför måste kaptenen ha gjort något viktigt” och förbundslandet Bayerns ministerpresident Horst Seehofer sa att personen Lahm var en ”förebild för unga människor”.

Philipp Lahm har fått större hyllningar än så under karriären. Tidigare FCB-tränaren Pep Guardiola beskrev Lahm som spelare för några år sedan.

– Han är den intelligentaste spelaren jag någonsin jobbat med. Han är på en annan nivå.

”Man måste involvera alla”

Hur är då Philipp Lahm som kapten och ledare? Enligt både honom honom själv och lagkamrater skiljer han sig från den klassiska ”alfahannen” med stor personlighet. Typiska ledare som Roy Keane eller Michael Ballack som tog mycket plats både på och vid sidan av planen. Lahm anses vara en ”tystare” ledare som föregår med gott exempel.

– Alla personer är olika och har en annorlunda syn på ledarskap. Ett lag är alltid som kaptenen. Och kaptenen är som laget. Min stil är att ha många samtal. Det är viktigt att reda ut många frågor, speciellt på träning. Det är den stilen som passar mig bäst, säger Lahm.

I Tyskland har det i många år funnits en term som kallas ”Führingsspieler”. En ledare som visar vägen och driver på andra. Michael Ballack har till exempel kritiserat det tyska landslaget vid flera tillfällen och sagt att laget saknat en sådan spelartyp under de senaste åren.

– Jag gillar inte det ordet. För mig finns det ingen tydlig definition av det begreppet. Varför var Effenberg en ledare? Var det på grund av att han var frispråkig? Eller för att han hade en speciell approach på planen? Om det är kriterierna så kanske jag har en annan uppfattning om vad en ledare är. Idag finns det inga spelare som leder sina lag på egen hand. Idag delar man på det ansvaret, säger Lahm och fortsätter:

– Om man tittar på världens ledande klubbar och landslag ser man att den typiska alfahannen inte längre existerar. Oavsett om det är spanska eller tyska landslaget, Barcelona eller Manchester United så har det skett förändringar överallt. Fotboll är som samhället. Man måste involvera alla för att bli framgångsrik.

Ancelottis ansvar

Philipp Lahms egna ledarstil har gjort honom uppskattad som kapten för både Bayern München och tyska landslaget. I klubblaget har han nu fått ännu större ansvar av nye tränaren Carlo Ancelotti.

– Jag gillar inte när spelare kommer för sent. Men jag är inget fan av att tränare straffar sina spelare. Jag föredrar att spelarna får ta tag i det sinsemellan. Jag skapar reglerna, men det är upp till spelarna att hålla ett öga på varandra. Om en spelare kommer för sent är det upp till kaptenen att samla ihop böterna. Jag har alltid gjort så och det kommer att fungera likadant i Bayern München, säger Ancelotti.

En annan anledning till att Philipp Lahm är uppskattad är hans historik. ”Den magiske dvärgen” kom till Bayern när han var elva år och har aldrig spelat för en annan klubb (även om han var utlånad till Stuttgart under två säsonger). Lahm har snart spelat 500 matcher för ”Die Roten” och vunnit åtta Bundesligaguld, sju tyska cuptitlar och en Champions League-pokal. Att han och flera andra Bayernspelare varit i klubben sedan barnsben är en nyckel till framgång, enligt honom själv.

– Om jag tittar tillbaka på matcherna sedan min debut finns det en huvudingrediens för att en klubb ska vara framgångsrik under en lång tid: Stora spelare som växt upp med sin klubb och som till 100 procent kan identifiera sig med laget, klubben och dess historia. När vi vann Champions League 2013 gjorde vi det med ett lag som hade jobbat hårt under många år. Ett lag med spelare som ville vinna. Inte bara för sig själva, utan för hela klubben.

Bayerns nyckelspelare slutade i landslaget för två år sedan och har sagt att han kommer att avsluta karriären helt 2018. Däremot lär det finnas möjligheter för Philipp Lahm att fortsätta jobba för Bayern München, precis som många andra ikoner gjort. Det öppnar i alla fall klubbens ordförande Karl-Heinz Rummenigge för.

– Jag kan tänka mig att Philipp kommer att spela en viktig roll i klubben i framtiden. Jag älskar hans beteende utanför planen. Han är inte bara en väldigt trevlig kille, han är också en en väldigt kvalificerad och inspirerande talare.

Text Marcus Heed
Källor Der Spiegel, Goal.com, Zeit, The Guardian,Talksport

Läsarkommentarer