Den blåvita klubben från ”Vänerns pärla”

Ungdom

Mariestad2”Fritidsgården” där tv-spelet ”Fifa” är ett hemligt recept för att stärka sammanhållningen. IFK Mariestad betyder mycket för många.

År 1985 tog Olle Nordin över som förbundskapten för landslaget, AIK vann svenska cupen och Örgryte IS blev överraskande svenska mästare efter att ha besegrat IFK Göteborg i SM-finalen. Men 1985 var också året då den blåvita klubben från ”Värnens pärla” bildades. IFK Mariestad beskrivs av Stefan Lans, en av ledarna för p14-laget, som en helt vanlig klubb med mycket ideellt arbetande personer. Att föreningen har stor betydelse för lokalbefolkningen råder det inget tvivel om.

– Föreningen betyder väldigt mycket för många. Med ungefär 20 killar i varje åldersgrupp så är det som en stor fritidsgård dit folk kommer för att ha kul och spela fotboll, säger Stefan Lans.

Annons

Målet med IFK:s verksamhet är att engagera ungdomar. Alla som vill får möjligheten att vara med och spela. Om det sedan visar sig att några är så bra att de når A-laget, som i år spelar i division fyra, så är det ingen nackdel – då föreningen mer än gärna satsar på egna produkter.

Stefan bär tillsammans med Glenn Keymer ansvaret för klubbens P14-lag. Stefan är lite mer administrativt inriktad, medan Glenn mest fokuserar på det fotbollsmässiga. Gruppen består av 18-20 killar som, enligt tränaren, har bra sammanhållning, stort fotbollsintresse och som har respekt för varandra – och som respekteras av domare och motståndare.

Mariestad3

Syfte med varje träning

På Lekevi IP hör klubben hemma. Föreningen delar idrottsplatsen med damlaget Mariestads Bois. Här finns det tre fina gräsplaner och en konstgräsyta som är perfekt att använda under vinterhalvåret. Stefan och Glenns killar tränar två gånger i veckan. Att varje träningstillfälle ska ha en särskild mening är grundläggande.

– Varje träning ska ha ett syfte. Vi kanske ska öva på spelvändningar och tålamod. Då anpassar vi träningen efter det. Jag tror att det är viktigt att ha ett syfte med varje samling för att på så vis bygga upp ett intresse för olika delar i spelet.

Utanför fotbollen så har gruppen övernattat på en bygdegård, och vid några tillfällen haft samlingar i klubbstugan där tv-spelet ”Fifa” varit en central del – för att stärka lagsammanhållningen.

Förra året var det niomannaspel som gällde. Nu spelar IFK Marietads p14-lag elvamannafotboll i en lokal serie som mestadels innehåller 01:or.

– Det är en mycket jämn serie med många bra lag som Falköping, Skövde och Tidaholm, säger Stefan.

Hur går det för er?

– Jag tycker att vi står oss bra. Vi tillhör den övre halvan, och ses som schyssta av andra lag, tränare och domare, vad jag har hört i alla fall. Det är också viktigt.

Mariestad1

Straffar – en förbannelse

Under året har killarna spelat en handfull cuper och något som Stefan konstaterar är att det verkar vila en förbannelse över ett speciellt scenario. I Giffcupen i Tidaholm åkte P14-laget ut på straffar i kvartsfinal. I Skadevi cup, belägen i Skövde, upprepades historien mot samma lag. Och i Uddevalla-cupen Oddebollen tog sig laget ända till, vad då? Kvartsfinal – också där slogs man ut på straffar.

– Haha, det är bara att skratta åt det. Cuperna har dock varit väldigt trevliga och givande. Giffcupen är en perfekt uppstartscup inför serien, Skadevi cup är en fin cup i slutet av juni, och Oddebollen är en kanoncup dit hela laget kan åka med och övernatta – och det stärker ju också gänget.

För att kunna åka i väg på resor krävs god ekonomi. Det är något som klubbens kanslist Göran Bjurenlind har stenkoll på.

– För IFK Mariestads ekonomi har Sverigelotter och Bingolotter stor betydelse. Nu när Bingolotto återigen visas i TV4 så har vi ökat försäljningen med 40 procent, säger Göran som också tror att Ingvar Oldsberg, programledare för Bingolotto, är delaktig i den ökade försäljningen.

– Två dagar i veckan säljer representanter från någon av åldersgrupperna lotterna, och på helgerna tar pensionärer över, för att hjälpa till. Det betyder väldigt mycket, säger Göran Bjurenlind.

Nu ska 01:orna spela klart serien, innan hösten gör sig påmind. Sedan väntar en månads välförtjänt vila innan det är dags att koka ihop vinterreceptet: Fys, futsal och kanske lite mer ”Fifa”.

IFK Mariestad

Hemort: Mariestad.
Bildad: 1985.
Hemmaplan: Lekevi IP.
Lag: 10 ungdomslag och ett herrlag i division 4.

Annons

Läsarkommentarer