Exklusiv intervju med De Bruyne: ”Mitt mål är att vinna EM”

Nyheter

KDB
Belgien har inte spelat ett EM-slutspel på 16 år. Men nu siktar de högt.
– Vi går för guld, säger Kevin De Bruyne till MATCH.

Han väntar utanför straffområdet och får en tillbakapassning i perfekt läge. Med ett tillslag tar han emot bollen och gör en skottfint åt höger i samma rörelse. Någon sekund senare sitter bollen hårt placerad i ena hörnet. Kevin De Bruyne gör 1–0 för Manchester City i Champions League-kvartsfinalen mot Paris-Saint Germain och skjuter engelsmännen vidare i turneringen. Det är höjdpunkten på en annars ganska svag Manchester City-säsong där Kevin De Bruyne är den stora ljuspunkten.

– Personligen tycker jag att det har gått riktigt bra. Säsongen startade fint. Tyvärr missade jag några matcher under våren, men jag lyckades komma tillbaka i bra form så det är jag glad över. Men såklart är jag besviken på att vi som lag inte slutade där vi ville sluta, säger Kevin De Bruyne till MATCH.

Några veckor efter Champions League-kvällen mot PSG åkte Manchester City ut i semifinal mot Real Madrid. Ingen större överraskning, men den största besvikelsen stod City för i Premier League. Med ett slagkraftigt lag siktade klubben mot en ny titel, men när säsongen var slut hamnade Manchester City på fjärde plats, 15 poäng efter mästarna Leicester City.

Kevin de Bruyne kan ändå blicka tillbaka på säsongen med viss stolthet. Under sin debutsäsong i City gjorde belgaren sju mål och nio assist i Premier League. Och trots att han missade delar av våren på grund av en knäskada var De Bruyne en av spelarna som skapade flest målchanser i ligan.

– Jag vet inte varför jag är ett stort hot för motståndarna, haha. Jag försöker bara att ligga steget före min försvarare. Tänka ett steg före och vara fem procent snabbare än honom. Och ja, om jag gör det är det svårt att hänga med.

Ratad av Mourinho

När Kevin De Bruyne värvades av Manchester City inför den gångna säsongen innebar det att han blev Premier Leagues näst dyraste spelare genom tiderna. Det blev också hans andra flytt till de brittiska öarna. Som 20-åring köptes De Bruyne av Chelsea efter några framgångsrika säsonger i moderklubben Genk.

Men under ledning av José Mourinho fick inte den offensiva mittfältaren någon chans. Först lånades han ut till Werder Bremen i Bundesliga (där han gjorde succé) och under den andra säsongen i västra London fick belgaren bara spela tre matcher i Premier League.

Karriären fick en omstart och ett nytt lyft i Wolfsburg. I Bundesliga utvecklades Kevin De Bruyne till en toppspelare och en poängmaskin. Under sin andra säsong gjorde han tio mål och 21 assist när Wolfsburg slutade tvåa i ligan och vann tyska cupen. Sedan kom Manchester City in i bilden och där har succén bara fortsatt på samma inslagna väg.

– Jag kan inte peka på någon specifik sak som har varit avgörande för min utveckling. Jag har tränat hårt och alltid trott på mina egenskaper som spelare. Och under de senaste säsongerna har allt börjat falla på plats. För mig har det bara handlat om hårt arbete och beslutsamhet.

23 EM-debutanter

Nu kommer Belgiens stora stjärna till EM med höga förväntningar på sig, precis som hela det belgiska landslaget.

– Mina förväntningar är att EM kommer bli en fantastisk turnering. Det kommer att bli en riktig fotbollssommar där vi som spelar måste behålla vårt fokus, men samtidigt ska vi försöka njuta så mycket vi kan och få till ett så bra resultat som möjligt.

EM i Frankrike blir Kevin De Bruynes andra mästerskap för Belgien. Före VM i Brasilien för två år sedan tog han en ordinarie plats på belgarnas mittfält. Och i öppningsmatchen mot Algeriet spelade han fram till Belgiens första VM-mål på tolv år när han slog ett inlägg som Marouane Fellaini skarvade in i bortre gaveln. Belgien vann gruppen på nio poäng och i åttondelsfinalen mot USA gjorde De Bruyne ett av målen när ”de röda djävlarna” vann med 2–1 efter förlängning. VM-resan tog slut i kvartsfinalen mot Argentina.

Mästerskapet i Frankrike är Belgiens första EM-slutspel på 16 år. I Europa rankas Belgien numera som nummer ett (på Fifas världsranking) och förutom De Bruyne finns det flera andra stjärnor som spelar i de europeiska toppligorna.

I landslaget finns bland andra Eden Ha- zard (Chelsea), Romelu Lukaku (Everton) Thibaut Courtois (Chelsea) och Vincent Kompany (Manchester City). Lagkaptenen Kompany missar däremot EM på grund av skada.

– Vi har en bra generation av spelare nu som har kommit fram via det belgiska ungdomssystemet. Många av oss har spelat ihop sedan yngre år. Framgångarna nu visar ju att Belgien har gjort något rätt.

Alltid ”lag” som vinner

I gruppen där Belgien är stor favorit att gå vidare har de hamnat tillsammans med Italien, Sverige och Irland.

– Det kommer att bli en tuff grupp där inga matcher är enkla. Italien är alltid starka i mästerskap. Både Irland och Sverige är med i EM av en anledning. Så det kommer att bli svårt, men jag är övertygad om att vi kommer gå vidare.

Ni är ingen underdog längre. Vad tror du om Belgiens chanser i EM?

– Jag tycker att våra chanser är riktigt bra. Vi har ett bra lag med världsklasspelare på varje position. Så vi kommer att försöka gå för guld, säger De Bruyne och fortsätter:

– I en turnering som denna är personliga målsättningar inte viktiga. Jag vill vinna EM och man både vinner och förlorar som ett lag. Självklart skulle jag inte säga nej till att göra några mål, men det viktigaste är lagets framgångar.

Vad blir då viktigast för att ni ska gå långt i EM?

– Vi måste spela som ett lag och hjälpa varandra hela tiden. Det är alltid ett ”lag” som vinner de här mästerskapen. Ett lag som visar stor skicklighet, men som samtidigt håller sig till sin ”gameplan” och taktik.

Vad är ditt nästa mål som fotbollsspelare?

– Mitt nästa mål är att vinna EM med Belgien, haha. Efter sommaren, som jag sa förut, vill jag bara fortsätta att träna och utvecklas till det bästa jag kan bli. Jag vill vinna fler titlar för klubb- och landslaget.

Text Marcus Heed

De Bruyne om…

…bästa fotbollsminnet:

”Att bli vald till årets spelare i Bundesliga var ett stolt ögonblick. Att vinna ligan med Genk var också riktigt speciellt. Men jag hoppas definitivt på att det bästa kommer i framtiden.”

…förebilder:

”Det finns så många fantastiska spelare så det är svårt att välja. Man försöker bara att njuta av den vackra fotbollen och ta vissa briljanta saker från var och en. Men i slutändan handlar det om att ha sin egen stil och det försöker jag.”

***

Fakta

Född: 28 juni 1991. Längd/vikt: 181 cm/68 kg. Position: Mittfältare. A-landskamper/mål: 38/12. Klubbar: KVV Drongen (1997–1999), Gent (1999–2005), Genk (2005– 2012), Chelsea (2012–2014), Werder Bremen (2012–2013), VfL Wolfsburg (2014–2015), Manchester City (2015–).

Läsarkommentarer