”Jag kräver mer respekt efter allt jag gjort”

Nyheter

tottiStörsta stjärnan (och divan?) som lagkapten under 18 år.
Francesco Totti slutar aldrig att leverera – och skapa rubriker.

I fotbollsvärlden är han unik. Francesco Totti har aldrig spelat för någon annan klubb än Roma. I år gör ”prinsen av Rom” sin 25:e säsong för ”Giallorossi” och nyligen blev han endast den andre spelaren genom tiderna att nå 250 Serie A-mål.

Trots erbjudanden från större klubbar utomlands har Totti alltid valt att stanna i Roma – till priset av att inte vinna så många titlar. Under Tottis tid i klubben har Roma bara vunnit en Scudetto, två cuptitlar och slutat tvåa i Serie A hela åtta gånger.

– Jag har alltid varit en Romasupporter och att bära den här tröjan har alltid varit min ambition. Bortsett från lojaliteten som jag visat är passionen och kärleken till klubben det som har fått mig att stanna här, säger Totti.

I Roma har han varit lagkapten sedan 1998. Då var Totti bara 22 år och blev den yngste kaptenen i Serie A:s historia. Sedan dess har hans position i klubben som största stjärna och kapten varit ohotad. Många hävdar att Totti är en perfekt kapten för Roma trots att han uppfattas vara en arrogant spelare med stort ego.

– Francesco är en av världens bästa spelare genom tiderna. Men han är ingen ledare i omklädningsrummet. Det är inte Totti som eldar på och motiverar laget, men han är uppskattad av sina lagkamrater för att han är en intelligent och snabbtänkt kille, har Romas förre tränare Rudi García sagt.

”Vi kände oss säkrare”

Den negativa stämpeln har följt Totti under hela karriären. I EM 2004 hamnade han till exempel i rejält blåsväder när han spottade på Christian Poulsen i gruppspelet och stängdes av i tre matcher. Danmarks slitvarg Thomas Gravesen höll inte tillbaka på orden efteråt.

– Totti är ett svin, han spottade flera gånger på Poulsen.

Å andra sidan är Totti också en frispråkig spelare som bjuder på sig själv. I januari 2015 kvitterade han till exempel i derbyt mot Lazio, plockade fram mobiltelefonen och tog en selfie framför Roma kurvan. Bilden stal alla rubriker och spreds över hela världen. Lagkamrater menar att hans karaktär och pondus får de övriga spelarna att känna sig trygga.

– För oss var det bäst att ha honom på planen eftersom det fick laget att känna sig säkrare och starkare mentalt bara på grund av hans närvaro. I vardagen gör han samma saker som de andra spelarna och min uppfattning är att han inte fick någon särbehandling. Tottis närvaro kände vi inte bara på planen, den fanns på träningsanläggningen och i hela kulturen kring Roma, säger tidigare Romaspelaren John Arne Riise.

Spalettis dilemma

Under de senaste åren har det däremot uppstått ett dilemma som varit svårt för Roma att hantera. Totti har hunnit bli 40 år och får inte lika mycket speltid längre – något som huvudpersonen haft svårt att acceptera.

– Jag kan inte stanna i Roma om det fortsätter så här. Det gör ont att sitta på bänken. Jag förstår att man får mindre speltid i min ålder, men att avsluta karriären på det här sättet är dåligt för mig som människa och för allt jag gett till Roma. Jag kräver mer respekt efter allt jag gjort för klubben, sa Totti i våras.

Det kontroversiella uttalandet fick påföljder. Tränare Spalletti skickade hem Totti från träningsanläggningen och petade sin kapten från matchtruppen till den följande ligamatchen. Händelserna har delat Roma i två läger – de som stöttar Spalletti och de som är på Tottis sida. Trots bristande speltid har ”El Purpone” ändå levererat när han väl fått spela. Mot Torino ifjol hoppade till exempel Totti in med fyra minuter kvar och vände ett underläge till 3–2 med sina två mål. Och i sin första ligamatch den här säsongen gjorde han ett mål och ett assist mot Sampdoria.

Inför säsongen förlängde han dessutom kontraktet med ett år. Den här säsongen blir därmed Tottis sista i Romatröjan.

Text Marcus Heed
Källor sofoot, goal.com, rai sport.

Läsarkommentarer