Jessica Samuelsson om livet i storklubben

Nyheter

samuelsson_engFörsta svenska damspelaren i storklubben och ytterligare en i raden av svenskar i ligan. Efter åtta säsonger i Linköping var det dags för något nytt för Jessica Samuelsson.
– Vår anläggning är magisk och vi är nog en av ganska få damlag som har såhär proffsig arbetsmiljö, säger Arsenal-försvararen.

Året var 2007. På ett vårvarmt Gammliavallen i Umeå spelade ett stjärnspäckat Umeå IK final i UEFA Women’s Cup mot den engelska giganten Arsenal. Matchen såg länge ut att sluta mållöst – men ett långskott på stopptid från Alex Scott förstörde hemmafesten. I returen på Meadow Park höll Arsenal ut och kunde efter 0-0 titulera sig bäst i Europa som första engelska damklubb.

Samma år i en annan del av världen lämnade en 15-årig Jessica Samuelsson moderklubben Åby IF för att prova lyckan i Smedby AIS. Ett första stort steg mot en framtida proffskarriär. Elva år senare har Samuelsson hunnit med att spela över 50 landskamper, vunnit SM-guld med Linköping och den australiensiska ligan med Melbourne samt varit med i Sveriges VM-, EM- och OS-trupp. Efter förra sommarens EM-äventyr i Nederländerna var det sedermera dags för något nytt.

– Redan inför säsongen 2017 med Linköpings FC hade jag en ganska tydlig magkänsla som sa att jag ville vidare och att det skulle bli min sista säsong i Linköpings-tröjan. Efter sju säsonger hade jag uppnått mitt stora mål att vinna SM-guld (2016) med klubben och jag visste att jag ville testa något nytt, utmanande och sträva mot nya mål. När jag sedan fick ett erbjudande redan på våren så började hjärnkontoret snurra, berättar Samuelsson.

”TUFFT BESLUT ATT LÄMNA MITT I SÄSONGEN”

Efter att Samuelsson fått ett erbjudande från Arsenal pratade hon bland annat en del med Kosovare Asllani (som spelat i Manchester City) och Hedvig Lindahl (Chelsea) om deras erfarenheter av FA Women’s Super League 1. I augusti stod det sedan klart med en Arsenal-flytt. En flytt som gjorde henne till klubbens första svenska damspelare någonsin.

– Att lämna mitt i säsongen var ett tufft beslut och inget jag från början hade tänkt, men erbjudandet och tajmingen gjorde att jag tillslut skrev på ett tvåårskontrakt för Arsenal efter besök hos klubben och många samtal, säger hon.

Men den första tiden i klubben har till stor del spolierats av den fotskada som hållit henne borta från spel sedan slutet på oktober. Det var i Peter Gerhardssons hemmadebut som ny förbundskapten som olyckan var framme – något som ledde till en operation med en beräknad rehabiliteringsperiod på sex månader. Samuelsson gjorde nyligen en planerad andra operation för att ta bort de skruvar och plattor som opererades in den första gången och berättar att hon mår bra och att rehabiliteringen går som den ska. Comeback-prognosen?

– Jag hoppas hinna vara tillbaka till slutet på vår säsong, säger hon.

För Samuelsson har de senaste månaderna således sett lite annorlunda ut. Skadan innebär längre dagar på träningsanläggningen och just nu är det bara lugna aktiviteter som gäller då såren måste läka och hon inte får svettas om foten.

– Summerat så har jag ägnat största delen av min tid efter skadan inne på gymmet med rehab, överkropp och kondition. Beroende på dag så har det blandats med möten av olika slag, behandlingar, bassäng och tester. Efter träningen blir det mycket soffläge med fot i högläge och game ready (en maskin som ger tryck och kyla) för att hålla nere svullnaden, säger hon.

”GIGANTISK ORGANISATION”

Samuelsson startade Arsenals premiär i säsongens WSL och hann därefter med ytterligare några matcher innan skadan. Det WSL hon har kommit till är en serie som på många sätt har förändrats ganska så rejält på senare år med fler klubbar som valt att satsa på sina damlag. Arsenal blev tidigt en dominant på den engelska damfotbollsscenen och vann sin första ligatitel 1992/93. Efter finalsegern mot Umeå IK säsongen 2006/07 nådde klubben sin hittills högsta höjd och fullbordade en trippel av titlar. 2011 förändrades seriesystemet till det Women’s Super League vi ser i dag och Arsenal inledde med två raka seriesegrar. Historiskt är de Englands överlägsna damdominant – men på senare år har konkurrensen ökat rejält. Framförallt är det Chelsea och Manchester City som går i bräschen då deras ägare (Roman Abramovich, Chelsea och Shejk Mansour, City) valt att investera mer i damlagen. Det är en satsning som ökar konkurrensen och höjer kvaliteteten, något som Samuelsson hyllar.

– Jag tycker det är jättebra. Det betyder att andra lag behöver haka på för att fortsätta vara med och konkurrera på bästa sätt, både i England och i övriga världen, säger hon.

samu_eng1

I synnerhet är det rent organisationsmässigt som Samuelsson märker av de största skillnaderna jämfört med damallsvenskan.

– Organisationen är ju gigantisk. Vi är samma organisation som herrarna, vilket är en stor skillnad från hur det ser ut i Sverige antar jag. Det känns som de flesta damallsvenska klubbar står på egna ben utan hjälp av herrlag. Vår anläggning är magisk och vi är nog en av ganska få damlag som har såhär proffsig arbetsmiljö.

Rent sportsligt upplever hon en mer fysisk fotboll i form utav närkampsspelet och ”fula” tacklingar.

– Jag tycker att fotbollen här är mer ostrukturerad och det är mer fokus på att göra många mål och individuell skicklighet än organisation och kollektivt spel som jag är van vid från svenska ligan. Intressemässigt hade jag faktiskt aningen högre förväntningar då det är en storklubb. Publiksnittet är något bättre än i Sverige skulle jag tro, men inte mycket. Intresset på sociala medier är dock större än i Sverige, berättar hon.

Hon är inte ensam svensk i den engelska ligan. Utöver Samuelsson huserar även Julia Spetsmark i Manchester City och trion Hedvig Lindahl, Jonna Andersson och Magdalena Eriksson i Chelsea. De två sistnämnda delade hon backlinje med när Linköping vann SM-guld 2016. Samuelsson har sin teori kring varför serien har blivit så pass populär bland svenskar.

– Jag tror det beror på att damligorna runt om i världen har blivit bättre och bättre och engelska ligan är en av de som satsar en hel del just nu. Även om damallsvenskan fortfarande är bra så är den inte rankad lika högt som den var för ett antal år sedan. De största klubbarna lockar också självklart för att de har bättre förutsättningar än de svenska klubbarna när det gäller faciliteter och omsättning, säger Jessica Samuelsson.

Text: Karl Sundström

 

Jessica Samuelsson

Född den 30 januari 1992 i Norrköping.

Moderklubben är Åby IF. Därefter har hon representerat Smedby AIS, Linköpings FC, Melbourne Victory och Arsenal.

Var med i Sveriges trupp till EM 2013, VM 2015, OS 2016 och EM 2017. Spelade från start när Sverige förlorade OS-finalen mot Tyskland 2016.

Vann SM-guld, cupen och supercupen med Linköping. Blev ligamästare i Australien med Melbourne. Utsågs till årets back på Fotbollsgalan 2017 och årets genombrott 2013.

Samuelsson om…

 Första intrycken av nya förbundskaptenen Peter Gerhardsson:
”Jag har fått ett bra första intryck av Peter. Han är lugn och trygg och har en tydlig idé på hur han och kollegan Magnus vill jobba, både på och utanför planen. Jag ser verkligen fram emot och vara en del av det svenska landslaget och se hur långt det här kan ta oss. Jag kommer kämpa för en plats i laget igen när jag är tillbaka på planen.”

Klubbar som sticker ut i WSL:
”Manchester City har inlett denna säsong riktigt bra och ser vassa ut.”

En vanlig dag hos Arsenal:
”Innan jag skadade mig var dagarna på anläggningen lite kortare än nu när jag är skadad. Oftast bestående av möte, fotboll och lunch, plus två/tre gånger i veckan gym och matcher såklart.”

Läsarkommentarer