Joakim Olausson: ”Skönt att det har löst sig”

Nyheter

FOTBOLL: P19, EM-kval, Sverige - Bosnien-HercegovinaEfter tre och ett halvt år i Italien flyttar mittfältstalangen hem till Sverige och Göteborg för spel i Allsvenskan med BK Häcken.

Det är en glad och lättad 20-åring som svarar när vi når honom på fredagskvällen via telefon.

– Det känns jättebra och det är väldigt skönt att det har löst sig till slut, säger Olausson till Match.

Sommaren 2011 valde en 16-årig Joakim Olausson att fly från tryggheten i Sverige, Göteborg och Örgryte IS för spel i italienska Atalanta. Under tiden i den forna ”svenskklubben” jobbade mittfältstalangen från Nol sig upp genom juniorleden – från Allievi-laget till Primavera-laget för att sedan göra debut i Serie A mot Catania under våren 2014.

– Jag fick jobba mig fram under mina år i klubben och nådde till slut A-laget som var mitt mål. Det var som en dröm att få spela i Serie A.

Sedan hände något, det uppstod osämja med den egna klubben. Olausson befann sig i Milano under transferfönstrets sista dag (sommaren 2014) för att skriva på ett låneavtal med en annan klubb. Då tvingade Atalanta svensken att förlänga kontraktet för att ett lån skulle bli av. Eftersom Olausson redan hade två år kvar på avtalet så sa han nej.

– Det gick jag inte med på. Jag hade redan bestämt mig för att lämna. Då hotade klubben mig med utebliven speltid och satte mig sedan i frysboxen.

”Vi blir ett topplag”

En turbulent tid i Italien är över. Joakim flyttar hem till Sverige och Göteborg för spel i Allsvenskan med BK Häcken.

– Han är en av de största talangerna födda 1995 som Göteborg fått fram. Vi har följt honom noggrant länge och när vi fick möjlighet att ta honom till oss var det ett självklart val. Det ska bli mycket spännande att se honom här hos oss, säger Häckens sportchef Sonny Karlsson till klubbens officiella hemsida.

 Varför blev det just Häcken?

– Häcken är ett bra lag med många skickliga spelare och spelar en fotboll som jag tror passar mig. Sen så är Göteborg alltid hemma för mig så det passade perfekt, säger Joakim till Match.

Hur ser du på konkurrenssituationen?

– Häcken har många bra spelare som sagt, så det blir tufft, men det är bara roligt och givande.

 Hur skulle du beskriva dig själv som spelare för folk som inte har sett dig spela så mycket?

– Jag skulle säga att jag är en smart och bollskicklig spelare.

 Vad har du för personliga mål med säsongen?

– Jag ska göra så gott jag kan så får vi se hur långt det räcker.

 Vågar du tippa hur det går för Häcken i årets upplaga av Allsvenskan?

– Vi blir ett topplag.

Foto Bildbyrån

Text Sebastian Laneby

Läsarkommentarer