Jordan Larsson: ”Jag ska motbevisa alla”

xSlider

jordan_1För två år sedan fick hans första allsvenska sejour ett tråkigt slut. Nu är Jordan Larsson tillbaka. Och 20-åringen siktar på revansch – och att göra IFK Norrköping till ett topplag.
– Det ska bli kul att motbevisa alla och visa att jag är en bra spelare, säger han till MATCH.

Ett av allsvenskans mest spektakulära nyförvärv. Jordan Larsson är tillbaka i Sverige efter att i vintras ha skrivit på för IFK Norrköping.

– Vardagen här känns bra. Alla har välkomnat mig hit, både i laget och inom klubben. Folk på stan har kommit fram till mig och sagt: Kul att du är här”. Det känns jättekul, och formen är på väg uppåt. Men jag vet om att jag har några steg kvar till att nå toppform.

Varför blev det Norrköping?

– Det är stor och anrik klubb i Sverige. Jag tycker att deras spel tilltalar mig och Jens Gustafsson har varit intresserad av mig under en längre tid. Det kändes bra att komma till ett lag där tränaren tror på en och vill jobba med en.

Det senaste året har Jordan Larsson tillbringat i Holland. Efter tre säsonger i Helsingborgs IF värvades anfallaren till NEC Nijmegen i Eredivisie. Till en början fick Jordan några chanser från start, men laget åkte ur högstadivisionen senare på våren.

– Tanken från början var väl att jag skulle spela i andraligan och hjälpa klubben tillbaka. För det ville dem, men nu blev det inte så. Jag spelade inte så mycket tyvärr. Det var en anledning till att jag flyttade – att man inte fick spela på en nivå som man känner att man är tillräckligt bra för. Jag tycker att allsvenskan är en bättre liga än vad holländska andradivisionen är.

REVANSCH EFTER UTTÅGET

Hur ser du annars på din tid i Holland?

– Det var lite svajigt med speltid, men det var väldigt utvecklande ändå. Jag lärde mig mycket, både i min fotboll men också mentalt. Att hantera de motgångarna är inte enkelt och jag tycker att det var viktigt för mig att få dem. Motgångarna kommer oavsett vilken fotbollsspelare man är. Man får alltid motgångar och man måste lära sig hantera det. På det sättet var tiden i Holland lärorik.

jordan_3

På vilket sätt är Holland speciellt när det gäller fotboll?

– Det är ju en fotbollsnation. Det är ett litet land och att köra igenom hela Holland tar väl bara fyra-fem timmar. Men alla brinner för fotboll. Det har alltid spelats en utvecklande fotboll där. Det började med Johann Cruyff på sin tid. Han satte sin prägel på mycket med 4–3–3 och possesionspel, som sitter kvar. Det är en utvecklande fotboll, och det är nog därför många svenskar tar steget dit.

Senast Jordan Larsson spelade i allsvenskan slutade det på ett tråkigt sätt. Helsingborg, med pappa Henrik som tränare, förlorade i kvalet mot Halmstad och åkte ner till superettan. Ännu tristare var scenerna som utspelade sig efter matchen på Olympia. Arga HIF-supportrar rusade in på plan och konfronterade spelarna på ett hotfullt sätt. Jordan var spelaren som fick ta emot mest skit av fansen, och fick bland annat sin matchtröja avsliten från kroppen.

Hur sugen är du på att bygga upp en positiv känsla i Sverige igen?

– Jag är väldigt sugen på att ta revansch. Under den säsongen hade jag min farsa som tränare och det var många som tänkte att jag bara spelade på grund av honom. Och det ska bli kul att motbevisa alla och få visa. Jag tror att de flesta redan tycker att jag är en bra spelare, men jag ska visa för de som tvivlar att jag är en bra spelare som klarar mig utan honom. Jag ska göra bra grejer för Norrköping.

”VI SER OSS INTE SOM UNDERDOGS”

Norrköping har en fin tradition av att fostra bra spelare i en kanske lite lugnare miljö. Vägde det in i ditt klubbval?

– Ja, det här är en utvecklande miljö. Många spelare har tagit steget från Norrköping och ut i Europa. På senare tid som Sebastian Andersson, Niclas Eliasson och Tesfaldet Tekie. Det var absolut något som spelade in. Det är många i laget som är i min ålder och en bra ålder för att utvecklas. Det är ett spännande lag.

jordan_2

Du är bara 20 år och har kommit tillbaka till allsvenskan. Hur ser din plan ut?

– Jag har skrivit ett treårsavtal med Norrköping. Är jag här under de åren blir det så, men jag vill ju ta mig utomlands igen. Sen om det blir om ett år eller tre år… Det kanske inte händer alls också. Men mitt mål är att ta mig utomlands och sen när det blir får vi se. Mitt mål är också att göra så mycket mål och assist jag kan för Norrköping och hjälpa laget att vinna och tillhöra toppen där klubben hör hemma.

Inför den allsvenska starten har IFK Norrköping värvat ett par nya spelare. Förutom Jordan Larsson har även Simon Thern och unge målvakten Isak Pettersson anslutit. Ifjol slutade ”Peking” sexa i allsvenskan och som vanligt går laget lite under radarn när det gäller chanserna till SM-guld. Malmö FF är regerande mästare, AIK storsatsar och Östersund har fascinerat många med insatserna i Eropa League. Dessutom nämns både Djurgården och BK Häcken som potentiella guldaspiranter.

– Jag tror att det är något som kan gynna oss. Att folk tycker att vi är underdogs. Vi kommer göra allt för att nå toppen, och vi har ett väldigt bra lag. Vi ska motbevisa folk och visa att vi ska höra hemma där uppe. Det är nog bara positivt för oss om folk ser oss som underdogs, för vi ser oss själva inte som det.

Text: Marcus Heed
Foto: Bildbyrån

Läsarkommentarer