JUVES NYA STRIKER

Nyheter

higuainEn argentinare med en brasse som idol. Gonzalo Higuaín har stundtals kritiserats för att vara sämst när det gäller. Nu ska han göra Juventus bäst i Europa.

Han har inte Luis Suárez fotarbete, Zlatan Ibrahimovics status eller Pierre Emerick Aubameyangs snabbhet. Gonzalo Higuaín råkar ändå vara en perfekt nummer nio tack vare sin effektivitet och mångsidighet. Sedan argentinaren flyttade till Europa från River Plate har han gjort över 230 mål på elva säsonger.

   – Jag lyckades inte övertala Higuaín att stanna i Real Madrid. Han ville spela mer regelbundet så han bestämde sig för att gå till Napoli. Nu är han världens bästa striker tillsammans med Luis Suárez och Robert Lewandowski, har Carlo Ancelotti sagt.

Det har tagit lång tid för Higuaín att få det stora erkännandet som en av världens bästa anfallare. Han har saknat den där extra ”stjärnstatusen” som många andra spelare besitter. Därför har han också hamnat i skuggan av flera stora stjärnor. I Real Madrid gjorde han mycket mål, men rubrikerna stals oftast av Cristiano Ronaldo. Och när Karim Benzema värvades till klubben blev Higuaín plötsligt andravalet i den spanska giganten.

BRASSE-RONALDO SOM IDOL

Lägg därtill att han stundtals har varit olycklig i mycket viktiga situationer. I VM 2014 missade han en jättechans i finalen mot Tyskland. Samma sak hände i Copa America-finalen mot Chile för två år sedan och i samma match brände han även en straff. Ytterligare en straff missade han när Napoli kunde säkra en Champions League-plats för två år sedan. Alla de där missarna ledde till att Higuaín fick en stämpel om att vara ”sämst när det gäller”. Nu är han däremot bättre än någonsin.

I Napoli fick Higuaín ändå det stora erkännandet som en världsklasspelare. När klubben värvade honom för 38 miljoner euro fick anfallaren en nystart. Gonzalo gjorde 24 mål första säsongen, 29 i andra och exploderade fullständigt när han gjorde 38 mål på 42 matcher ifjol.

   – Det är svårt att beskriva vilka egenskaper som gör en bra anfallare. Men ett råd jag kan ge är att vara självsäker när du ska göra mål. Varje rörelse kan vara avgörande för en striker, säger Higuaín.

Själv har han den brasilianske anfallslegendaren Ronaldo som idol. Higuaín har berättat att han fortfarande inspireras av brassen.

   – Jag tittar på videos med Ronaldo. Jag började när jag var liten och gör det fortfarande. Han är den bäste spelaren någonsin på min position. Jag gillade hans speed och rörelser. Jag hade tur nog att få spela med honom under en månad i Real Madrid innan han flyttade till Milan.

”JUVENTUS LÄR DIG ATT VINNA”

Succén i Napoli fick Juventus att agera. Italiens ohotade maktfaktor värvade i somras över den eftertraktade argentinaren för hisnande 90 miljoner euro (den dyraste värvningen i Serie A:s historia). I nya klubben har 29-åringen fortsatt att leverera. I början av mars hade Higuaín gjort 19 ligamål när Juventus kryssade vidare mot sin sjätte raka ligatitel.

   – Det är aldrig lätt för en mästare att hitta rätt i en ny klubb. Det finns många exempel på spelare som har fått kämpa till en början för att sedan explodera. Vi är väldigt nöjda med Higuaín. Han är den bästa anfallaren i världen och hans hängivenhet är exemplarisk, säger Juventus vicepresident Pavel Nedved.

Gonzalo Higuaín känner också att han har träffat rätt i norra Italien.

   – Juventus är väldigt likt Real Madrid. De lär dig att vinna. Men Juventus-fansen är inte lika krävande som Real Madrids supportrar. Att bua åt sina egna spelare är inte en del av Juventus kultur.

Juventus värvning av Higuaín visade på många sätt att klubben menar allvar. De värvade en konkurrents (Napoli) bästa spelare för att väsa till truppen och ta ännu ett steg – att inte bara vara bäst i Italien längre.

   – Juventus har varit bäst i Italien under fem år. Higuaín har värvats för att lyfta laget till en ny nivå. Juventus har värvat stora spelare för att vinna nationella – och nu internationella titlar. Champions League är ju den största pokalen i Europa. Italiensk fotboll behöver dessa titlar och Juventus vill nog visa att de är ett steg över alla andra, säger förre Juve-anfallaren David Trezeguet.

Källor Tuttosport, ESPN

Läsarkommentarer