KAPTENENS AVSKED

Nyheter

kris olssonKristoffer Olssons tid i U21-landslaget är över efter sommarens EM. Sveriges lagkapten kommer att göra allt för att sluta som mästare.

Han har spelat för en av världens största klubbar, blivit ligamästare i Danmark och tillhör numera AIK. Trots allt Kristoffer Olsson har varit med om på klubblagssidan är det kanske största ögonblicket hittills i hans karriär från landslagsfotbollen. Sommaren 2015 var talangen med i det svenska U21 landslag som blev Europamästare och charmade nationen. Två år senare vill lagkaptenen leda nästa U21-årgång till en ny triumf.

– Det är klart att vårt mål är att vinna U21-EM igen. Vi vill vinna varje match och gå hela vägen. Samtidigt måste vi vara medvetna om att det finns många bra spelare i de andra lagen.

För att Sverige ska nå sitt mål är det många saker som måste stämma. Olsson vet vad som krävs för att U21-landslaget ska lyckas på nytt.

– Vi måste se till att alla kommer upp i nivå. Det är även viktigt att vi bygger vidare på vårt passningsspel, som var bra i kvalet. Dessutom måste man ha lite tur för att lyckas gå långt i en turnering som denna. En annan viktig del har fansen. De kan göra stor skillnad.

Sveriges supportrar fick mycket beröm från spelarna under guldsommaren 2015. Människor från hela landet vallfärdade till Tjeckien och skapade en gul vägg under turneringen. Inför sommarens U21-EM poängterar Olsson att fansen kan ha en positiv inverkan.

– De betyder mer än de tror. Om fansen visar sitt stöd så ger det en extra push i slutet av matchen. Då är det som att vi spelar med en tolfte man.

EN SPECIELL MATCH

I årets mästerskap ska Sverige möta England i premiären. För Olsson kommer det att bli en speciell match. Han lämnade Norrköping som 16-åring för att flytta till Arsenal. Svensken tillbringade totalt tre år i England.

– Det ska bli kul att spela mot dem. Jag har mött flera av deras spelare under min tid i Arsenal och följer Premier League ganska mycket.

I Sveriges grupp ingår även Polen och Slovakien. Lagkaptenen tror att alla tre matcherna i gruppspelet kommer att bli svåra.

– Det är en tuff grupp, där alla lag har hög kvalitet. Polen är hemmanation, England har ett intressant lag och Slovakien vann sin kvalgrupp före Holland. Ingen match kommer att bli enkel.

Samtidigt som Sverige har respekt för motståndarna tror Olsson att de andra lagen har bättre koll på svenskarna än de hade för två år sedan.

– Vi kan inte slå underifrån på samma sätt som vi gjorde i Tjeckien. De andra lagen har större respekt för Sverige nu, eftersom att vi vann senast och är regerande mästare.

MÅNGA BRA LAG

Trots att Olsson fokuserar mest på Sveriges gruppmotståndare är han förstås medveten om

att det finns många andra bra lag i turneringen. Den svenske lagkaptenen nämner ett lag som han ser som favorit i turneringen.

– Spanien är ett mycket bra lag, det såg vi när vi mötte dem i kvalet. I övrigt så tror jag att alla de stora nationerna kommer att vara med och slåss om guldet. Och precis som 2015 kommer det att vara något lag som skräller.

Mästerskapet i Polen blir Olssons sista med U21-landslaget. Sedan är han för gammal för att delta på den här nivån. Sveriges lagkapten får många positiva bilder i huvudet när han blickar mot sin sista turnering med laget.

– Det kommer att vara speciellt att spela i detta U21-EM. Många bra spelare kommer att delta i turneringen och det kommer att vara mycket folk som kollar på matcherna.

”DET FINASTE MAN KAN GÖRA”

Olsson ser fram emot att få dra på sig den svenska landslagströjan på nytt. Det är något som han alltid har känt en stolthet över.

– För mig är det jättestort att få representera Sverige. Det är det finaste man kan göra som svensk fotbollsspelare.

Vad förväntar du dig för roll i laget?

– Jag vill ha en viktig roll i laget och spela så mycket som möjligt. Jag var med i senaste U21-EM och vet hur det kommer att vara.

Det här blir din sista turnering med U21-landslaget. Hur summerar du din tid där?

– Det har varit en fantastisk tid. Jag kom in i laget ganska tidigt och tycker att jag har gjort det bra. Pricken över i:et var att vi lyckades gå till EM på nytt. Det var otroligt starkt med tanke på vilka länder som var med i vår kvalgrupp. Nu hoppas jag att det blir en lång sommar i Polen.

Efter U21-EM, är målet att slå sig in i a-landslaget?

– Det är så klart nästa steg. Samtidigt är det svårt att tänka på det just nu. Jag har allt fokus på U21 och AIK.

INTE ENSAM OM ATT LÄMNA

Sveriges lagkapten är inte den enda som kommer att uppleva sin sista tid med U21-landslaget i sommar. Efter turneringen i Polen kommer även Håkan Ericson att lämna. Det blir slutet på de sex år som förbundskaptenen har varit ansvarig för laget. Olsson har mycket positivt att säga om tränaren.

– Håkan har haft en stor del i att vi har lyckats. Till exempel är det han som sätter spelidén. Han och de andra tränarna har fått ihop laget på bästa sätt.

Vad är det som gör Håkan till en bra tränare?

– Han är väldigt bra på att anpassa sitt spel efter materialet. När vi vann för två år sedan var det mycket fokus på att vi skulle ligga lågt och vara defensiva. Nu är vi mer inriktade på att ha boll och att alla ska vara delaktiga i spelet.

Text Martin Lidholm

Läsarkommentarer