Kungsladugård har fått grönt ljus

Ungdom

Kungsladugård_2
80-åriga ”Lagårn” bygger för framtiden…

En krispig, för att inte säga rå, oktobertisdag i västra Göteborg. Solen försöker leta sig fram – men lyckas inte riktigt. Trots att kylan biter så springer de flesta killarna i Kungsladugårds p04-lag ut på Apelsinplan i shorts. Här är det full aktivitet varje dag. Mängden spelare och lag ökar explosionsartat. Positivt, kan man tycka. Det tycker också KBK:s styrelse, ledare och spelare. Men i tillökningens kölvatten råder det platsbrist.

Annons

– Vi har haft 100 killar samtidigt här på Apelsinplan, och det fungerar ju inte riktigt, säger Marcus Angelin, ordförande.

I tio år har klubben kämpat för möjligheten att bygga en egen sjumannaplan. Nu har man fått grönt ljus. För att göra detta möjligt krävs ekonomiska resurser. Kungsladugårds sjumannaplan finansieras med lån av kommunen och bidrag, men ett samarbete med Folkspel och försäljningen av Sverigelotten är en stor orsak till att arbetet nu är i full gång. Att sälja lotterna är frivilligt, men drömmen är solklar, och inställningen på vägen positiv.

Kungsladugård

”Neuer är min favorit”

Adam Holst tillhör pojkar 04-laget som i dag tränar på Apelsinplan. Han tycker att det är skönt att det snart ligger en ny sjumannayta vid sidan av den befintliga kontstgräsplanen, trots att laget nästa år går upp och spelar niomannafotboll.

– Då får vi mer plats på den stora planen. Det ska bli jätteskönt, säger han och fortsätter att berätta om lottförsäljningen.

– Det har varit väldigt lätt, och kul. Jag spelar handboll också och där har vi försökt att sälja andra grejer. Det har inte gått lika bra.

Hans dröm är storslagen och det lyser i ögonen när han berättar om den, förhoppningsvis, framtida adressen.

– Jag drömmer om att bli utlandsproffs i Bayern München. Min favoritspelare är målvakt där, Manuel Neuer.

Varför tycker du att han är bra? 

– Han är bra med fötterna. Det är oftast positivt, men kan vara negativt också.

Adam har spelat i Kungsladugård hela livet. I hans lag med 30 killar tycker han att sammanhållningen är viktig och att alla trivs med alla.

– Alla är kompisar med varandra. Det är en jättebra grupp tycker jag, säger Adam Holst.

”Derbyna stimulerar”

Anders Månsson är ledare för killarna. Han berättar att passningsspelet är en nyckel i träningsupplägget.

– Vi tränar mycket på att från målvakt rulla upp bollen till backarna och sedan därifrån passa oss upp i banan, och vi ser nu ett resultat av det. När vi nu möter lag som vi tidigare inte har haft en chans mot – så har vi plötsligt det, just på grund av vårt passningspel, säger han.

I västra Göteborg finns det många olika klubbar och skolor. Stor konkurrens innebär flera derbyn och mycket snack i stadsdelen.

– Här finns Frölunda, Assyriska, Väster, Älvsborg, Näset, och så vidare. Det finns väldigt många lag mellan bara några minuters bilfärd runt omkring. De flesta killarna har till exempel klasskompisar som spelar i Väster, och det är väldigt roligt. Det stimulerar, säger Anders Månsson.

Kungsladugård_3

För att på sikt få en bättre blandning och locka fler spelare från de olika skolorna har klubben anställt en föreningsutvecklare.

– För ett år sedan anställde vi Thomas Gehöör, som har jobbat väldigt mycket med det här. Han har ett samarbete med skolarna i området. Och så småningom, med den nya planen, kan vi erbjuda fler träningstillfällen, det ser vi fram emot.

Vissa träningar ”nivåanpassas” för att generera så bra fart och fokus som möjligt, men när laget ska delas upp inför matcher är blandningen det som ger maximal effekt.

– I matchsituationer försöker vi få till tre lag som är så jämna som möjligt. Där har vi en liten annan inställning än andra klubbar som kanske spelar med ett lite bättre lag, ett mittemellan och ett sämre. För oss fungerar detta väldigt bra. Nu när vi nästa säsong ska spela niomanna kommer skillnaden nog att bli ganska stor. De som redan är bra kanske känner att det blir lite jobbigare med större ytor, och de som kanske inte har varit lika framträdande blommar. Det ska bli intressant att se. Men killarnas inställning är positiv och det är ledarnas också, säger Anders Månsson.

Nu går Kungsladugårds BK, i år 80 år fyllda, mot 80 nya år. Och den där efterlängtade konstgräsplanen ligger inte längre längst bort vid horisonten, den går snart att spela fotboll på.

Annons

Läsarkommentarer