Kristoffer Olsson: ”Kraven ska vara höga”

xSlider

olsson_32016: Tvåa.
2017: Tvåa.
– Det säger sig självt vad vi vill uppnå nu, säger Kristoffer Olsson.

Ifjol slog det ner lite som en bomb när Kristoffer Olsson skrev på för AIK. Han var kapten för u21-landslaget och en spelare med mycket erfarenhet trots sin låga ålder. Sportchefen Björn Wesström beskrev också värvningen som ”ett väldigt statement för AIK”.

Med facit i hand kan man säga att Kristoffer Olsson varit en lyckad värvning med potential att bli ännu bättre. Mittfältaren inledde visserligen lite knackigt, men var en av lagets bästa spelare i ett höststarkt AIK.

– Det var väl en tuff start, men annars var det en bra säsong tycker jag. Vi kom igång efter sommaren och även jag själv var som bäst då. Man fick spela mycket och utvecklas. Det var det viktigaste för mig förra året, säger han till MATCH.

Vad gjorde du för att hitta formen?

– Det är lite att man bara gnuggar på. Sen att man lär sig miljön och lär känna medspelarna, laget och klubben. Jag hittade även lite egna knep med Rikard Norling om vad jag kanske skulle göra för att hitta en jämnare nivå. Att man börjar spela enkelt och lite sådana grejer. Men det mesta var väl att man lärde känna allting.

Vad kunde ett sådant knep vara?

– Att man kanske börjar spela på en touch, sedan på två touch. Sedan är man inne i det. Att man gör det enkelt från början och växer in i matcherna.

Hur är det allt släpper?

– Det går ju lite av sig självt då. Det är det man letar efter när man spelar fotboll. Man vill hitta det där ”flowet” när allt går av sig självt. När laget också går bra är det såklart lättare att fungera själv. Det är en liten mix.

HETA NYFÖRVÄRV – OCH AVBRÄCK

Rikard Norling vill säkert ta vid där laget avslutade förra säsongen. Gnaget imponerande under hösten och slutade tvåa i allsvenskan. Senast AIK förlorade en seriematch var dessutom i augusti förra året, borta mot IFK Göteborg.

– Vi hade lite problem med anfallsspelet under våren. När man har ett bra anfallsspel kommer ofta de offensiva spelarna fram mer också. Jag kände att det påverkade mig lite grann också. Jag har mina styrkor i det offensiva spelet och när det fungerar får man också göra det man själv är bäst på – och det som är roligast.

olsson_4

Det mesta tyder på att Kristoffer Olsson kommer att få en friare roll den här säsongen. Ifjol spelade han oftast i balansrollen, men i och med att Enoch Kofi Adu anslutit så lär 22-åringen få en mer framskjuten roll på mittfältet.

– Jag spelade några matcher i den positionen förra året och där fick man ut mer av mig. Jag känner att den rollen passar mig perfekt. Man får vara lite högre upp i banan, göra assist och ta avslut. Det är väldigt kul och jag tror att jag kommer göra mer nytta där än i balansrollen.

Inför säsongen har AIK storsatsat. Klubben har både spetsat och breddat truppen – främst i offensiven med heta namn som Tarik Elyounoussi, Nabil Bahoui, Stefan Silva och Ahmed Yasin, som återvänt från lån. Mer defensivt har dessutom spelare som Enoch Adu, Alexander Milosevic, Robert Lundström och Joel Ekstrand tillkommit.

Märker man av en skillnad i kvalitet?

– Det gör man. Det är mer individuell skicklighet nu och bättre kvalitet helt enkelt. Det är även högre fart på träningarna, vilket gör oss som lag bättre och att man utvecklas mer på grund av kvaliteten. Sedan ska vi få ihop det som lag också. Det är stor konkurrens och man får kämpa om sin plats.

”DET SÄGER SIG SJÄLVT VAD VI VILL UPPNÅ”

Men uppladdningen inför allsvenskan har också varit strulig och omtumlande. I februari tvingades Nils-Eric Johansson avsluta karriären på grund av hjärtproblem. Ett tungt avbräck med tanke på att ”Nisse” var lagkapten och given i trebackslinjen. Sedan tidigare var även Daniel Sundgrens status oklar (även om han gjort comeback nu) och i kvartsfinalen mot Örebro i svenska cupen bröt Jesper Nyholm benet.

olsson_1

Sedan Gnaget var tillbaka i allsvenskan 2006 har inget lag slutat tvåa i tabellen fler gånger. Fem gånger har AIK tagit ”Stora Silvret” och nosat på SM-guld. Senast klubben blev svenska mästare var 2009.

– Det är höga förväntningar. I år när vi har värvat lite och visat att vi ska satsa är kraven enormt höga.

Och det tycker jag att de ska vara. Vi går för att bli bättre än förra säsongen och då säger det sig självt vad vi vill uppnå. Det är något som triggar en och stärks inom en. Man vill mycket och det pushar oss framåt.

AIK har slutat tvåa i allsvenskan två år i rad. Märker man av en slags guldtörst i och runt klubben?

– Ja, det gör man. Om det hade handlat om ett annat lag i Sverige hade de kanske varit nöjda och stolta över att sluta tvåa. Men vi känner väl mer att vi kan bättre och att vi vill mer. Man känner förväntningarna att vi ska bli bättre än tvåa.

Text: Marcus Heed
Foto: Nike & Bildbyrån


Kristoffer Olsson om vilka spelare han imponerats mest av under sin tid i AIK…

”En spelare som jag imponerats av är Per Karlsson. Han är en av de bästa jag spelat med defensivt. Han är väldigt svår att ta sig förbi och oerhört seriös. Jag är också imponerad av Henok Goitom. Han har stora kvaliteter och är väldigt smart”

Läsarkommentarer