LEEDS NYA KULTFIGUR

Nyheter

pontus janssonRekordsnabb publikfavorit med populär ramsa.
Pontus Jansson vill leda Leeds United tillbaka till Premier League.

I Leeds hittar vi Championships mest populäre svensk – och överhuvudtaget en av ligans starkaste profiler. Pontus Jansson kom till Elland Road förra säsongen (utlånad från Torino) och satte avtryck direkt. Med sin uppoffrande spelstil och utstrålning blev han en nyckelspelare i backlinjen och under samma period började Leeds United haka på i toppen. Drömmen om en återkomst till Premier League varade länge, men till slut hamnade Leeds på sjunde plats och utanför playoff-platserna.

Hos klubbens supportrar blev Pontus Jansson en favorit på rekordtid. Redan efter ett par månader, i takt med att mittbacken stod för flera avgörande insatser och viktiga mål, fick han en egen ramsa där fansen sjunger om att Jansson bär en magisk hatt och nickar undan tegelstenar. Han blev dessutom uttagen till säsongens lag i Championship.

– Det är en ära att få en ramsa redan efter en månad. Det är såklart jävligt kul. Jag har väl den spelstilen som attraherar publiken. Jag vill mycket och spelar med hjärtat, sa Pontus Jansson när hans ramsa började spridas i hela England.

”BARNEN HAR JANSSON-FRISYRER”

Det finns inte många spelare som kan skryta med att ha blivit klubbikoner redan efter någon säsong. Men så har det faktiskt blivit för Pontus Jansson.

– Han är en gud här, på allvar. Redan nu har han visat oss mer än någon annan spelare gjort på minst tre år. Eller ja… Ska jag vara ärlig kan jag inte minnas en ny spelare som gjort samma intryck sedan Vinnie Jones kom hit, 1989. Du ser tioåringar i staden och på läktarna med Pontus Jansson-frisyrer, och såna saker är inte konstgjorda. Det är på riktigt, det är äkta, sa Leeds-supportern Daniel Chapman till Sportbladet i våras.

Huvudpersonen har själv märkt av det stora trycket och njuter av supportrarnas uppskattning.

– Den kärlek som jag känner här – den kände jag knappt ens i Malmö. När jag var där kretsade mycket kring mig, och när jag var i Torino sa jag alltid: ”Det är skönt att vara lite i skymundan, att inte vara störst”. Men nu när jag kommer hit känner jag… Fan, vad jag har saknat det, att vara den som alla pratar om. Jag kommer in på uppvärmningen och känner att det kommer ett sus när de ser mig. Det är en sån skön känsla. Det värmer.

”MITT ANDRA HEM”

Janssons insatser gjorde att Leeds ville knyta till sig honom permanent. I februari 2017 köpte kubben loss honom från Torino och i höstas skrev skåningen på ett nytt femårskontrakt – med en tydlig vision.

– Leeds har varit mitt andra hem sedan dag ett. När jag spelar får jag mycket kärlek från fansen och jag är riktig glad över att stanna här. Leeds är en klubb som hör hemma i Premier League och från början har jag sagt att jag vill spela där med klubben. Vi kommer närmare och närmare och är på väg mot något bra.

Leeds har inte spelat i Premier League sedan 2003/04 och har efter det tagit sig igenom ett ekonomiskt stålbad. Efter degraderingen var skulderna såpass stora att Leeds till och med rasade ner i League One – bara ett par år efter att de spelade Champions League-semifinal mot Valencia.

På sistone har klubben fått ordning på ekonomin och etablerat sig i Championship, men Leeds har ändå inte kommit undan all turbulens. Under de fem senaste åren har klubben till exempel avverkat åtta tränare och haft hög spelaromsättning.

Med tanke på historiken (mycket på grund av storhetstiden på 70-talet) har Leeds blivit en klubb som många vill slå eller rent av föraktar. Därför tycker Pontus Jansson att det krävs en viss karaktär för att spela i Leeds United.

– Vi är ett lag som många hatar i England. Jag har sett det. Folk hatar oss av en anledning, och det är att Leeds var en fantastisk klubb förr i tiden. Folk i Sverige hatar Malmö FF också eftersom de är för bra för de andra lagen. Leeds har tagit sig igenom 10-15 tuffa år, men nu är vi på väg tillbaka. Låt dom hata oss, jag bryr mig inte.

Text: Marcus Heed
Källor: Sportbladet, Skysports, The Guardian

Läsarkommentarer