LINDAHL REDO ATT SKRIVA NÄSTA SUCCÉKAPITEL

Nyheter

hedvigI Rio de Janeiro skrev Hedvig Lindahl in sig i den svenska fotbollshistorien för evigt. Nu ska OS-mentaliteten kryddat med några nya anfallslösningar bana väg för ännu en succésommar.
– Att nå final är inte omöjligt, men en otrolig utmaning, säger den svenska landslagsmålvakten.

Det finns ingen plats som Maracana. Det finns ingen plats där myter frodas och legendarer skapas med samma magiska magnitud. Det är slutstationen i berättelsen om de brasilianska fotbollsdrömmarna. Det är platsen som bättre än någon annan förkroppsligar ”o jogo bonito” – den vackra fotbollen och den brasilianska folksjälens heliga mantra. En gassande Rio-eftermiddag förra sommaren la den brasilianska mittfältaren Andressinha bollen på Maracanas ena straffpunkt. 70 000 på läktarna. En hemmafinal inom räckhåll. Några rappa steg och ett skott i sidled. Då sträckte en 179 centimeter lång Katrineholms-dotter ut, räddade och snuvade Brasilien på deras drömfinal.

För Hedvig Lindahl finns det en tid före och en tid efter OS-silvret i Rio de Janeiro. I omgången innan gick hon rätt och räddade Alex Morgans straff när Sverige besegrade USA. Två ikoniska ögonblick som cementerade hennes status som världsmålvakt. Hennes insatser under året belönades med en andra raka Diamantbollen. Och när BBC i maj meddelade sina fem kandidater till världens bästa fotbollsspelare var Lindahl tillsammans med Melanie Behringer, Ada Hegerberg, Marta och Christine Sinclair nominerad. Nu reser Sverige till Nederländerna för ett Europamästerskap – och ligger lågt med att prata om målsättning.

– Vi har inte direkt pratat om målsättning. Men om jag utgår från mina egna tankar – vi har ett antal europeiska lag framför oss på världsrankingen. Att nå final är inte omöjligt, men en otrolig utmaning. Det handlar om att ha lite tur kring vilka man får möta i utslagsmatcherna till exempel, säger Lindahl och tillägger.

– Men som vi visade i OS. Allt kan hända.

TYSKLANDSSPÖKET

I OS nådde Sverige final till stor del tack vare en väldigt defensiv uppställning. Det pratades om parkerade bussar framför målet som Lindahl vaktade. För att framgångarna från Brasilien ska upprepas menar Lindahl att det är viktigt att försvarsspelet sitter.

– Man ska komma ihåg vad Sverige är väldigt bra på. Det tycker jag märks också tydligt här i England när man till exempel möter svenska lag. De är väldigt duktiga på att organisera försvarsspelet. Vi ska inte förringa den kunskapen. Det taktiska kunnandet som vi har i Sverige är stort.

Defensiven sitter som den ska. Nu jobbar landslaget på att få till fler varianter i anfallsspelet inför avfärden till Nederländerna.

– Så som vi höll på i OS kanske det blir lite lättläst, men vi jobbar på att ha ett varierat anfallsspel. Det har känts väldigt bra i år, vi har inte släppt in många mål. Förhoppningsvis gör vi något riktigt bra av Pias sista mästerskap.

För förbundskaptenen Sundhage blir det ett fjärde och sista mästerskap innan Peter Gerhardsson tar över. I premiärmästerskapet, EM hemma i Sverige, blev det ett brons efter att ha åkt ut i semifinalen mot Tyskland. I VM 2015 blev det uttåg i åttondelsfinalen mot Tyskland. I OS 2016 blev det silver efter finalförlust mot Tyskland. I EM-premiären 2017 väntar match mot… Tyskland.

– OS-finalen mot Tyskland var väldigt jämn sett till att vi var närmare då än någonsin. Revanschlustan lär vara stor i sommar. Det kan vara bra att vi får dem tidigt. Men egentligen spelar det inte så stor roll. Vi slår ur underläge och har positiva känslor.

”BÖRJAR HÄNDA GREJER I ITALIEN”

Tyskland har vunnit de sex senaste Europamästerskapen och toppar FIFA:s världsranking. Men mycket har hänt i Tyskland den senaste tiden. Landslaget genomgår en stor generationsväxling där bland annat tidigare lagkaptenen Saskia Bartusiak har gått i landslagspension.

– Mycket hänger på Dzsenifer Marozsan som gjorde mål på oss i OS-finalen. Mycket går via henne, så vi får försöka att kontrollera henne, säger Lindahl och fortsätter:

– Tyskland har alltid många bra spelare. Men vi har mer rutin.

Efter inledningsmatchen mot Tyskland i Breda reser Sverige österut till Deventer där Ryssland väntar.

– Vi mötte dem i Algarve och då gick det ganska lätt (4-0). De hade inte så mycket att komma med. Men det kommer ju inte att vara så lätt på EM. Jag har full respekt för spelarna och det finns spelare där som har erfarenhet från Champions League.

Gruppspelet avslutas sedan med match mot Italien i Doetinchem:

– De känns som ett land som smyger lite i vassen. Likt i många andra ligor börjar det hända grejer där. Så vi får se upp lite för Italien. Vi kommer såklart att läsa in oss på dem och ha stor respekt. Men vår fysiska status kommer ändå att ta överhanden.

”SPÄNNANDE UTVECKLING”

EM väntar runt hörnet. Men här och nu är det fullt fokus på Chelsea. Sedan 2015 är Lindahl proffs i den engelska huvudstadsklubben. I generella drag har den engelska damfotbollen under flera år varit väldigt bortprioriterad vad gäller sponsorpengar. Men nu pratar många om en allt mer positiv trend i England. En ny och modernare serie och bättre fördelade sponsorpengar har gett resultat. På landslagsnivå tog England sin första medalj någonsin då de bärgade ett brons på Kanada-VM.

England placerar sig numera före Sverige på Fifas världsranking. En aspekt som också har gagnat utvecklingen är att flera av Englands vansinnigt resursstarka storklubbar mer och mer börjat investera i damfotboll. Arsenal är den historiska jätten med bland annat 14 ligatitlar och en Champions League-seger (som vanns efter seger mot Umeå IK). De senaste säsongerna har i synnerhet Chelsea och Manchester City (där Kosovare Asllani är en av stjärnorna) satsat på sina damlag – något som har givit stora resultat.

– När herrklubbarna väl bestämmer sig för att satsa på damfotboll kan det gå väldigt snabbt, konstaterar Hedvig Lindahl.

Hon fortsätter:

– Jag förstod att det händer mycket grejer, men den engelska ligan är ändå bättre än vad jag hade väntat mig. Det har hänt så mycket med många internationella spelare som har kommit hit. Det är väldigt spännande att få vara med om den här utvecklingen.

BRUTET FINGER INFÖR EM

För hennes Chelsea blev det en historisk första ligatitel 2015. Förra säsongen vann Manchester City sitt första ligaguld och åkte ut i Champions Leagues semifinal.

– Det är väl Chelsea och City som driver på utvecklingen. Men sen är det inte jättelångt ner till de andra lagen. Liverpool känns ganska heta. Arsenal är en utmanare som fått otroligt bra spelare. Även Birmingham är bra, summerar Lindahl.

Under våren har Chelsea medverkat i den vårserie som det engelska fotbollsförbundet valde att lägga in för att minska glappet innan säsongen 2017/18 startar med ett nytt format efter EM. Men uppladdningen inför mästerskapet har fått sig en liten potentiell törn. På en träning med Chelsea tränade laget straffar då ett skott via ribban studsade ner på Lindahl som ådrog sig en fraktur i ena fingret.

– Jag har fått fingrar ur led tidigare och kände igen känslan, det blev liksom avdomnat direkt. Så jag sprang direkt till sjukgymnasten och så fixade han det direkt, berättar hon en knapp vecka senare.

Istället för att stå i mål får Lindahl under några veckor istället fokusera på gym och kondition. Hon kommer även att vara med som utespelare och jobba mycket med fötterna. Någon oro för att inte hinna bli helt återställd till EM är det inte tal om.

– Alla som kan något säger att det inte bör vara någon fara, säger Hedvig Lindahl.

Text Karl Sundström

Läsarkommentarer