”Man vill alltid vara bäst och ha krav på sig”

Nyheter

aikHan är en av allsvenskans hetaste värvningar.
Kristoffer Olsson bromsar inte. Han tänker vinna SM-guld.

Det slog ner som en liten bomb i Sverige när Kristoffer Olsson skrev på för AIK inför säsongen. Han är bara 21 år, kapten för u21-landslaget som ska spela EM i sommar och en spelare med mycket erfarenhet trots sin låga ålder. Sportchefen Björn Wesström beskrev också värvningen som ”ett väldigt statement för AIK”.
– Jag valde AIK för att det helt enkelt är det bästa för min utveckling. AIK känns som det bästa alternativet för mig, allt från hur jag vill utvecklas till hur de vill använda mig. Det är den största orsaken. Sedan är det kul med det stora intresset runt omkring klubben. När man väljer en klubb gäller det att tänka mycket på helheten, säger Kristoffer Olsson till Match.
Den kreativa mittfältaren berättar att AIK:s filosofi var en del i beslutet att flytta till allsvenskan. Sedan Rikard Norling tog över ”Gnaget” under förra säsongen ändrades spelsättet från ett klassiskt 4–4–2 till ett trendigt 3–5–2, som tillämpas allt mer i Europa. Innan Kristoffer Olsson skrev på för AIK pratade han också med Rikard Norling om planerna.
– Det är bra med lite nytänk och lite ”outside the box”. Sedan är det upp till vad man har för material. Har man många snabba och tekniska yttrar passar kanske inte 3–5–2 så bra. Samma sak om man inte har så många backar. Man måste se vad det finns för spelare i truppen. Men det är kul med lite nytänk, och det är utvecklande för spelarna. Det är inte så många lag som använder vårt spelsystem. Gör vi det bra kan vi nog bli ganska starka. Det kan uppstå situationer där andra lag kanske inte är lika förberedda som vi.

FLYTTADE TILL ARSENAL SOM 16-ÅRING

Mittfältaren kom från Midtjylland där han tillbringade nästan tre säsonger, men i Sverige är Kristoffer Olsson kanske mest känd för att att ha tagit klivet till Arsenals akademi redan som 16-åring. Efter några år fick han chansen att träna med klubbens a-lag och under två säsonger var han med på lagets försäsongsturné.
– Det var väldigt lärorikt och kul på alla sätt. Första tiden är tuff mentalt. Man flyttar hemifrån i ung ålder, men jag vande mig rätt snabbt ändå. Man utvecklas hela tiden i en klubb som Arsenal. Det var därför jag valde att ta steget dit. Det är en nivå upp fotbollsmässigt, men jag kände ändå att jag kunde mäta mig med dem. Det är bra för självförtroendet.
Idag följer han Arsenal från distans. I Premier League-jätten finns också flera spelare som Kristoffer lärde känna under sin tid i London.
– Jag följer dem ibland eftersom jag har några vänner som spelar där. När det är matcher på tv så väljer jag ju oftast att titta på Arsenal. Hector Bellerin var jag ganska nära och det är kul att det går så bra för honom. Han har alltid varit duktig, men så bra som han är nu trodde man nästan inte att han skulle bli. Jag är glad för hans skull.
Du har varit i en europeisk storklubb och knackat på dörren till a-laget. Vad krävs för att nå hela vägen?
   – Det är mycket. Allt från kvalitet till fysik. Spelarna på den nivån skaffar sig alltid tid, den där extra halvsekunden som kan göra stor skillnad. Det är högt tempo och det gäller att prestera vecka ut och vecka in. Det är ett mål att nå dit, även om det är några nivåer upp.

”JAG BROMSAR INTE, VI KAN VINNA GULD”

I årets AIK är Kristoffer Olsson ett av flera spännande nyförvärv. Inför säsongen har Stockholmsklubben även hämtat in Simon Thern på lån från Heerenveen, återvändande Henok Goitom och Sulejman Krpic. Ifjol slutade ”Gnaget” tvåa i allsvenskan.
– Det känns som att vi har en jävla tro i truppen och något bra på gång. När vi får ihop det tror jag vi kommer att vara svårslagna. Om man ser på de senaste säsongerna har AIK alltid varit i toppen, men inte nått hela vägen. Jag bromsar inte, vi kan vinna SM-guld. Laget har tappat några spelare, men vi har också fått in några nya. Allt handlar i grunden om kvalitet. Ser man på spelarna i truppen ska vi vara med och slåss om guldet.
Hur är kraven och trycket och bland supportrarna?
   – Jag har inte känt av det så mycket än, men man känner ändå suktandet efter SM-guld. Det är så det ska vara. Man vill alltid vara bäst och ha krav på sig. För egen del presterar jag när det funkar så och jag hoppas det kommer att passa mig här.
Du låter jäkligt taggad.
   – Ja, den sista tiden i Danmark var ganska negativ. Nu är jag positiv till det mesta. Jag vill vinna matcher och användas på sättet som jag vill. Det ska bli kul och jag ser fram emot säsongen enormt mycket. Alla derbyn och ett u21-EM i sommar. Jag har ju aldrig spelat i allsvenskan heller och det ska bli spännande.


Kristoffer Olsson

född: 30 juni 1995. klubb: AIK. position: Central mittfältare.

Läsarkommentarer