Marco Reus: ”Jag är fri i Dortmund”

Tema

reusStändigt trogen trots misslyckade resultat. Marco Reus ska leda Dortmund tillbaka mot toppen.

I många år har Bayern München förstärkt sin position som Tysklands nummer ett genom att värva nyckelspelare från konkurrenterna i Bundesliga. De har till exempel hämtat både Mario Göte och Robert Lewandowski från Borussia Dortmund under de senaste två åren och det har länge ryktats om att Bayern ska göra samma sak med Marco Reus. Dortmunds playmaker har jagats av Europas toppklubbar i flera år, men han har bestämt sig för att stanna i Bundesligas främsta publiklag. I våras skrev han på ett nytt kontrakt med klubben trots att Dortmund bara slutade sjua i ligan och missade Champions League-spel för första gången på flera år.

– Jag är glad över att ha förlängt kontraktet. När jag kom hit sa jag att jag ville uppnå saker Jag har en känsla av att det inte är över, även i den här situationen. Vi förlorar ihop och vi vinner tillsammans, sa Reus.

Marco Reus har ännu inte vunnit några titlar med Dortmund, men han tvekade inte på att stanna eftersom han presterar som bäst i sin favoritklubb.

– Om jag är fri kan jag göra mina bästa prestationer och i BVB har jag den känslan: Jag är fri. Dortmund är min hemstad, min familj bor här och jag har mina vänner här. Jag vill uppleva hur det kommer att vara i den staden om vi vinner en ligatitel. Jag ger allt för att det ska hända och jag har en stark känsla av att vi klarar av det en dag, säger Reus.

Spelstil från tjeckisk ungdomsidol

Reus är född och uppvuxen i Dortmund och spelade i ungdomslagen i tio år. Som ungdomsspelare i klubben gick han ofta och tittade på Dortmunds matcher. Där inspirerades han av Tomas Rosicky som då var en av klubbens största stjärnor.

– Min idol var Tomas Rosicky. Han brukade vare helt fenomenal. Han hade ett så bra öga för luckor och visste alltid var hans lagkamrater befann sig på planen. Och han var så snabb, hade en fantastisk teknik och var så intelligent och mogen även om han var ganska ung när han spelade i Dortmund. Jag kopierade allt som han gjorde, jag hade till och med svettband på mig eftersom han hade det.

Men genombrottet som a-lagsspelare kom inte i moderklubben. Reus lämnade för att han inte fick tillräckligt med speltid i juniorlaget och via Rot Weiss Ahlen hamnade han i Borussia Mönchengladbach där han gjorde succé. Efter tre säsonger och ett lyckat EM med tyska landslaget 2012 värvade därför Dortmund tillbaka honom och utvecklade kreatören till en av Europas bästa playmakers. Under Reus debutsäsong kom Dortmund tvåa i ligan och gick till final i Champions League där man förlorade mot Bayern München. Reus bildade en urstark trio med Robert Lewandowski och Mario Göte och gjorde 13 mål och nio assist i ligan. Säsongen efter var kanske hans bästa hittalls i karriären. På 30 matcher snittade Reus nästan en poäng per match och gjorde 16 mål, 13 assist (flest i ligan) och skapade näst flest målchanser av alla spelare i ligan.

Skadeproblem och fiaskosäsong

Sedan startade skadeproblemen. Reus missade bland annat VM i Brasilien (där Tyskland blev världsmästare) på grund av en fotskada och missade även stora delar av höstsäsongen på grund av andra skador. Det var även då som Dortmund sjönk allt längre ner i ligan. Efter 19 omgångar låg de gulsvarta till och med sist i Bundesliga, men när Marco Reus var tillbaka i form började laget att klättra uppåt i tabellen igen. En säsong som kunde slutat i superfiasko blev ändå okej efter omständigheterna. Dortmund gick till final i tyska cupen (förlorade mot Wolfsburg) och slutade sjua i ligan, som ändå ledde till en plats i Europa League.
Reus spelade bara 20 matcher i ligan och gjorde sju mål och fem assist. 26-åringen hann ändå med att spela fram nyckelpassningar till 49 avslut. Ett snitt på 2,45 nyckelpassningar per match. Hade han spelat alla matcher i Bundesliga med det snittet hade han slagit näst flest nyckelpassningar i hela ligan (efter fjolårets suverän Kevin De Bruyne). Reus var ändå inte helt nöjd med säsongen, mycket beroende på lagets prestationer och skadorna.

– Det var en extremt tuff tid för mig. Det finns inget jag älskar mer än att få spela fotboll. Att inte kunna hjälpa grabbarna och att hjälplöst få sitta på läktaren var inte riktigt det jag hade tänkt mig. Jag drog ett streck över förra säsongen eftersom det var första gången i karriären som det inte gick som önskat för mig. Nu har jag jobbat väldigt hårt, så den här säsongen kommer att få en bättre kurva.

Och det är en del nytt i Dortmund. Tomas Tuchel är ny tränare efter Jürgen Klopp, som avgick efter säsongen. Men laget har fått behålla nyckelspelare som Reus, Mats Hummels och Ilkay Gündogan som också ryktades till andra klubbar. Redan i första matchen visade Dortmund att man tänker tillhöra toppen i år. BVB besegrade toppkonkurrenten Mönchengladbach och Reus var tillbaka i form med ett mål och en assist.

Text Marcus Heed

Källor Kicker, The Guardian

Läsarkommentarer