Marseille – januarifönstrets stora vinnare?

Nyheter

evra_omUnder januari har Marseille värvat både Dimitri Payet och Patrice Evra.
Efter några tuffa år har den klassiska storklubben börjat klättra i tabellen.

Har Marseille gjort Europas bästa transferfönster i januari? Den franska storklubben har några struliga år bakom sig med dåliga tabellplaceringar och en osäker ekonomi. Men nu verkar OM vara redo för en ny satsning efter några stora försäljningar (bland annat Michy Batshuayi till Chelsea i somras) som de har använt till att bygga en ny slagkraftig trupp.

I januari har klubben värvat tillbaka storstjärnan Dimitri Payet, som var missnöjd och ville bort från West Ham. 29-åringen var en av EM:s bästa spelare förra året och gjorde succé under sin korta tid i Premier League. Men ”The Hammers” var allt annat än nöjda med fransmannens beteende under den senaste tiden.

– Vi vill föra till protokollet vår uppriktiga besvikelse över att Dimitri Payet inte visade samma engagemang och respekt till West Ham som klubben och fansen visade för honom. Speciellt när vi gav honom ett lukrativt kontrakt på fem och ett halvt år redan förra säsongen, säger West Hams ordförande David Sullivan.

En annan spelare som värvats till Marseille i januarifönstret är Patrice Evra. Den rutinerade vänsterbacken har varit en viktig spelare för franska lanslaget och Juventus under de senaste åren, men tappade sin plats hos den italienska giganten. Evra debuterade i helgen när Marseille besegrade Montpellier med 5–1.

– Det är perfekt. Jag kunde inte drömma om en bättre debut, sa Evra efter matchen.

”Han kommer ta tillbaka Marseille på en hög nivå”

Till sist har Marseille också värvat unge fransmannen Morgan Sanson under januari. 22-åringen fick göra sin hemmadebut igår mot Montpellier, klubben som han värvades ifrån. Mittfältaren har imponerat i Ligue 1 under säsongen med tre mål och sju assist på 22 ligamatcher. Förutom tre starka nyförvärv i januari har Marseille överlag lyckats med sina nya spelare. Swansea-lånet Bafitembi Gomis har gjort 13 mål i ligan och gjorde hattrick i gårdagens överkörning. Även inlånade Florian Thauvin (Newcastle) har övertygat med sex mål och fyra assist från sin ytterposition.

Under säsongen har Marseille klättrat i tabellen. Förre Roma-tränaren Rudi Garcia utsågs till ny tränare efter en trög start på ligan. Sedan dess har Marseille hämtat in på toppen och gårdagens seger gör att laget har Europaplatserna inom räckhåll.

– Jag tror att Marseille gjorde rätt i att plocka in Rudi Garcia. Han gjorde ett mycket bra jobb i Roma. Det är en bra tränare som kommer att ta tillbaka OM på en hög nivå, säger Roberto Mancini, som ryktades ta över Marseille när Garcia istället fick jobbet.

Med Payet och Evra i truppen visar Marseille att de menar allvar. Klubben är på god väg att etablera sig i toppen igen efter några struliga säsonger. ”OM” har inte vunnit Ligue 1 sedan 2009/10, men nu ser framtiden ljusare ut i södra Frankrike.

Läsarkommentarer