2013: MATHILDA JOHANSSON PRAKT

Guldskon

johansson_prakt

Grymt målsinne och ofta på rätt plats i straffområdet.
Så beskrivs årets vinnare av Svenska Guldskon.
– Det känns overkligt att få ta emot samma pris som både Lotta Schelin och Marta fått förut, säger Mathilda Johansson Prakt.

IFK Norrköping var överlägset i division 1 Östra Götaland. Med tre omgångar kvar säkrades seriesegern. Marginalen till tvåan Hovshaga blev till slut 14 poäng. 21 vinster på 22 matcher, 104 mål och bara 14 insläppta. Allt talade för att laget skulle göra en snabb comeback i elitfotbollen. Mycket tack vare nyförvärvet Mathilda Johansson Prakt, som gjorde 36 mål under säsongen. I första kvalmatchen borta mot Brommapojkarna gjorde Mathilda matchens enda mål och skapade ett gyllene läge att avgöra på hemmaplan helgen efter. Men inför 1 019 åskådare på Nya Parken förlorade IFK med hela 2–5.

– Det började jättebra och vi gjorde 1–0 efter fem minuter. Då var de tvungna att göra två mål för att ta platsen. När de gjorde 1–1 var det kanske lite nervigt, men ändå ganska lugnt. Sen tappade vi matchen helt och bollarna började rulla in på våra egna misstag. Jag kände inte alls igen oss. Det måste ha varit något mentalt, säger Mathilda Johansson Prakt.

Hur känns det direkt efter en sån match?

– Tomhet. Tungt och tomt. Det känns så surt när vi kämpat en hel säsong för att allt ska hänga på en match. Och så är vi så dåliga.

Och med lite perspektiv?

– Så har det varit en riktigt bra säsong och jag har utvecklats personligen och haft jättekul.

Det var Mathilda själv som tog kontakt med klubben inför säsongen. Det var klart sen innan att hon skulle flytta till Norrköping för att plugga Grafisk design och kommunikation. Tidigare spelade hon i seriekonkurrenten Landsbro, som i år var nykomlingar i division 1. Mathilda var lagets skyttedrottning i division 2 både 2011 (12 mål) och 2012 (14 mål). I år mer än fördubblades målskörden.

Vad beror det på tror du?

– Det har varit mycket nytt. Ny stad, ny skola och ett nytt lag. Det har varit inspirerande och jättekul. Att jag har gjort mer mål beror på att jag spelat i ett lag som det har gått väldigt bra för. Det är ju inte så att man kan göra alla mål själv liksom, det är hela laget som gjort att jag kunnat göra det. Det är självklart en bidragande orsak, men jag antar att jag har utvecklats också. Det har varit en utmaning att spela i division 1 och i ett lag som förra året spelade i söderettan.

”Jag gör svåra mål”

Omställningen från division 2 till division 1 verkar inte ha varit särskilt svår för 20-åringen. Hennes 36 mål på 22 matcher gör att hon vinner Svenska Guldskon med 1,5 poängs marginal före Tyresös skyttedrottning Christen Press (34,5 poäng).

Press missade Tyresös sista seriematch på grund av att hon åkte till USA för att spela landskamper. Ett mål i den matchen hade räckt för att komma upp i samma poäng som Mathilda och då hade Press vunnit Guldskon istället tack vare högre division.

– Det hade jag ingen aning om. Det känns overkligt att jag får ta emot samma pris som både Lotta Schelin och Marta fått förut.

Kommer du ihåg alla 36 målen?

– Nja.. nä. Några kommer man väl kanske ihåg lite extra.

Som?

– Det finns ett mål… det var typ en kontring och jag får bollen och går mot backen i en-mot-en-läge. På något sätt får jag med mig bollen och sen går jag förbi målvakten med någon fint och gör mål. Jag vet inte om det var så snyggt egentligen, men det var ett kul mål i alla fall.

Hur brukar du göra de flesta av dina mål?

– Jag brukar få höra att jag gör ganska svåra mål. Jag tycker nästan det är lättare att vara i ett trängt läge än att få det där självklara läget som man bara ska sätta. Det är mycket ”bollen ska in”, typ viljemål. Kanske att jag till och med slänger mig när jag skjuter.

Drömmer om allsvenskan

Du har gjort sju hattrick i år. Hur är det möjligt?

– Haha, jag förstår det inte riktigt själv. Men när man väl kommit in i ett flow så går det väl lättare. Jag har inte tänkt så mycket på att jag gjort så många mål. Det var flera som påpekade det i slutet av säsongen och då tänkte jag kanske lite mer på det. Oftast går jag bara ut och kör.

Tänker du att du måste göra lika många mål nästa år?

– Jag kan nog inte kräva av mig själv att jag ska göra 40 mål nästa säsong. Det är inget jag räknar med.

Det är fyra år sedan en spelare i Guldskons lägsta division vann priset. Då gjorde Martina Sandström 41 mål för Östersund i division 2. Någon månad senare värvades hon till allsvenska Sunnanå. Något liknande drömmer även Mathilda Johansson Prakt om.

– Just nu är det väldigt oklart med allt. Jag går ju i skolan här fortfarande, så vi får se. Det är väldigt öppet än så länge, säger hon själv om framtiden och fortsätter:

– Jag har som mål och dröm att spela så högt jag kan. Allsvenskan hade varit jättehäftigt. Det är en dröm.

Text Maja Johansson

Läsarkommentarer