MILANS CHANSNING

Nyheter

stjärnor_webb_0010_Layer-4Milan satsar högt och rustar som aldrig förr.
Gränsen mellan succé och konkurs är däremot hårfin.

Cirkus är ett ord som skulle kunna sammanfatta Milans senaste decennium. Från att ha varit en av Europas giganter, med en Champions League-titel senast 2007, har Milanoklubben under de senaste åren haft en tung period – präglad av misskötsel och sportsliga misslyckanden.

Med Zlatan Ibrahimovic i laget vann de Serie A 2010/11, men efter det halkade Milan efter rejält i toppen. På sex år har Milan inte lyckats vinna en enda titel, och på tre år har klubben inte ens lyckats kvalificera sig för Champions League.

Ifjol slutade Milan sexa i Serie A, förvisso ingen placering att skryta om även om det var den bästa på fyra år, men det fanns trots allt ett par glädjeämnen. Klubben sålde av gamla spelare, och istället tog unga spelare stora kliv. Underbarnet Gianluigi Donnarumma fortsatte att visa varför han redan nu kan klassas som en av Europas bästa målvakter, Alessio Romagnoli ledde backlinjen och Manuel Locatelli sänkte Juventus hemma på San Siro.

”DET VAR EN DRÖMSOMMAR”

Nu siktar Milan på att utmana om titlar igen efter ett galet transferfönster. Klubben har värvat hela tio nya spelare för totalt mer än två miljarder kronor. Den största värvningen, Leonardo Bonucci från Juventus för 400 miljoner, framstår dessutom som ett fynd i jämförelse med andra affärer i Europa. Bland de andra förstärkningarna finns bland annat Mateo Musacchio, Franck Kessie, Ricardo Rodríguez, Hakan Calhanoglu och André Silva.

– Det är fantastiskt. Jag trodde aldrig att Bonucci skulle komma till oss. Allt jag kan säga är att jag aldrig varit med om en sån här sommar. Vi har köpt spelare som man i början av transferfönstret tänkte: ”Ja, det skulle vara trevligt om de kom hit”. Och så kom de på riktigt, säger lagets mittfältare Giacomo Bonaventura.

Milans tränare, den gamla måltjuven Vincenzo Montella, var också exalterad över värvningarna.

– Det var en drömsommar. Kanske har antalet spelare vi köpt och kostnaden för dem orsakat en röra, men faktum kvarstår att klubben har gjort något extraordinärt. Det här laget kommer att formas över tid och jag skulle vilja vara den tränare som får tillbaka klubben bland de fem bästa i världen.

STORA RISKER

Det är inget snack om att Milan var ”Silly Seasons” största aktör i Italien. Men storsatsningen kan också leda till att klubben blir den största förloraren. Anledningen är bakgrunden till värvningarna. I flera år har Silvio Berlusconi desperat velat sälja klubben på grund av de ekonomiska svårigheterna. Till slut blev den kinesiske affärsmannen Li Yonghong ny ägare och för att finansiera Milans satsning (och tidigare skulder) har han lånat pengar från den amerikanska hedgefonden Elliot Management.

De skumma affärerna har dragit till sig ögon från Uefa och redan i oktober 2018 ska miljardlånen betalas tillbaka till hedgefonden. Om Milan inte lyckas med det och inte förbättrar sina sportsliga resultat riskerar klubben att hamna i konkurs och stå utan spelare redan om två år.

Att Milan skulle utmana Juventus om ”Scudetton” redan den här säsongen kanske är väl tidigt och orealistiskt. Men ”Rossoneri” hoppas på att bli en toppklubb snart efter några tunga år. Med en spännande trupp bestående av dyra nyförvärv borde i alla fall Milan kunna hota Napoli, Roma och rivalen Inter om Champions League-platserna.

– Jag valde Milan eftersom de hade det mest ambitiösa projektet. Jag lever för utmaningar. I mitt huvud har jag en tanke om att upprepa resan jag hade med Juventus, där vi började en ombyggnad och blev ett topplag. I Milan vill jag nå ännu högre. Inom fyra år hoppas jag att vi kan vinna Champions League. Jag vill vinna alla titlar, säger Leonardo Bonucci.

Källa: Gazetta dello Sport


STRULADE MED KONTRAKTET – FICK IN BRORSAN

Även om Milan har lyckats rekrytera en handfull klasspelare var transferperioden inte helt smärtfri. Under sommaren ryktades det (med god hjälp av agenten Mino Raiola) att Gianluigi Donnarumma vägrade skriva på ett nytt kontrakt och ville lämna klubben. Det taktiska draget rörde upp känslor och i U21-EM kastade tillresta Milan-supportrar in dollarsedlar för att håna sin målvakt. Till slut förlängde Donnarumma ändå sitt avtal, med kravet att äldre brorsan Antonio också skulle få ett kontrakt av Milan.

Läsarkommentarer