NORRA JÄTTENS KRISLÄGE

Nyheter

SunderlandDe klarade sig undan nedflyttning i Premier League i flera år.
Nu är Sunderland i fritt fall.

Det lilla länet Tyne & Wear är ett av fotbollens mest passionerade ställen i England. Området har två av landets största publiklag i två stora städer, Sunderland och Newcastle, och har en stark tradition av att fostra toppspelare. Även om framgångarna har varit få i modern tid (ingen av klubbarna har vunnit ligan sedan 1936) så finns Sunderland och Newcastle United med på fjolårets topp-tio-lista över publiksiffror i engelska ligasystemet.

Ifjol hade Newcastle ett snitt på över 50 000 åskådare och Sunderland var inte mycket sämre med ett hemmasnitt på drygt 41 000. I en intervju med Soccerbible berättade Liverpools lagkapten och Sunderland-produkten Jordan Henderson om det stora intresset i norr.

– De älskar sin fotboll uppe i norra England. Det är ett väldigt passionerat ställe och stämningen kan vara elektrisk på både Stadium of Light och St. James’ Park. Supportrarna älskar när helgen kommer efter att ha arbetat hela veckan. Att få möjligheten att se sitt lag spela och förhoppningsvis uppleva den ovärderliga känslan av att vinna. Det är mycket stolthet i området, säger Henderson.

THE GREAT ESCAPE

Sunderlands största rival Newcastle har åkt ner i Championship två gånger under det senaste decenniet, men i våras var det till slut Sunderlands tur att börja om i andraligan – samtidigt som ”The Magpies” tog klivet upp i Premier League igen. Fram tills dess hade Sunderland blivit något av en expert på att överleva med minsta möjliga marginal – under kaotiska förhållanden.

2012/13 klarade de sig undan med tre poäng, trots att de bara vann två matcher efter januari. Året efter hade laget i stort sett båda benen i graven efter en miserabel säsong. Efter en poäng på de åtta första matcherna och en dyster trend under våren talade allt och lite till för att ”The Black Cats” skulle åka ur Premier League. Men tränaren Gus Poyet langade fram ett mirakel och i de fem sista matcherna tog Sunderland fyra segrar och besegrade både Chelsea och Manchester United på bortaplan. Laget hamnade på 14:e plats och den omöjliga vändningen fick namnet ”The Great Escape”.

– Detta kommer att bli ihågkommet för alltid. Folk kommer att prata om det här i många år och säga att Sunderland gjorde det. Det är möjligt. Även om man ligger sju poäng bakom med sex matcher kvar så kan man lyckas, sa tränaren Gustavo Poyet.

RISKERAR ÄNNU EN NEDFLYTTNING

Sunderlands överlevnadsinstinkt höll dem undan från att åka ur de nästföljande två säsongerna också, men i våras kom verkligheten ikapp. Med David Moyes som manager slutade Sunderland sist i tabellen och var egentligen aldrig nära att upprepa ”The Great Escape”.

Den första tiden i Championship har fortsatt på inslagen väg. I början av november låg Sunderland på nedflyttningsplats och nu riskerar klubben att rasa ner ytterligare en division, till League One. Även om ”The Black Cats” nu spelar i en sämre division hade de sent i november inte lyckats vinna på Stadium of Light på elva månader. 17 december 2016 kom senaste hemmasegern. Och när Simon Grayson fick sparken efter 15 omgångar blev han den sjunde tränaren på fyra år att bli avskedad.

– Förlorarkulturen och mentaliteten har satt sig så djupt att Sunderland inte ens kan mäta sig mot dåligt Championship-motstånd nuförtiden. Förut förlorade vi mot de bästa klubbarna i England. Nu är det istället Barnsley, Ipswich, Sheffield United och andra som vänder på oss, säger den förre Sunderland-anfallaren Gary Rowell.

Trots misären gör fansen allt de kan för att hålla i. Publiksiffrorna har sjunkit, men trots en dyster hemmaform och läget i tabellen har Sunderland haft ett hemmasnitt på 28 000 under hösten.

Källor: telegraph, sunderlandecho.

Sunderland

GRUNDAD: 1879.
ARENA: Stadium of Light (49 000).
LIGATITLAR: 6 (senast 1935/36).
EUROPAMERITER: –.
ÖVRIGA TITLAR: 2 FA-cupen (1936/37 och 1972/73).


Artikeln om Sunderland är en del av Championship-temat Gamla Storheter. Läs om de andra jättarna i engelska andraligan här.


Läsarkommentarer