NYA GENERATIONEN: FRIDOLINA ROLFÖ

Nyheter

rolfö_1OS i Brasilien innebar både ett genombrott och ett benbrott. Några månader senare var Fridolina Rolfö tillbaka som svensk mästare och nyblivet utlandsproffs.
– Att flytta till Bayern var ett ganska enkelt val.

När Fridolina Rolfö spelade sitt första stora mästerskap förra sommaren var hon både högst upp på toppen och långt nere i källaren. Sverige försvarade sig till ett OS-silver i Brasilien och Fridolina fick sitt landslagsgenombrott när hon fick chansen från dag ett.

– Det var helt fantastiskt. Ett superroligt mästerskap, framförallt för att det gick så bra och att vi tog silver. Vi stod för en fantastisk prestation. Även på sättet vi gjorde det på. Fotboll kan spelas på många olika sätt, men vårt försvar gjorde att vi tog oss långt.

Men i kvartsfinalen mot USA var olyckan framme för Rolfö. Efter 18 minuter tvingades hon bryta matchen efter att ha brutit foten. På bänken fångade tv-kamerorna en gråtande Rolfö som sedan fick följa resten av mästerskapet på kryckor. Sverige tog sig till final efter två dramatiska straffläggningar, men i sista matchen blev Tyskland för svårt.

– Det var fruktansvärt. Jag var helt knäckt. Det var ju värsta tänkbara scenariot för mig. Jag spelade min största match någonsin mot ett stort fotbollsland som USA och tvingades utgå med en bruten fot. Jag visste inte vad jag skulle göra, säger Rolfö och fortsätter:

– Ledningen frågade mig om jag ville åka hem eller stanna kvar. Jag funderade lite och bestämde mig ändå för att stanna kvar i Brasilien. Att få vara med på resan var ju det enda glädjeämnet som fanns kvar. Då kunde man inte bryta ihop och sitta och gråta. Jag levde mig in i det och pushade tjejerna.

Kunde du ändå känna dig delaktig? Du startade ju trots allt fyra matcher.

– Ja, absolut. Jag kände att jag fick bidra och hjälpa laget. Jag fick mycket speltid och gjorde det bra när jag fick chansen. Men det hade ju varit ännu roligare om jag hade kunnat vara med i de viktigaste matcherna.

rolfo_web

TILLBAKA SOM MÄSTARE

Efter OS väntade en positiv höst hemma i Sverige. Fridolina kämpade sig tillbaka från skadan och gjorde comeback i samband med att Linköpings FC vann SM-guld. Laget gick obesegrade igenom allsvenskan och Rolfö gjorde nio poäng (fem mål, fyra assist) på 13 matcher. När säsongen var slut trodde Rolfö att hon skulle försvara SM-guldet med Linköping nästa år, men ett samtal från södra Tyskland vände upp och ner på situationen.

– Jag har varit ganska sugen på att testa en annan liga under en längre tid, men jag visste inte när det skulle hända. Min plan var inte att det skulle hända nu, det kunde jag bara drömma om. Men sen kom chansen och jag tog den. Bayern ville ha mig och jag kände att jag ville spela där. Tyskland har den bästa ligan i världen just nu så det var ett ganska enkelt val.

I Bayern München har 23-åringen från Kungsbacka blivit en del av ett stort stjärnbygge. Melanie Behringer var nominerad till Ballon d’Or och i laget finns flera andra tyska landslagsspelare som Leonie Maier, Sara Däbritz och Simone Laudehr. Bayern har blivit tysk mästare två år i rad och är numera ett lag som utmanar de allra bästa i Europa.

– Den första tiden i Tyskland har gått bra. Jag är jättenöjd hittills och allt känns väldigt spännande. Fotbollen är ganska lik den hemma i Sverige, men den största skillnaden är träningsmängden. Vi tränar mer och längre.

Hur skiljer sig mentaliteten på träning?

– Det är mycket tuffare. Framförallt hur man säger saker. I Sverige kommer kritik på ett lite mer konstruktivt sätt. I Tyskland är det väldigt rakt. Man skriker oftast saker rakt ut på ett tufft sätt.

Gillar du den inställningen?

– Jag gillar den ärliga delen. Folk säger vad de tycker och tänker och det är högt i tak. Man går inte och pratar vid sidan om, allt kommer fram.

BAYERNS SATSNING

På herrsidan är Bayern München en gigant i fotbollsvärlden De har vunnit 26 Bundesligaguld och är en av Europas största klubbar med fem Champions League-titlar. För några år sedan startades en satsning på damsidan (även om damsektionen funnits i 47 år) och på kort tid har de blivit en klubb som tillhör Europatoppen. Rolfös nya lag siktar nu mot en tredje ligatitel.

– Man märker av att det är en stor klubb. Damlaget har fått mycket hjälp av herrarna för att kunna bygga en stark organisation. Allt känns väldigt professionellt. De sakerna finns inte i Sverige. Herrlagen satsar inte på damerna, som i sin tur inte har möjlighet att bygga egna arenor eller anläggningar på egen hand.

Bayern har en toppmodern anläggning på Säbener Strasse med de bästa faciliteterna. Har damlaget samma förutsättningar?

– Vi håller till där ibland. Vi har spelat en del där nu på konstgräs när det har varit kallt i Tyskland. Till vardags är vi på ett annat ställe, men nu i maj har de byggt en ny anläggning för damerna och ungdomarna. Där kommer det att finnas gym, pooler och många planer så vi kommer också att få jättebra förutsättningar.

Under vårsäsongen har Fridolina Rolfö spelat Algarve Cup med landslaget. Till sommaren väntar EM i Holland där Sverige ska möta Tyskland (igen), Italien och Ryssland.

– Jag hoppas på en bra EM-sommar. Vi har fått en intressant grupp och jag hoppas att vi har stora chanser att ta oss långt. Efter OS har vi alla möjligheter till det.

rolfö_2

”MÅSTE HELA TIDEN BEVISA”

Du var delaktig i OS och har gjort 13 landskamper. Känner du dig etablerad?

– Nej, det krävs mycket för att bli etablerad. Jag känner mig inte säker. Jag måste hela tiden bevisa vad jag går för. Sedan har jag haft lite skador under det senaste året och det gör ju också att det blir lite osäkerhet. Men så länge jag är frisk och får träna så hoppas jag att få hitta en bra känsla och känna mig mer etablerad.

Efter EM kliver Peter Gerhardsson in som ny förbundskapten. Hur ser du på det valet?

– När man hörde att det skulle bli en ny förbundskapten började man fundera lite. Vilka skulle det kunna bli? Hans namn dök inte upp i mitt huvud. Det valet kändes överraskande. Men jag känner till Gerhardsson eftersom jag är från Göteborgsområdet och han har tränat BK Häcken i många år. Jag kollade lite på några matcher efter beskedet och vet lite hur hans lag har spelat. Jag ser verkligen fram emot det.

Text Marcus Heed
Foto Johanna Lundberg, Bildbyrån

Läsarkommentarer