ÖDESMATCHER I SYDAMERIKA

Nyheter

messi_1Ett fiasko-kval med tre olika tränare gör att Argentina kan missa VM.
Nu avgörs det om Messi får ytterligare en chans att bli världsmästare.

De har tagit sig elva raka VM och är en av fotbollens mäktigaste nationer. Argentina har vunnit två VM-guld (1978 och 1986) och i förra mästerskapet tog de en silvermedalj efter finalförlusten mot Tyskland. Nu riskerar Argentina däremot att missa VM i Ryssland nästa sommar.

Visst vore det helt osannolikt med en VM-fest utan Argentina? Med världsspelare som Leo Messi, Paulo Dybala, Gonzalo Higuaín, Mauro Icardi och Angel Di María i laget borde det vara omöjligt att inte kvalificera sig till ett VM. Men så ser verkligheten ut för tillfället. Inför de två sista matcherna av kvalet i Sydamerika ligger Argentina på femte plats, visserligen på playoff men också bakom direktplatserna.

På 16 matcher har ”Albiceleste” bara lyckats ta sex segrar och bland de misslyckade resultaten finns bland annat en hemmaförlust mot Ecuador (0–2), en överkörning av Brasilien (0–3) och ytterligare förluster mot både Paraguay och Bolivia. Kort sagt har det varit kaos i ett Argentina som haft tre olika tränare under detta VM-kvalet och inte alls lyckats få spelet att stämma.

– Trots alla dåliga saker och skiten som vi sitter i så har vi fortfarande allt egna händer. Vi måste vara starka och komma ur denna situation. Vi måste vi vara mer enade än någonsin. Alla här strävar efter samma sak – att kvalificera sig till VM, säger Leo Messi som gjort fyra mål i kvalet.

Brasilien klara – även Chile kan missa

Nu väntar två ödesmatcher som kommer att avgöra Argentinas VM-drömmar. På torsdag möter de Peru på hemmaplan. De båda nationerna ligger på samma poäng, och en förlust där skulle innebära att Argentina missar en direktkvalificering till Ryssland. Och i den sista avgörande matchen möter Messi och kompani Ecuador på bortaplan. Om Argentina misslyckas ännu en gång finns det fortfarande en räddningsplanka – förutsatt att de behåller sin femteplats. Då får Argentina möte Nya Zeeland i playoff. En nation som ligger på 113:e plats på Fifas världsranking.

Bakom Argentina skuggar en annan stor fotbollsnation som också kommer att göra allt för att nå VM. Chile, med stjärnor som Claudio Bravo, Arturo Vidal och Alexis Sanchez, har bara skramlat ihop till 23 poäng och som tabellen ser ut inför de sista två matcherna kommer chilenarna att missa VM. I sista matchen möter de dessutom formstarka Brasilien på bortaplan.

Brasilien är redan klara för VM och det mesta talar även för att Uruguay och Colombia blir det efter nästa match. Det återstår om Sydamerikas två andra jättar lyckas vända på den negativa trenden och kvalificeras sig för VM 2018.

TABELLEN
Nation Matcher Segrar Oavgjorda Förluster Målskillnad Poäng
1. Brasilien 16 11 4 1 +27 37
2. Uruguay 16 8 3 5 +10 27
3. Colombia 16 7 5 4 +3 26
4. Peru 16 7 3 6 +1 24
5. Argentina 16 6 6 4 +1 24
6. Chile 16 7 2 7 +1 23
7. Paraguay 16 6 3 7 -6 21
8. Ecuador 16 6 2 8 0 20
9. Bolivia 16 4 1 11 -20 13
10. Venezuela 16 1 5 10 -17 8

Läsarkommentarer