OKÄNDA TALANGFABRIKEN

Nyheter

fletcher moss 1I omklädningsrummet läcker det i taket, men på de stora arenorna glänser den främsta talangen. Match har besökt Fletcher Moss Rangers, den lilla ungdomsklubben i Manchesters utkanter som har försett de brittiska proffsklubbarna med 82 spelare. Men i strålkastarljusens skugga pågår en helt annan kamp.

Den 25 februari 2016 var en vanlig ovanlig kväll för Fletcher Moss Rangers utvecklingsansvarige David A Horrocks. Tillsammans med klubbens dåvarande ordförande satt han och pratade igenom olika klubbärenden. Det var en kväll som vilken kväll som helst. Sedan plingade det till i telefonen.

”Marcus sitter på bänken”, stod det. Den Fletcher Moss-skolade Manchester United-ynglingen Rashford satt ombytt och redo för Europa League-returen hemma mot Midtjylland. Han hade tidigare suttit med på bänken en gång, men utan att få seniordebutera. Horrocks och ordföranden pratade vidare innan det efter en stund plingade till igen. ”Martial är skadad, Marcus startar”. Här började pulsen stiga.

En stund senare kom det tredje sms:et. ”Sky Sports nämnde just Fletcher Moss i sin sändning”. Därefter smällde Rashford in två mål inom loppet av tolv minuter och skrev in sig i Uniteds historia som den yngsta målskytten i Europacupsammanhang. En saga för god för att vara sann för Fletcher Moss Rangers och David A Horrocks.

– Förlåt. Jag blir väldigt emotionell när jag berättar om det här, säger han knappt ett år senare på sitt stammis-kafé i Didsbury.

RASHFORD-EFFEKTEN

Fletcher Moss Rangers är en ungdomsklubb i Manchester-stadsdelen Didsbury. Horrocks har varit med nästan ända sedan den bildades 1986. I dag är han pensionär men arbetar ideellt för Fletcher Moss med den högtidliga titeln ”Academy development officer and skills coach”.

Han var med i slutet av 80-talet och såg när en ung Wes Brown kom till klubben efter att tidigare bara ha spelat fotboll på gatan. Några år senare lämnade Brown för Manchester United där han växte upp och vann allt som gick att vinna. Brown öppnade ett fönster mot proffsvärlden. Ett fönster som, tack vare Marcus Rashfords succé, numera står vidöppet i Fletcher Moss. Före Rashfords genombrott har spelare som Danny Welbeck (Arsenal), Ravel Morrison (QPR, på lån från Lazio), Ezekiel Fryers (Crystal Palace) och Cameron Borthwick-Jackson (Wolverhampton på lån från United) alla tagit sina första fotbollssteg på Mersey Banks gigantiska gräsyta.

En helt vanlig lördagsmorgon några kilometer från Old Trafford springer barn och ungdomar runt på denna gräsyta inklämd i ett typiskt bostadsområde. Det lätta duggande regnet kommer och går – men tycks aldrig upphöra helt. Fältet påminner om alla de gräsytor som varje sommar tar emot svenska fotbollsungdomar i diverse ungdomscuper. Men här säljs det varken godisremmar eller colaburkar. Här spelas det bara fotboll. På vissa av planerna spelar några av klubbens lag matcher. På andra pågår klubbens lördags-fotbollsskola. Det är barn och vuxna överallt. Mycket tack vare en viss tonåring från Wythenshawe i Manchesters södra utkanter.

– Jag måste tacka Marcus. Sedan han gjorde två mål mot Midtjylland så har vår fotbollsskola ökat i intresse. Vi hade 54 nya spelare året före, och nu har vi 98, berättar Horrocks.

För David A Horrocks och hans Fletcher Moss Rangers finns det en tid före och en tid efter Marcus Rashfords succédebut. För medan Rashford följde upp med två mål mot Arsenal, derbyavgörande mot City, FA Cup-seger och en plats i den engelska EM-truppen, hamnade Fletcher Moss i ett helt annat strålkastarljus. Reportrar och tv-team från hela världen började söka sig mot Mersey Bank för att finna superformeln som gjorde Rashford till Englands mest upphaussade talang. Men Horrocks vill hellre prata om något annat.

– Jag vägrar att göra intervjuer om Marcus. Men jag pratar om klubben i övrigt. Anledningen är att vi redan har sagt så mycket som kan sägas. Allt som människor vill veta om Marcus finns redan där ute. Vi är mer intresserade av att prata om alla andra Marcusar som är på väg framåt i vår klubb, säger han.

fletcher moss 4

ROSHAUN NÄSTA STJÄRNA?

Nu hoppas klubben mycket på sin tidigare spelare RoShaun Williams. En United-yngling som, 15 år gammal, var lagkapten för Englands u16- landslag. Nu spelar 18-åringen i u19-landslaget och knackar på dörren till Uniteds a-lag.

– RoShaun kan nog bli a-lagsspelare i United. Det skulle vara fantastiskt att se honom där så småningom. Jag vill gärna tro att Mourinho vet vad som finns där.

Många har vandrat på det stora gräsområdet före RoShaun. Denna paradoxernas plats. Fletcher Moss Rangers hemmatillhåll på Mersey Bank Playing Fields är både det ena och det andra. Å ena sidan läcker det i taket på omklädningsrummet och rent facilitetsmässigt finns det mycket övrigt att önska. Å andra sidan vittnar fotografierna på väggarna om något helt annat. Robin van Persie poserar med ett av klubbens lag. Wes Brown gör detsamma. En Premier League-pokal fotograferad. Flertalet andra pokaler inlåsta i ett skåp. På bänkarna sitter unga och äldre och byter om. Barnens föräldrar står och pratar med varandra. Samtidigt sitter Horrocks vid ett plastbord och registrerar varenda spelare som anmäler sig för dagens träningspass. Alla spelare som medverkat i klubben finns med i ett gigantiskt Excel-dokument i hans surfplatta.

– Vi är stolta över det vi har. Vi skäms inte över det, men vi skulle vilja bättra oss på grund av hur nergånget det är här. Vi hyr huset här på träningsanläggningen. Och på vintern kan vi inte använda planen, förklarar han.

Klubben bildades samma år som Sir Alex Ferguson tog över Manchester United. Genom åren har det också funnits förslag om organiserade samarbeten. Men fortfarande är Fletcher Moss självgående och har producerat 82 spelare till engelska proffsklubbars organisationer. De allra största namnen har hamnat i Manchester United. Men det kunde ha blivit väldigt annorlunda.

AVFÄRDADE CITYS INVITER

– Vi hade en gång en diskussion med Manchester City när de frågade oss om att samarbeta. Vi skulle få ha deras logga på vår hemsida men samtidigt skulle City få exklusivitet på alla våra spelare. Men vad händer om spelaren vill gå till United, Liverpool, Everton eller något annat lag? Vi kunde inte tillåta det. Vi vill inte ”gå i säng” med någon av storklubbarna, säger han.

Både Wes Brown och Marcus Rashford provspelade till exempel med City innan de skrev på för United. För föreningens framtida talanger finns det i dag – utöver lördagsträningarna – lag i elva olika åldersklasser (från u6 till u16.) En gång i tiden fanns det ett seniorlag på herrsidan. Men det var mer problem än vad det var mödan värt, enligt Horrocks.

Fletcher Moss har också haft ett damlag. Ett lag som var tvunget att lägga ner när de nådde andradivisionen. Anläggningen var helt enkelt inte tillräckligt bra för de krav som ställdes. Faciliteterna är däremot inget hinder för att uppmuntra och utbilda unga domare och tränare. Ett led i föreningens mål att vara viktigt för sitt samhälle och utbilda både vuxna och barn. En av dessa killar är en tolvårig tränare som tar plats bland de betydligt äldre kollegorna.

– Hans enda hinder är att han är Arsenal-supporter, skrattar en av de andra coacherna.

De sitter i ett trångt litet rum i det slitna klubbhuset och pumpar bollar inför en av träningarna som stundar. Lukten av liniment kombinerat med svett och naturgräs är stark. Det doftar fotboll när klubbens ordförande kommer fram och hälsar välkommen till Mersey Bank. Ute på träningsplanen ekar ”great”, ”good one” och ”try again”. Samtidigt som ledarna instruerar står flera av föräldrarna med på träningsplanen och agerar. En av visionerna med klubben är att många av övningarna ska vara lätta att överföra till ett lattjande på hemmaplan. Tränarna har också satt i system att tala om olika storstjärnors favoritdribbling. På några minuter går det från Cristiano Ronaldos till Sergio Agüeros och Marcus Rashfords.

CITY SCOUTADE FYRAÅRING

Avståndet från Mersey Bank till den Agüeroska proffsglamouren kan tyckas lång. Samtidigt skiljer det bara några spårvagnshållplatser till två pampiga Premier League-arenor. Just denna dag är ingen scout på plats. Men överlag är chansen ganska stor att någon står och håller koll på ungdomarna – vilket har väckt både positiva och negativa reaktioner. Klubben kräver att alla scouter som kommer på besök ska skriva upp sig på en lista inne i klubbhuset. Något som en scout från Manchester City för några veckor sedan struntade i.

– Sedan började de ta kontakt med en fyraåring. Jag har inga problem med att de vill prata med föräldrar om fyraåringar. Men jag gillar inte att scouten går förbi mig och går direkt till föräldrarna och bjuder in fyraåringen till City. Föräldrarna kom sen och frågade mig om det här var normalt. Jag har klagat hos City och de har bett om ursäkt. Men det här tror vi hårt på. Vi kommer att hjälpa föräldrar för att deras barn ska utvecklas. Vi kommer inte att stå i vägen, berättar Horrocks.

Inne i klubbhuset finns denna omtalade pärm med scouternas namn och klubbadresser. United och City blandas med andra lokala proffsklubbar såsom Bury och Bolton. Att spelare lämnar klubben är inget Fletcher Moss har något problem med. Snarare tvärtom. Horrocks betonar återigen att de aldrig kommer att hindra en ung spelare som vill vidare och utvecklas. För några år sedan blev det särskilt extremt då en hel årskull flyttade till lokala League One-klubben Rochdales organisation – något som resulterade i att Fletcher Moss fick lägga ner ett helt lag.

fletcher moss 2

KONTRAKTSFÖRSLAG FÖR SJUÅRING

Spelare får heller inte värvas innan de är nio år. Men det har inte hindrat föreningar från att lägga fram kontraktserbjudanden till ännu yngre barn.

– City har just erbjudit en sjuåring från vår klubb ett treårskontrakt. Det betyder absolut ingenting. Det innebär i praktiken att de har erbjudit honom ett kontrakt när han är nio. De kan skriva sitt namn på ett papper, men det är inte juridiskt lagligt. Det är obscent! Tänk om barnet inte vill spela fotboll längre? Det handlar om föräldrarna som så lätt blir smickrade av erbjudandena. Barnen vill ofta bara spela fotboll.

Ser du någon risk med att spelare så tidigt som vid nio års ålder flyttar till storklubbars akademier?

– Det är lätt att glömma de som spelar fotboll för att det är kul. För när de går till akademierna förväntas de vara professionella. De ska gå i klubbkostymen och representera klubben. De får höra väldigt tidigt att de är speciella. De får mycket av sin barndom förstörd och måste som en ung kille bli en man väldigt fort. En nioåring som ska bli en man är väldigt, väldigt tidigt, säger Horrocks.

Spelare lämnar Mersey Bank så fort de visar minsta tillstymmelse till talang. Samtidigt kämpar klubben med en knaper ekonomi och fallfärdiga lokaler. Spelarna som flyttar är dessutom i regel så pass unga att Fletcher Moss inte får någon ersättning – varken vid flytten eller för framtida försäljningar. Det är lätt att undra vad Horrocks och Fletcher Moss Rangers egentligen får tillbaka för de otaliga timmarnas ideella arbete.

– Glädje. Jag får tillbaka mycket glädje, svarar Horrocks.

”VI SATT OCH GRÄT”

När United besegrade Arsenal förra säsongen satt Horrocks och en annan av Rashfords gamla ungdomstränare på Old Trafford. Marcus gjorde två mål och Danny Welbeck tröstmålade för Arsenal.

– Vi satt och grät bara. Allt var så bra, säger David Horrocks. Men Fletcher Moss, jag själv och alla i klubben ska inte få särskilt mycket heder för vad spelarna har blivit. Ja, de spelade hos oss som barn. Men nu har de vuxit upp till män i bland annat United och Spurs med andra tränare. Vi har inte gjort det. Vi gjorde dem inte till det. Många tror att vi gav dem den talangen. Men det är en medfödd talang.

Men något positivt måste ni ha gjort, eller?

– Vi gav spelarna en plats i vårt lag. Om de hade turen att bli scoutade uppmuntrade vi spelarna att gå vidare. Det enda sammanhanget där vi kan ta åt oss lite av äran är med Marcus, eftersom en av oss brukade skjutsa honom till akademiträningarna innan United till slut värvade honom. För både United och City var intresserade, säger Horrocks och tillägger:

– Det finns ingen hemlig formel. Om det fanns en formel hade vi tagit den.

Text Karl Sundström
Reportagebilder Ida Englund


Fletcher Moss Rangers

grundad: 1986. ort: Didsbury, Manchester. anläggning: Mersey Bank Playing Fields. antal lag: Elva lag i olika åldersklasser, från U6 till U16. elitspelare: Har levererat 82 spelare till engelska proffsklubbars organisationer. 16 av dem har spelat på landslagsnivå.

Kända Fletcher-produkter

Wes Brown, Blackburn Rovers
Ravel Morrison, QPR (på lån från Lazio)
Danny Welbeck, Arsenal
Marcus Rashford, Manchester United
Tyler Blackett, Reading
Kyle Bartley, Leeds (på lån från Swansea)
Cameron Borthwick-Jackson; Wolverhampton, på lån från United
Ezekiel Fryers, Crystal Palace

Läsarkommentarer