”Om du inte är helt slut har du inte gett allt”

Nyheter

161211, Fotboll, Serie A, Torino - Juventus: esultanza gol Andrea Belotti Torino Goal celebration Torino 11-12-2016 Stadio Olimpico Grande Torino Football Calcio Serie A 2016/2017 Torino - Juventus foto Image Sport/Insidefoto © Bildbyrån - COP 139 - SWEDEN ONLY

Han är ett kraftpaket som gör succé i Serie A.
Andrea Belotti är Italiens nya anfallsstjärna.

I flera år har Italien saknat en centerforward på absoluta toppnivå. En klassisk nia som kan vara på rätt plats när läget dyker upp och göra merparten av målen. I EM 2016, när Italien ändå lyckades ta sig till kvartsfinal genom att slå ut Spanien, bildade Graziano Pelle (31) och Éder (30) ett ålderstiget anfallspar. Duon gjorde visserligen ett klart godkänt EM, men efter mästerskapet flyttade Pellè till Kina och Éder har misslyckats i Inter.

Ciro Immobile har gjort det bra i Lazio, men å andra sidan har han inte träffat rätt i landslaget ännu. Detsamma gäller Simone Zaza som bara har gjort ett mål på 16 landskamper.

Nu kan 23-årige Andrea Belotti vara lösningen på Italiens anfallsproblem – både på kort och lång sikt. I höstas fick han debutera för ”Gli Azzurri” i en träningsmatch mot Frankrike. Landslagskarriären kunde knappast starta på ett bättre sätt. Belotti har gjort tre mål på sina första fem landskamper. Samtliga mål kom i VM-kvalmatcherna mot Makedonien och Liechtenstein.

– Liksom många andra ger man allt när man får chansen att spela. Det är en dröm att få spela för Italien och jag kommer att göra allt för att få stanna kvar här, sa Belotti.

”Tuppens” succé i Serie A

Under hösten har Belotti blivit hela Italiens kelgris. Han kallas för ”Gallo” (tupp på italienska) efter att hans barndomsvän föreslog att Belotti skulle imitera en tupp (med en öppen hand mot pannan) varje gång han gjorde mål. Den komiska målgesten har Belotti fått göra 14 gånger i Serie A den här säsongen, vilket gör honom till tvåa i skytteligan. Under 2016 (vår & höst) gjorde han totalt 28 mål.

Just nu är Belotti ett av Italiens hetaste namn. Men så har det inte alltid varit. Som ung ratades han av Atalanta och istället fick han ta en längre väg via Serie B-klubben AlbinoLeffe. Han debuterade som 18-åring 2012, men samma säsong åkte klubben ur näst högsta divisionen. Belotti stannade kvar och tog en ordinarie plats. Följande säsong gjorde han tolv mål och tog steget vidare till Palermo (som då låg i Serie B).

För två år sedan hamnade han i Torino där han har utvecklats till en av Serie A:s bästa anfallare. När han förlängde kontraktet med Torino förra månaden skrevs det in en utköpsklausul på 100 miljoner euro (för utländska klubbar).

– Jag tror inte att den höga värderingen kommer att ha en negativ påverkan på honom. Belotti är en kille som vill nå toppen. Han är hungrig och vill alltid utvecklas. De riktiga mästarna är de som fortsätter att pusha sig själva, som Cristiano Ronaldo och Gianluigi Buffon, säger Italiens förbundskapen Giampiero Ventura.

Pappans råd

Belotti beskrivs som en komplett anfallare som kan göra mål på flera olika sätt. Han har även hyllats för sin inställning och mentala styrka som han tydligt visar upp i varje match. Belotti är också en fysisk och hårt arbetande anfallare.

– Jag gillar att jobba hårt, det har hängt i sedan jag var liten. Min pappa sa alltid till mig: ”Om du inte är helt slut när du lämnar planen betyder det att du inte har gett allt”, säger Belotti.

Italienska landslaget går mot nya tider. Flera talanger är på uppgång och i VM-kvalet har Belotti varit det tydligaste exemplet på föryngringen i ”Gli Azzurri”. Kanske kan han leda Italien mot nya framgångar i framtiden.

– Jag har fortfarande inte gjort något riktigt stort än. Men jag jobbar hårt för att nå alla mina mål, både personliga och för laget. Hungern och viljan att nå toppen har jag inte förlorat, säger Belotti.

Läsarkommentarer