”På den gamla tiden gick spelarna ut och drack några öl”

Nyheter

sam_1Sam Allardyce skulle få England att prestera i stora turneringar. Men efter en match var han tvungen att avgå. Nu berättar ”Big Sam” om sina planer och hur han skulle få landslaget att klara av pressen.

Efter EM-fiaskot 2016 utsågs Sam Allardyce till ny förbundskapten för England. Men redan efter en match och 67 dagar blev han tvungen att lämna jobbet efter en stor skandal. Allardyce diskuterade hur man kunde kringgå transferregler, men han visste inte att han samtidigt lurades av en reporter från Daily Telegraph. Allt ”Big Sam” sa filmades och publicerades på nätet.

I måndags gästade den förre förbundskaptenen tv-programmet Monday Night Football på Sky Sports. Allardyce fick då frågan hur det engelska landslaget ska kunna hantera den stora pressen under mästerskap. 62-åringen berättade då om hur hans plan såg ut för att få England att prestera när det verkligen gäller.

– Mitt första mål var att vi skulle kvalificera oss för VM, och väl där hade min första fråga blivit hur vi ska klara av att hantera de mentala bitarna. Att spelarna skulle klara av pressen av att spela ett stort mästerskap var min viktigaste uppgift, säger Sam Allardyce och fortsätter:

– Jag skulle försöka fixa det på flera olika sätt. En sak hade varit att använda idrottsvetenskap, som jag gjort under hela min tränarkarriär och lägga fokus på rätt saker. Vi måste få spelarna att känna sig trygga och få dem att prestera som de gör i klubblagen eller som de gör i landslagskvalen. Men så fort England kommer till ett mästerskap blir spelarna pressade.

”WALES GJORDE SÅ UNDER EM”

Allardyce berättar också att han skulle försöka få spelarna att bli mer avslappnade mellan matcherna – och på så sätt minska pressen utifrån.

– Vad som görs mellan matcherna är något som man måste vara väldigt modig med som manager. Glöm vad media tycker. Gå och shoppa och ha din egen tid. Var inte hämmad och omsluten av alla andra i samma rum, dag in och dag ut. Spelarna ska inte bli uttråkade eftersom det skapar mental negativitet.

sam_2

Veterantränaren föreslog till och med att några öl inte vore dumt att testa för England för att känna sig mer avslappnade.

– På den gamla tiden gick spelarna ut och drack några öl. Brian Clough vann dåtidens Champions League och sa till sina spelare att ta ett par ”pints”. Clough är den bästa tränaren vi någonsin har haft i detta landet, men vad skulle hända om han gjorde så nu? Han skulle bli utjagad, säger ”Big Sam och fortsätter:

– Alla spelare vill inte dricka öl, men det är viktigt att de får göra något för att känna sig avslappnade och inte spända. Jag vet till exempel att Wales gjorde så under EM 2016. De njöt av sina matchfria dagar och deras drivkraft ökade. Till slut hamnade de i semifinal.

Läsarkommentarer