Payet – Frankrikes nya superstjärna

Nike

sw16096_nike_vice_payet_fb0436_pr_63738Han charmade hela Frankrike under EM. Med sin snabbhet och bollkontroll har Dimitri Payet tagit klivet in i världstoppen. Ikväll siktar publikfavoriten på att sänka Sverige.

Inför kvällens viktiga VM-kvalmatch i Paris står Sverige och Frankrike på lika många poäng i gruppen. Och i huvudsak är det tre stjärnor som Sverige måste hålla extra koll på – Antoine Griezmann, Paul Poga och Dimitri Payet. Den sistnämnda har på kort tid slagit sig in i ”Les Bleus” och blivit en av Frankrikes hetaste stjärnor.

Payet fick sitt stora genombrott i West Ham ifjol där han charmade Premier Leauge med sin smidighet, kontroll och pricksäkerhet kombinerat med hans otroliga snabbhet. Till slut kunde inte förbundskaptenen Didier Deschamps blunda för den offensive mittfältarens framfart. I EM-premiären mot Rumänien skickade Payet in ett drömmål i slutminuterna som ledde till att värdnationen fick en bra start på turneringen. Frankrike tog till slut en silvermedalj efter att ha förlorat mot Portugal i finalen.

– När du spelar matcher mot de bästa lagen i Europa måste du kunna utföra det perfekta ögonblicket av skicklighet – det perfekta skottet som du har tränat på i flera år för att uppnå, säger Payet.

29-årige Payet beskriver snabbheten som sin viktigaste egenskap. Något som han upptäckte redan som barn.

– När jag var mellan åtta och tio år insåg jag att jag var snabbare än de andra. Jag minns ett provspel där jag verkligen kände att jag var snabbare. Jag visste att motståndarnas bästa försvarare skulle ställas mot mig, men i varje situation lyckades jag vara snabbare och bättre än honom. När jag var liten hade jag en idol: Ronaldinho. Han var en mix av speed och effektivitet. Han var världens bästa spelare och min förebild.

”Uppgift att skapa”

Idag använder teknikern sin snabbhet när han möter några av världens bästa försvarare. Ifjol lyckades han göra nio mål i Premier League och utsågs till Londons bästa spelare.

– I min position är det nästan ett måste att vara snabb. För att göra skillnad i matcherna måste man vara snabbare än försvararna. När nivån bli högre måste man göra saker snabbare för att få övertaget.

sw16096_nike_vice_payet_fb0277_pr_63739

Ikväll siktar Payet på att sänka Sverige och skjuta Frankrike närmare en VM-plats i Ryssland om två år. Förväntningarna är höga och Payet har alltid kravet på sig att vara kreativ .

– Min uppgift är att skapa. Jag måste antingen servera anfallarna eller göra målen själv. Om jag vill göra det måste jag förutse spelet. Jag måste analysera situationerna väldigt snabbt, vilket kräver mycket arbete, träning och erfarenhet.

Läsarkommentarer